סגור
לוחמים חות'ים
מורדים חות'ים (צילום: REUTERS/Khaled Abdullah)

דיווח: סין ביקשה מאיראן לרסן את החות'ים, והזהירה מפגיעה ביחסים הכלכליים ביניהן

לפי סוכנות רויטרס, גורמים רשמיים בסין אמרו כי "יתאכזבו" אם כלי שיט הקשורים למדינה ייפגעו כתוצאה מהתקפות החות'ים בים האדום. בייג'ינג רכשה כ-90% מהנפט הגולמי שייצאה איראן ב-2023

גורמים רשמיים בסין ביקשו מעמיתיהם האיראנים לסייע בריסון המתקפות על ספינות בים האדום מצד המורדים הח'ותים שבגיבוי טהרן, או שהאחרונה תסתכן בגרימת נזק ליחסים הכלכליים עם בייג'ינג, כך לפי פרסום ברויטרס, המסתמך על ארבעה מקורות איראניים. הדיונים בנושא התקיימו בכמה פגישות שנערכו בבייג'ינג ובטהרן, על פי המקורות.
"בעיקרון, סין אמרה: 'אם האינטרסים שלנו יינזקו בכל צורה שהיא, זה ישפיע על העסקים שלנו עם טהרן. אז אימרו לח'ותים להפגין איפוק'", כך אמר לרויטרס פקיד איראני שתודרך לגבי השיחות. המתקפות, שלדברי הח'ותים באות כתמיכה בפלסטינים בעזה, גרמו לשיבושים בענף הספנות - כולל בנתיב הסחר שבין אסיה לאירופה, המשמש תכופות ספינות שמגיעות מסין - וייקרו את עלויות השילוח והביטוח הימי.
הפקידים הסינים, עם זאת, לא ציינו ספציפית כיצד יחסי הסחר של בייג'ינג עם איראן עשויים להיות מושפעים באם האינטרסים של הראשונה ייפגעו ע"י המתקפות.
סין היא אמנם שותפת הסחר הגדולה ביותר של איראן בעשור האחרון, אך מדובר ביחסים חד צדדיים. מזקקות נפט סיניות, לדוגמה, רכשו כ-90% מהנפט הגולמי שייצאה איראן בשנה שעברה, כך על פי מידע מעקב אחר מיכליות נפט של חברת Kpler, בעוד הסנקציות האמריקאיות על טהרן הרחיקו לקוחות אחרים, והביאו לכך שחברות סיניות נהנו מהנחות גדולות. עם זאת, הנפט האיראני מהווה רק 10% מסך הנפט הגולמי שמייבאת סין.
המקורות האיראניים אמרו שבייג'ינג הבהירה כי "תתאכזב מטהרן אם כלי שיט כלשהו הקשור לסין ייפגע, או אם האינטרסים של המדינה יושפעו בצורה כלשהי.
משרד החוץ של סין מסר כי "סין היא חברה כנה של מדינות המזרח התיכון, ומחויבת לקידום הביטחון והיציבות האזוריים, וחיפוש אחר פיתוח וקידמה משותפים".