סגור

האיחוד האירופי מציע: איסור גורף על יבוא נפט מרוסיה

האיחוד האירופי תלוי באספקת האנרגיה שלו מרוסיה, ומתלבט בנוגע לאופן הטלת הסנקציות על המדינה גם בתחום זה. כעת נשקלת ההצעה לסיים את יבוא הנפט באופן מדורג בתוך חצי שנה; בתגובה לכך הנפט הגולמי עולה בשיעור של למעלה מ-3%, ונסחר תמורת 105 דולר לחבית

הנציבות האירופית, שהיא הזרוע המבצעת של האיחוד האירופי, העלתה היום (ד') הצעה לסנקציות חדשות נגד הקרמלין שכוללות הפסקה בתוך חצי שנה של יבוא נפט גולמי מרוסיה. בתגובה להצעה של האיחוד, הנפט הגולמי עולה בשיעור של למעלה מ-3%, ונסחר תמורת 105 דולר לחבית.
פלישתה של רוסיה לאוקראינה וראיות לפשעי מלחמה שבוצעו על ידה הביאו את האיחוד להגביר את הסנקציות על יבוא האנרגיה מרוסיה, אך התלות של מדינות אירופיות מסוימות במוצרי אנרגיה רוסיים הקשתה על האפשרות לחתוך באחת יבוא זה.
1 צפייה בגלריה
נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין
נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין
נשיאת האיחוד האירופי אורסולה פון דר ליין
(צילום: איי פי אי)
על פי המידע האחרון שפורסם, ב-2020 יבוא הנפט מרוסיה היווה כ-25% מסך רכישות הנפט הגולמי של הגוש האירופי. "אנחנו רוצים להיות ברורים: זה לא יהיה פשוט", אמרה נשיאת האיחוד האירופי, אורסולה פון דר ליין, במסיבת עיתונאים היום. "מספר מדינות חברות באיחוד תלויות מאוד בנפט הרוסי, אבל אנחנו פשוט חייבים לעשות את זה. אנחנו מציעים כעת חרם על נפט רוסי. זה יהיה איסור מוחלט על יבוא נפט מהמדינה: במיכליות או בצינורות, גולמי או מזוקק".
החרם היווה סלע מחלוקת מרכזי בתוך האיחוד, אך המהלך קיבל רוח גבית לאחר שגרמניה הצטרפה ליוזמה. סלובקיה והונגריה תלויות מאוד בנפט הרוסי, ודרשו פטור מהחרם. פון דר ליין בחרה לא לפרט לגבי פטורים בדבריה, אך שלושה פקידים מהאיחוד אישרו שההצעה כוללת את הפטורים, שנותנים לשתי המדינות אפשרות להפסיק בהדרגה את יבוא הנפט הרוסי. "אנחנו מגבירים את הלחץ על רוסיה, ובמקביל ממזערים את הנזק לנו ולשותפותינו מסביב לעולם. כדי לעזור לאוקראינה, הכלכלה שלנו חייבת להישאר חזקה", אמרה פון דר ליין. אמברגו הנפט מתווסף לאיסור על יבוא פחם רוסי מהחודש שעבר, ומעלה את הסיכוי שבקרוב יוטל איסור גם על יבוא גז טבעי מהמדינה.
חרם מוחלט על הנפט הרוסי עלול לפגוע באיחוד יותר מאשר ברוסיה לנוכח התלות בו. לפיכך באירופה מחפשים דרכים נוספות להפחית את התלות, כולל קביעת תקרת תשלום עבורו או השתת מכסים עליו - מהלך מסוג זה יאלץ את רוסיה להוריד את המחירים כדי לשמור על תחרותיות, צעד שיגרור ירידה בהכנסות המדינה. בה בעת המהלך עלול להוביל לעלייה נוספת במחירי הדלק באירופה, שם כבר מתמודדים עם אינפלציית שיא.