גרמניה תפסיק לממן חופשות לידה להורים המרוויחים מעל 150 אלף יורו
גרמניה תפסיק לממן חופשות לידה להורים המרוויחים מעל 150 אלף יורו
בממשלה מתכוונים להוריד את רף הזכאות בחצי בשל קיצוצים בתקציב. החשש הוא שהצעד יפגע בעיקר בנשים צעירות ומשכילות. חופשת הלידה בתשלום בגרמניה נמשכת שנה עם אפשרות להארכה בחודשיים אם גם ההורה השני יוצא לחופשה. היא עזרה להחזיר יותר נשים למעגל העבודה
בגרמניה מתכוונים להוריד את רף ההכנסה של משקי הבית שמעליו לא זכאים לחופשת לידה בתשלום, אך המתנגדים למהלך מזהירים שיפגע באמהות עובדות.
בסוכנות בלומברג דיווחו כי לפי שרת המשפחה הגרמנית ליסה פאוס, הורים שההכנסה השנתית המשותפת שלהם גבוהה מ-150 אלף יורו (163,190 דולר) לא יהיו זכאים יותר למימון חופשת הלידה. מדובר על הורדת הרף בחצי מכיוון שעד כה היו זכאים למימון משקי בית עם הכנסה של עד 300 אלף יורו.
גרמניה, הכלכלה הגדולה ביותר באירופה, מציעה כיום תמיכה נדיבה למשפחות, בין השאר כדי להילחם באוכלוסייה המזדקנת וכדי לעודד אבות לקחת על עצמם תפקיד פעיל יותר בגידול הילדים, אך הממשלה הכריזה על קיצוץ בתקציב לנוכח גירעונות שהצטברו מאז הקורונה.
שרת המשפחה פאוס אמרה כי המהלך מכוון למשקי הבית בעלי ההכנסות הגבוהות ולפי ההערכות ישפיע על 60 אלף משפחות. עם זאת, הוא יוצא לדרך בתקופה שבה יותר ויותר עובדים מכל המגזרים דורשים שכר גבוה יותר בתגובה לאינפלציה. לטענת המתנגדים, הצעד יפגע בעיקר באנשים שמרוויחים משמעותית פחות מבן או בת הזוג, ובגרמניה מדובר לרוב על נשים, שכן הוא יחייב אותן לקחת על עצמן את מרבית הטיפול בילדים כדי למנוע פגיעה במצב הפיננסי של משק הבית.
המהלך יפגע גם במשפחות שבהן שני בני הזוג מרוויחים סכומים דומים, מכיוון שהוא יחתוך בחצי את ההכנסה אם אחד מההורים יחליט לצאת לחופשת לידה. "זה בעיקר ישפיע על נשים צעירות, משכילות ועובדות שיצטרכו שוב לבקש נדבות מהבעלים אם הן לא רוצות שהבאת תינוק תהיה כרוכה בקשיים קיומיים", אמרה דורותיאה בר, סגנית יו"ר מפלגת CSU שבאופוזיציה. פאוס הודתה שמדובר ב"גלולה מרה" שיש לבלוע, אך הדגישה כי לא רצתה לפגוע בהטבות עבור האנשים שזקוקים להן יותר.
גרמניה מממנת חופשת לידה של עד שנה מהלידה או אימוץ של ילדים. התשלום עומד על כ-67% מהמשכורת של ההורה – בין 300 ל-1,800 יורו בחודש. ניתן להאריך את התשלומים ל-14 חודשים אם גם ההורה השני יוצא לחופשה מהעבודה של חודשיים לפחות. מאז שנכנס החוק לתוקף ב-2007 הוא עזר להעלות את שיעור ההשתתפות בכוח העבודה של אימהות לילדים מתחת לגיל שלוש מ-43% ל-56% ב-2019. הוא עזר גם להכניס יותר גברים למעגל הטיפול בילדים – שיעור האבות שיצאו גם כן לחופשת לידה הוכפל ל-43% בתקופה זו.
השינויים במימון חופשת הלידה צריכים עוד לקבל את אישור הקבינט והמחוקקים לפני שייכנסו לתוקף. ממשלתו של אולף שולץ צפויה לאשר בהמשך היום (ד') את התקציב ל-2024, כשהמגמה העיקרית היא חיזוק ההוצאות על ביטחון על פני המשרדים האחרים.