זה לא תאגיד, זו מדינה: מה יקרה כשטראמפ יגיש למאסק את גרזן הקיצוצים
זה לא תאגיד, זו מדינה: מה יקרה כשטראמפ יגיש למאסק את גרזן הקיצוצים
האיש העשיר בעולם קיבל מנדט לקצץ בביורוקרטיה הפדרלית, אבל הניסיון שלו ב-X מעורר חשש: האם גם הפעם יפגע בתפקודים חיוניים בשם ההתייעלות?
מאסק המקצץ: דונלד טראמפ מינה את האיש העשיר בעולם להוביל משרד ממשלתי חדש בשם "המחלקה ליעילות ממשלית", שיהיה אמון על קיצוצים נרחבים בביורוקרטיה הפדרלית. אם ההתנהלות של אלון מאסק תהיה דומה למהלך הקיצוצים הנרחב שהוביל ב-X (לשעבר טוויטר) אחרי רכישתה, לקיצוצים האלו יכולות להיות השלכות הרסניות.
במהלך קמפיין הבחירות, הבטיח טארמפ שאם ינצח ימנה את מאסק לתפקיד שבו יהיה אחראי על הובלת מהלך התייעלות משמעותי בממשל הפדרלי. ביום שלישי הכריז טראמפ רשמית על הקמת המחלקה החדשה, שאותה כינה "פרויקט מנהטן של זמננו", התייחסות לפרויקט פיתוח פצצת האטום בימי מלחמת העולם השנייה, שאחראי במידה רבה להפיכתה של ארה"ב למעצמת-העל שהיתה ב-90 השנים האחרונות.
שמה של המחלקה באנגלית, Department of Government Efficiency, יוצר את ראשי התיבות DOGE, התייחסות למטבע הקריפטו החביב על מאסק דוג'קוין – בחירה הומוריסטית מפוקפקת שיוצרת קיטוב לעומת התפקיד הרציני וכבד המשקל של התפקיד שמיועד לגוף החדש.
לצדו של מאסק יוביל את DOGE ויווק רמאסוואמי, איש עסקים שהתמודד בפריימריז הרפובליקנים לנשיאות, אך פרש בשלב מוקדם אחרי שלא זכה לתמיכה משמעותית. "ביחד, שני האמריקנים הנפלאים האלו יסללו את הדרך בעבור הממשל שלי לפירוק הביורוקרטיה הממשלתית, לחיתוך ברגולציה עודפת, לקיצוץ בהוצאות בזבזניות, ולבנייה מחדש של סוכנויות פדרליות", אמר טראמפ בהודעה שבה הודיע על הקמת המחלקה ומינוי השניים.
מאסק צוטט בהודעת טראמפ כאומר שהמהלך יזעזע את המערכת, "וכל אחד שמעורב בבזבוז ממשלתי, שזה הרבה אנשים!". בפוסט שפרסם ב-X התחייב מאסק שכל פעולותיה של DOGE יפורסמו ברשת "לשקיפות מרבית". "בכל פעם שהציבור חושב שאנחנו מקצצים משהו חשוב, או לא מקצצים משהו בזבזני, תגידו לנו!", הוא כתב ב-X. "גם יהיה לנו לוח דירוגים עם ההוצאות המטופשות ביותר של כספי המסים שלכם. זה יהיה טרגי מאוד ומבדר מאוד".
התפקיד והסמכויות המדויקות שיוקנו לגוף החדש עדיין אינם ברורים. לדברי טראמפ, הוא "יספק עצה והדרכה מחוץ לממשל", וישתף פעולה עם הבית הלבן ועם משרד הניהול והתקציב כדי "להניע רפורמה מבנית בקנה מידה גדול וליצור גישה יזמית לממשל שלא נראתה בעבר". "נחסל את הבזבוז וההונאה המאסיביים שקיימים בהוצאות השנתיות של 6.5 טירליון דולר", הבטיח טראמפ. "העבודה שלהם תסתיים ב-4 ביולי 2026 לכל המאוחר. ממשל קטן יותר, עם יותר יעילות ופחות בירוקרטיה יהיה המתנה המושלמת לאמריקה ביום השנה ה-250 להכרזת העצמאות".
הפרטים המעטים על DOGE משאירים שאלות פתוחות רבות. כיום, לא קיימת מחלקה פדרלית בשם זה, והליך הקמתה ידרוש כנראה חקיקה בקונגרס והקצאת תקציב בעבור פעילותה. מנגד, טראמפ אמר שמדובר יהיה בגוף חיצוני מייעץ. במקרה כזה, לא ברור מה יהיו הסמכויות שיוקנו לגוף ואופן קבלת ההחלטות בנוגע לקיצוצים שייזום. כן לא ברור האם מאסק ורמאסוואמי יועסקו כעובדים פדרליים או בתקן שבו הם מקבלים תגמול כספי מהממשל – מעמד שיכול ליצור ניגוד עניינים משמעותי בעיקר בעבור מאסק ועסקיו הענפים.
לא מן הנמנע, למשל, שמאסק יציע לפגוע בפעילותה של סוכנות ממשלתית שאחראית לאכיפת רגולציה שנוגעת לפעילות טסלה או ספייס X או ניורלינק. לפי הניו יורק טיימס, לפחות 20 סוכנויות פדרליות מנהלות חקירות או הגישו תביעה נגד אחת החברות של מאסק. עתה, עתיד מאסק לקבל כוח לעצב את עתידן של אותן סוכנויות.
הבט בעייתי אחר נוגע לאופן שבו עלול מאסק לנהל את הליך ההתייעלות. ממשל, בוודאי זה של ארה"ב, הוא גוף מורכב שאמון על תפקידים חשובים שונים, ולעתים החשיבות של סוכנות או משרד כלשהו אינה מובנת מאליה ויכולה להתגלות רק כשהתפקוד של גוף זה נפגע. ברור שיש כפילויות רבות בממשל הפדרלי, כמו בכל גוף בירוקרטי גדול, ויש מקום להתייעלות. אך הליך זה צריך להיעשות בכובד ראש ובצורה מעמיקה, אחרי בדיקה ראויה של ההשלכות האפשרויות.
ואולם, אופן ההתנהלות של מאסק יהיה כנראה הפוך מזה. ברמה העקרונית, ייתכן שמאסק כאיש עסקים שהוביל תאגידים פרטיים מוכווני רווחים ויעילות לא מבין את ההבדל התהומי בין ממשלה לחברה ציבורית. "במגזר הפרטי, המניע הוא רווח. ככל שאתה פחות יעיל, כך אתה פחות רווחי", אמר לאחרונה פרופ' כריסטיאן גרוס, מרצה למדע המדינה, יחסים בינלאומיים ומדיניות ציבורית באוניברסיטת דרום קליפורניה, לאתר ביזנס אינסיידר. "ממשלה היא כמעט תמיד פחות יעילה מהמגזר הפרטי, כי המניעים שלה שונים. התפקיד של הממשלה הוא לא להרוויח כסף, אלא לבצע רגולציה ולשמור על האזרחים בטוחים. לפעמים, זה לא יעיל מבחינה כלכלית. לממשלה ולעסקים יש גם בעלי עניין שונים מאוד. מנכ"ל אחראי בפני בעלי המניות והדירקטורים. הנשיא בפני כל המדינה".
ברמה המעשית, מאסק הפגין התנהגות חסרת אחריות בעליל בהליך הקיצוצים שהוביל ב-X. זמן קצר לאחר השלמת הרכישה, הזניק מאסק הליך פיטורים מאסיבי של 50% מעובדי החברה. ההליך בוצע בלוח זמנים חפוז, מבלי שניתנה למנהלים שהות מספקת לבחור את העובדים המתאימים לפיטורים, ולעתים תוך העלמה כמעט מוחלטת של מחלקות וקבוצות שלמות. ההליך הלא מסודר פגע בתפקוד השוטף של X, שכן תפקידים חשובים או עובדים בעלי כישורים ייחודיים נזרקו כלאחר יד. כתוצאה, סבלה החברה מבעיות תשתית ממושכות ויכולתה להתמודד עם איומים כמו פייק ניוז והסתה ספגה פגיעה אנושה (יש שיטענו שפגיעה זו היתה מכוונת). הפגיעה היתה כל כך חמורה, שבכמה מקרים פנתה X לעובדים שפוטרו, והתחננה בפניהם שיחזרו לעבודה.
אם מאסק יוציא לפועל הליך קיצוצים דומה בממשל הפדרלי, התוצאות עלולות להיות הרסניות. הממשל הוא לא פלטפורמת מדיה חברתית שעוסקת בהפצת טקסטים ותמונות, אלא גוף שעוסק, מילולית, בסוגיות של חיים ומוות, שהסוכנויות השונות שלו מקבלות החלטות גורליות בנוגע לחייהם של אנשים ומוסדות. פגיעה חסרת אחריות בסוכנויות חשובות יכולה לייצר שלל השלכות רוחביות – החל מאנשים שלא מקבלים קצבאות חיוניות ועד הסרת פיקוח מעל פעילות של גופים שונים שתוביל לפגיעה במשאבי טבע, תשתיות חיוניות ומוות של אזרחים. ובמקרים מסוימים, ייתכן שההשלכות האלו יתגלו רק לאחר שנים.
הממשל הפדרלי, כמו כל ממשל, כנראה שלא ינזק מהלך הידוק חגורה אחראי ומעמיק שיקצץ שומן יבטל כפילויות מיותרים. ספק אם מאסק הוא האדם שרוצה או מסוגל להוביל תהליך שכזה.