ארה"ב עברה לשעון קיץ - האם זו הפעם האחרונה?
ארה"ב עברה לשעון קיץ - האם זו הפעם האחרונה?
אתמול הועברה פה אחד בסנאט הצעת חוק שתבטל את המעבר השנתי לשעון חורף ותהפוך את שעון הקיץ לקבוע. הדעות סביב המהלך חלוקות - בעוד יש הטוענים כי שעון הקיץ מייצר אנשים פרודוקטיביים, רגועים ושמחים יותר, אחרים טוענים כי הוא עשוי לגרום לבעיות רפואיות
בארה"ב עברו לשעון קיץ בסוף השבוע האחרון, אך ייתכן שהמעבר הזה לא יקרה עוד הרבה פעמים. בניו יורק טיימס דיווחו כי אתמול (ג') הועברה פה אחד בסנאט הצעת חוק שתבטל את המעבר השנתי לשעון חורף, כך ששעון הקיץ יהיה קבוע. הצעת החוק עוד צריכה לעלות להצבעה בבית הנבחרים, אך אם תאושר והנשיא ג'ו ביידן יחתום עליה, היא תיכנס לתוקף בנובמבר 2023.
החוק, שנקרא "חוק הגנת אור השמש" (Sunshine Protection Act), הוצע על ידי הסנאטור הרפובליקני מרקו רוביו וימנע את העברת השעון שעה אחורה בכל נובמבר, נוהל המתקיים מאז 1918. "ההעדפה של מרבית הציבור האמריקאי היא להפסיק את השינויים האלה", אמר רוביו.
"בסוף השבוע האחרון, אמריקאים ממדינת וושינגטון ועד לפלורידה הפסידו שעת שינה בלי שום סיבה", הגיבה גם הסנאטורית פאטי מוריי מהמפלגה הדמוקרטית. "זהו נטל וכאב ראש שאיננו זקוקים לו. כל הורה שעבד קשה להרגיל תינוק או פעוט לשגרת שינה קבועה מבין את הבלאגן המוחלט שנגרם בעקבות הזזת השעונים".
יש גם מחקרים התומכים בטענת חברי הסנאט ששעון קיץ לאורך כל השנה מייצר אנשים פרודוקטיביים, רגועים ושמחים יותר. כך למשל, במחקר מ-2017 שפורסם בדנמרק ניתחו המדענים מאגר מידע פסיכיאטרי של מעל 185 אלף אנשים בין השנים 2012-1995. הם מצאו שהמעבר לשעון חורף קשור לעלייה של 11% בהתקפי דיכאון, השפעה שלקח לה 10 שבועות לפוג. לעומת זאת, למעבר לשעון קיץ לא הייתה השפעה דומה.
במקביל, בתעשיות הקמעונאות והאירוח גם תומכים במעבר לשעון קיץ תמידי בטענה שיותר שעות אור מעניקות לצרכנים יותר זמן להוציא כספים. טענה נוספת בעד המהלך היא שערבים מוארים יובילו לפחות מקרי שוד ולכבישים בטוחים יותר.
מנגד, מדעני שינה טוענים שמעבר לשעון קיץ עלול להיות בעל השלכות מסוכנות וארוכות טווח על הבריאות. "אנחנו מאוכזבים, במיוחד בהתחשב בסנטימנט הגורף בקרב מדענים ומומחי בריאות שזה רעיון גרוע", הגיבה ד"ר קרין ג'ונסון, נוירולוגית בבית הספר לרפואה באוניברסיטת מסצ'וסטס. לפי המדענים, הבקרים המוארים המאפיינים את שעון החורף מסייעים לאנשים להתעודד ולשמור על ערנות, ואילו ערבים חשוכים מעודדים ייצור של מלטונין. כך שקיים חשש למחסור כרוני בשעות שינה, שעלול לגרום למגוון של בעיות רפואיות.
בישראל יעברו לשעון קיץ בשבוע הבא, בלילה שבין חמישי לשישי, והוא יימשך עד 30 בספטמבר.