סגור
שקית פלסטיק זרוקה לצד הדרך בסקרמנטו קליפורניה ארה"ב פלסטיק
שקית פלסטיק זרוקה לצד הדרך בסקרמנטו, קליפורניה (צילום: AP Photo/Rich Pedroncelli, File)

קליפורניה: חוק חדש אוסר באופן גורף על מכירת שקיות פלסטיק בסופרמרקטים

חוק מ-2014 איפשר לצרכנים לרכוש שקיות פלסטיק עבות שנועדו אמנם לשימוש חוזר - אך בפועל הגיעו במהירות לפחי הזבל; כעת אישר מושל המדינה חוק האוסר על מכירת כל סוגי שקיות הפלסטיק; יצרניות השקיות: "קליפורניה שוב התנתקה מהמציאות"

חוק חדש בקליפורניה אוסר באופן גורף על רכישת שקיות פלסטיק בסופרמרקטים ובחנויות המכולת. האיסור, שייכנס לתוקף ב-2026 הוא למעשה החמרה של חוק שאושר כבר ב-2014 והפך את קליפורניה למדינה הראשנה שמעבירה חוק מסוג זה. אולם, החוק המקורי אפשר לצרכנים לשלם 10 סנט עבור שקיות פלסטיק עבות, שאמנם נועדו לשימוש חוזר אך בפועל מצאו דרכן במהירות לפחי הזבל. עד כדי כך, שב-2021 התושבים זרקו קרוב ל-50% יותר שקיות פלסטיק על פי משקל מאשר בעת השקת החוק ב-2014, כך לפי נתונים שאספו סוכנות המיחזור של קליפורניה.
החוק הנוכחי, עליו חתם המושל גאווין ניוסום ביום ראשון, אוסר על המכירה בסופרמרקטים ובחנויות המכולת של כל סוגי שקיות הפלסטיק, ללא קשר לעובי שלהן. האפשרות היחידה שעומדת בפני לקוחות שלא הביאו מהבית שקיות רב שימושיות תהיה לרכוש שקית נייר בעלות של 10 סנט לאחת. ב-2007 כשכיהן כראש עיריית סן פרנסיסקו חתם ניוסום על האיסור הארצי הראשון של שקיות פלסטיק.
לפי חברת המחקר California Public Interest Research Group, שקיות פלסטיק לרוב משמשות ל-12 דקות לפני שהן נזרקות, אך הן נשארות במשך מאות שנים באוקיינוסים ובמזבלות ומזהמות מי שתייה ומזון. "מגיע לנו עתיד נקי יותר לקהילות שלנו, לילדים שלנו ולכדור הארץ שלנו", מסרה בהצהרה רבקה באואר-קאהאן, חברת הפרלמנט שיזמה את החוק.
עם זאת, החוק החדש כבר ספג ביקורת. ארין האס, נשיאת ארגון יצרני תיקי פלסטיק הניתנים למיחזור, טענה בפני ה"ניו יורק טיימס" כי החוק יוביל לאיבוד מקומות עבודה ולהפחתה בהכנסות ממסים במדינה. זאת בנוסף לכך, שלטענתה שקיות נייר הן הרבה פחות נוחות לאנשים שמתניידים בתחבורה ציבורית. "קליפורניה שוב התגלתה כמנותקת מהמציאות", אמרה והוסיפה כי מרבית שקיות הפלסטיק המשמשות כיום בקליפורניה ניתנות למיחזור.
קליפורניה אמנם הייתה החלוצה בתחום, אך בשנים האחרונות הצטרפו עוד מדינות וערים בארה"ב לאיסור, בהן רוד איילנד וקולורדו, שאף למדו מהטעויות של קליפורניה ודאגו לא לאפשר שימוש בשקיות עבות יותר.