סגור

כאב ראש לקטארים בעלי הרודס: העובדים מורדים, הדיבידנד בוטל

סגרי הקורונה הפילו את הכלבו הבריטי האיקוני להפסדים והבעלים נאלצו לוותר על הדיבידנד. כעת נוספה בעיה חדשה: עובדי 15 המסעדות במתחם מאיימים לשבות בכריסמס במחאה על שכרם הנמוך והקיצוץ בכוח האדם

מגפת הקורונה והשלכותיה הובילו לשינוי בנוף הקמעונאות הבריטי, שאיבד כמה מהרשתות המוכרות ביותר שלו, ובראשם טופשופ. בית הכלבו האיקוני הרודס אמנם עומד עדיין, אך פחות איתן מבעבר.


הכלבו, שנוסד ב־1849 ונמצא כיום בבעלות קרן ההון הריבונית של קטאר, דיווח החודש על הפסד של 68 מיליון ליש"ט עבור השנה הפיסקאלית האחרונה, לעומת רווח של 191.4 מיליון ליש"ט שנה קודם לכן, זאת לאחר שהסגרים צמצמו את הכנסותיו ב־51%.
עוד קודם לכן קיצצו בהרודס במצבת העובדים וגם הכריזו על ביטול תשלומי הדיבידנדים לבעלים, שעמדו בשנה שעברה על 125 מיליון ליש"ט.

3 צפייה בגלריה
מנסור בן אברהים אל מחמוד מנכ"ל קרן העושר הקטארית
מנסור בן אברהים אל מחמוד מנכ"ל קרן העושר הקטארית
מנסור בן אברהים אל מחמוד מנכ"ל קרן העושר הקטארית
(צילום: AFP)

אלו הם כמובן קשיים שכמעט כל החברות הקמעונאיות המפעילות חנויות פיזיות נאלצו להתמודד עמם מאז פרצה המגפה. אך לאחרונה התווספה למנהלי הרודס בעיה חדשה: העובדים ב־15 מסעדות הכלבו מאיימים לפתוח בשביתה בשבוע של חג המולד בדרישה להעלות את שכרם ממינימום של כ־9 ליש"ט לשעה כיום, ל־12 ליש"ט.
איגוד UVW המייצג את העובדים ציין בפני עיתון ה"גרדיאן" כי אחת הסיבות לדרישה בעת הזו היא עומס העבודה שהתגבר מאז הקיצוצים בכוח האדם. "החברים שלנו עובדים בחנות הכלבו היוקרתית המפורסמת ביותר בעולם, אך בכל זאת משתכרים שכר עוני בעודם מייצרים מיליוני ליש"ט בהכנסות עבור הבעלים. החברים שלנו לא מוכנים לסבול זאת יותר", הצהיר פטרוס אליה, מזכ"ל האיגוד.
"בפני הרודס עומדת בחירה פשוטה: להפסיק להיות מעסיק קמצני ולשלם לעובדים שכר מחיה הולם או להסתכן בשביתה המונית בחג המולד". עוד דורשים באיגוד שקיפות בנוגע לתשלומי התשרים, כולל פירוט של כמות הטיפים בכל מסעדה, וארוחה לעובד במשמרת של מעל שש שעות, כולל "זמן סביר לאכול אותה".
עובדים שעה בשביל כריך

"המצב קשה מאוד, כל ההטבות שלנו קוצצו. השכר נמוך מאוד, רבים מחברי לעבודה עוזבים ולא מגיע איש במקומם", אמר לאתר employernews עובד באחת ממסעדות הכלבו. "גם כשאנשים מגיעים, הם לא נשארים להרבה זמן. אנחנו חיים על שכר עוני, ועומס העבודה שלי רק גדל כך שלמעשה אני עובד בחינם. יוקר המחיה עולה ובקרוב לא אוכל להרשות לעצמי לרכוש מזון ולשלם שכירות". עוד הוסיף, כי החברה לא מוכנה לספק להם ארוחות ועליהם להביא אוכל מהבית או לרוכשו כמו כל הלקוחות. "זה מעט אירוני שבחנות הכלבו עם אזורי ההסעדה המפורסמים בעולם העובדים לא יכולים להרשות לעצמם לשלם על האוכל. סלט עולה 7 ליש"ט. אני צריך לעבוד שעה כדי לקנות כריך. הרודס צריכים לכבד אותנו כי אנחנו מייצרים עבורם מיליונים".

3 צפייה בגלריה
סניף כלבו הרודס בלונדון
סניף כלבו הרודס בלונדון
סניף כלבו הרודס בלונדון
(צילום: בלומברג)

אין זו הפעם הראשונה שהרודס מתמודדת עם איום בשביתה מצד העובדים. בינואר שעבר הצביעו המאבטחים ומפעילי מצלמות האבטחה בעד שביתה, אם לא ייענו דרישותיהם להעלאת שכר ולביטול הכשרות עובדים שאינם בתשלום. השביתה לא התממשה, שכן בחודש מרץ הודיעו המאבטחים כי קיבלו הסכם "מצוין" מהחברה. בהרודס אמנם דרשו שפרטיו יישארו חסויים, אך הבטיחו כי מדובר בהעלאה "משמעותית". עוד נודע, כי העובדים לא יחוייבו יותר להשתתף בהכשרות בימיהם החופשיים. "אנחנו מצפים להמשך עבודה פרודוקטיבית עם הרודס בעתיד", נמסר אז מהאיגוד שייצג את המאבטחים ומנהל כעת את המאבק עבור עובדי המסעדות.
אובדן הכנסות מתיירים
העובדים הממורמרים יכולים לשאוב עידוד ממאבק נוסף שנחל הצלחה. ב־2017 הפגינו עובדי המסעדות נגד מדיניות החברה לגבות 75% מכל טיפ שהם מרוויחים. המדיניות שונתה בסופו של דבר, וכיום מגיעים הטיפים כמעט במלואם לכיסי העובדים. "האיגוד גבר על הרודס במאבק על הטיפים הגנובים לפני ארבע שנים, ואנחנו נגבר עליהם שוב גם בסיבוב הנוכחי, לא משנה כמה זמן זה ייקח או מה זה ידרוש", הוסיף מנכ"ל האיגוד.
הרודס, שהפך במרוצת השנים לאטרקציית תיירות פופולרית, הוקם על ידי האיש העסקים צ'רלס הנרי הרוד כחנות קטנה ששיווקה בעיקר תה ומצרכי מזון. ב־1880 היא כבר הפכה לחנות כלבו משגשגת שהציעה מגוון מוצרים, מתרופות ובשמים ועד לבגדים ומזון ומשכה בעיקר לקוחות עשירים. החנות נפגעה בשריפה ב־1883 ונבנתה מחדש בעיצוב המוכר כיום. הרודס הפכה לחברה ציבורית ב־1889 והמשיכה בהתרחבות בעשור לאחר מכן, כולל הקמת בנק, סוכנות נדל"ן ומחלקה לחיות מחמד אקזוטיות, שהמשיכה לפעול עד שנות ה־70. קבוצת בתי הכלבו הבריטית האוס אוף פרייזר רכשה את הרודס ב־1959, וכעבור שלושה עשורים היא עברה לידי אנשי העסקים המצרים מוחמד ועלי אל פאיד. מוחמד אף הקים בהרודס אתר הנצחה לבנו דודי, שנהרג ב־1997 בתאונת דרכים עם הנסיכה דיאנה. במאי 2010 רכשה את הרודס קרן ההון הריבונית של קטאר עבור 1.5 מיליארד ליש"ט.

3 צפייה בגלריה
אינפו כלבו היוקרה ייאלץ להקשיב לעובדים
אינפו כלבו היוקרה ייאלץ להקשיב לעובדים
כלבו היוקרה ייאלץ להקשיב לעובדים

בתגובה על האיום בשביתה מסר דובר מטעם הרודס, כי על אף הקשיים שסבלו ב־18 החודשים האחרונים, "רווחת העובדים ושמירה על מצבת כוח אדם גדולה ככל האפשר נשארו בעדיפות העליונה שלנו". עוד הוסיף, כי החברה בוחנת בימים אלה את מדיניות השכר כדי לוודא שהיא תואמת להתנהלות בתעשייה. "העובדים של הרודס נהנים מתשלום נדיב לשעות נוספות, 100% דמי שירות (פחות דמי ניהול מזעריים) וחבילת הטבות", ציין.
הקשיים שעליהם מדברים בהרודס הם בעיקר הסגרים שהוטלו בבריטניה ואשר הובילו להשבתת החנות לפרקי זמן ממושכים ולאובדן ההכנסות מהתיירים הזרים, ובעיקר הסינים האחראים על חלק ניכר מההכנסות. היתה זו הפעם הראשונה בתולדות החנות שהיא נסגרה ליותר מיום אחד ברציפות.
בינתיים, מבצע החיסונים המוצלח מחזק את הביטחון של הקטארים בקמעונאות הבריטית. בחודש שעבר דווח כי קרן ההון הריבונית של קטאר, שבראשה עומד מנסור בן אברהים אל מחמוד, היא מועמדת מובילה לרכישת הכלבו המתחרה סלפרידג'ס המוצע למכירה ב־4 מיליארד ליש"ט. במקביל נמשכת תוכנית ההתרחבות של הרודס בסין, זאת לאחר שב־2020 נפתח בשנגחאי הסניף הראשון של חנות הכלבו מחוץ לבריטניה ובינואר השנה נפתח הסניף השני, בבייג'ינג. כך שנראה כי המוסד הוותיק ישרוד גם את המשבר הנוכחי, השאלה היא כיצד ייראו התנאים של עובדיו אחריו.