סגור
זוכי פרס נובל ב כימיה לשנת 2024
זוכי פרס נובל בכימיה לשנת 2024 (צילום: Jonathan NACKSTRAND / AFP)

הוכרזו הזוכים בפרס נובל בכימיה: הוענק על פיתוחים שקשורים בתכנון המבנה של חלבונים

מחצית הפרס תוענק לדיוויד בייקר (Baker) ומחציתו תחולק בין דמיס הסביס (Hassabis) לג'ון ג'מפר (Jumper). המחקרים העוסקים בחיזוי המבנה המרחבי של חלבונים ותכנון חלבונים בעלי מבנה מסוים 

פרס נובל בכימיה יוענק השנה לשלושה חוקרים על פיתוחים שקשורים בתכנון המבנה של חלבונים. מחצית הפרס תוענק לפרופ' דיוויד בייקר (Baker) מארצות הברית ומחציתו תחולק בין דמיס הסביס (Hassabis) לג'ון ג'מפר (Jumper) - שניהם מבריטניה. המחקרים העוסקים בחיזוי המבנה המרחבי של חלבונים ותכנון חלבונים בעלי מבנה מסוים, הם בעלי חשיבות עצומה במחקר, ברפואה, בהנדסה ועוד.
בשנה שעברה הוענק הפרס למונג'י בוונדי (Bawendi) מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס בארצות הברית, לואיס ברוס (Brus) מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק, ואלכסיי אקימוב (Ekimov), כימאי רוסי העובד כעת בחברת תרופות בארצות הברית. השלושה תרמו לפיתוח ההתקנים הזעירים המכונים נקודות קוונטיות (Quantum dots): ננו-חלקיקים, כלומר גבישים זעירים של חומר, המתפקדים כמוליכים למחצה. את הנקודות הקוונטיות אפשר להנדס למגוון עצום של שימושים, בזכות היכולת לשלוט בתכונות האלקטרוניות והאופטיות שלהם.
לפני שנתיים הפרס התחלק בין קרוליין ברטוצי (Bertozzi) מאוניברסיטת סטנפורד בארצות הברית, מורטן מלדל (Meldal) מאוניברסיטת קופנהגן בדנמרק, וקרל בארי שרפלס (Sharpless) ממכון המחקר סקריפס, גם הוא בארצות הברית. הפרס הוענק להם על פיתוח שיטות יעילות ומהירות לבנייה של מולקולות ולחיבור ביניהן, שיטות שעוזרות לפתח טיפולים למחלות וכלים למחקר ביולוגי.
ב-2021 הפרס הוענק לבנימין ליסט (List) ממכון מקס פלנק לחקר פחם בגרמניה ולדייויד מקמילן (MacMillan) מאוניברסיטת פרינסטון בארצות הברית. הם קיבלו את הפרס על פיתוח שימוש במולקולות קטנות כזרזים לתגובות אורגניות, במיוחד להבחנה בין שתי צורות שהן "תמונות ראי" של אותה מולקולה, כאשר לכל אחת יש פעילות ביולוגית שונה. הבחנה כזו חיוניות בייצור תרופות וחומרים אחרים.

שבוע של פרסים

הפרס בפיזיקה הוא פרס נובל השלישי שמוכרז השבוע. ביום שני הוכרז כי הפרס ברפואה יוענק השנה לגארי רובקון (Ruvkun) ולוויקטור אמברוז (Ambros) מארצות הברית, על גילוי המיקרו-RNA ותפקידן בבקרה על ביטוי גנים. ביום שלישי הוכרזו הזוכים בפרס נובל בפיזיקה: ג'ון הופפילד (Hopfield) וג'פרי הינטון (Hinton), על פיתוח כלי חישוב המדמים את פעילותה של מערכת העצבים. מחר (חמישי) יוכרזו הזוכים בפרס נובל בספרות, וביום שישי תודיע ועדת הפרס באוסלו על הזוכים בפרס נובל לשלום. שבוע ההכרזות יינעל ביום שני, עם ההודעה על הזוכים בפרס לכלכלה על שם אלפרד נובל.
הכותבים אורי ברמן וד"ר גל חיימוביץ', ממכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע