האיום של חזרת טראמפ כבש את השיח בפסגת דאבוס
האיום של חזרת טראמפ כבש את השיח בפסגת דאבוס
אחרי ניצחונו בפריימריס באייווה, אורחי הפורום הכלכלי העלו זכרונות קודרים מתקופת נשיאותו של טראמפ כולל התבטאויות כמו "נאט"ו מתה" ו"אני אפתור את המלחמה באוקראינה ב־24 שעות". סנטור רפובליקני ל"פוליטיקו": "יש להם סיבה לפחד"
נצחונו של דונלד טראמפ בפריימריס של המפלגה הרפובליקנית באייווה אתמול שלח גלי הדף עד האלפים בדאבוס, שם מתכנסים השבוע מנהיגים עולמיים וראשי הקהילה העסקית. לאחר שטראמפ גבר על המועמדים ניקי היילי ומושל פלורידה רון דה סנטיס בפתיחת עונת הפריימריס, התחיל לחלחל ביתר שאת החשש כי יצליח לחזור לבית הלבן בבחירות שיתקיימו בנובמבר השנה.
"אם ללמוד מההיסטוריה ומארבע השנים הראשונות של המנדט שלו, ברור שמדובר כאן באיום", ציינה בשבוע שעבר כריסטין לגארד, נשיאת הבנק האירופי המרכזי ואורחת קבועה בדאבוס, בראיון שקיימה לטלוויזיה הצרפתית. "צריך רק לבחון את מכסי הסחר, את המחוייבות לנאט"ו, את המאבק נגד שינויי האקלים. בשלושת התחומים הללו לבד, האינטרסים האמריקאים לא התיישרו עם אלה של אירופה", אמרה.
לפי פרסומים במגזין "פוליטיקו", גורם בכיר לשעבר בממשל טראמפ, שביקש שלא להזדהות, ציין כי באי פסגת דאבוס צודקים בכך כי כהונה שנייה של טראמפ תפגע בפעילותם. הסנאטור ג'יי.די. ואנס, רפובליקני מאוהיו ומשקיע בתחום ההון סיכון, התייחס לכך בראיון למגזין. לדבריו, לאליטה הגלובלית יש בהחלט סיבה לדאגה, שכן טראמפ מייצג את הוקעתה של האידיאולוגיה האירופית והיתרונות החומריים הנובעים ממנה. "יש להם סיבה לפחד", הדגיש.
טראמפ הגיע לדאבוס לראשונה כנשיא ב־2018 וחזר שוב ב־2020, כאשר בשני הסבבים הללו הוא התנהל והתבטא בסגנונו הבוטה והבלתי מתפשר. בסיבוב הראשון הוא הציג את גישת "אמריקה תחילה" וכך נפגשו בכירי דאבוס עם מושג הפרוטקציוניזם האמריקאי. הנציב האירופי תיירי ברטון, המופקד על קשת רחבה של תחומים, מרגולציה בהייטק ועד למדיניות תעשייתית, חשף בשבוע שעבר כי בדאבוס בשנת 2020 טראמפ הזהיר את נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין בשיחה פרטית, כי ארצות הברית לא תבוא לעזרת האיחוד האירופי אם יותקף באופן צבאי. במהלך הכינוס, טראמפ גם איים באופן גלוי לעזוב את ברית נאט"ו, סמל לאחדות טראנס־אטלנטית זה עשרות שנים. "דרך אגב, נאט"ו מתה, ואנחנו נעזוב, אנחנו נעזוב את נאט"ו", ציין באותה שיחה. "ודרך אגב, אתם חייבים לי 400 מיליארד דולר, כי לא שילמתם, אתם הגרמנים, את מה שהייתם צריכים לשלם עבור הגנה", הוסיף אז, לפי ברטון.
בכירים בנציבות האירופית מתריעים לא רק מפני המשמעות של כהונה נוספת של טראמפ לגבי מדיניות החוץ והסחר הגלובלי, אלא גם מהאפשרות שארצות הברית תיהפך לדמוקרטיה אנטי ליברלית - מה שעשוי להגדיר מחדש את יחסיה עם העולם. בה בעת, במקביל לרתיעה, טראמפ גם נהנה מתמיכה מסוימת בקרב חלק מהאליטה של דאבוס. חתנו ויועצו לשעבר בבית הלבן ג'ארד קושנר נמצא בדאבוס וכך גם גארי קוהן, לשעבר ראש המועצה הכלכלית הלאומית ובכיר בגולדמן זאקס. בדאבוס נמצאת גם נציגות מכובדת ממדינות המפרץ, כולל סעודיה וקטאר, עמם פיתחו טראמפ ומשפחתו קשרים הדוקים במהלך נשיאותו ולאחריה.
לפי "פוליטיקו", היעדר המחויבות של טראמפ לנאט"ו מדאיג במיוחד ברקע הלחימה הנמשכת באוקראינה. טראמפ, אשר אמר בעבר כי יפתור את המלחמה "בתוך 24 שעות", צפוי לקצץ או להפחית משמעותית בסיוע הצבאי לאוקראינה, כאשר כבר עתה, רפובליקנים בקונגרס חזרו והביעו תרעומת לנוכח המימון הממושך של המאמץ המלחמתי. לפי נשיא צ'כיה פטר פאוול, שאמר את הדברים לתקשורת המקומית, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ממתין לתוצאות הבחירות בארצות הברית לפני שיפתח בשיחות שלום.
ברקע התרחיש הזה הגיע לדאבוס נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, בניסיון להשיג תמיכה פיננסית למדינתו. זלנסקי נפגש עם ראשי המערכת הפיננסית העולמית, ביניהם מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון, מנכ"ל בנק אוף אמריקה בריאן מויניהאן, מנכ"ל בלאקסטון סטיב שוורצמן ומייסד קרן ברידג'ווטר ריי דליו. זלנסקי פועל להשגת מימון להבראתה של כלכלת אוקראינה, זאת לנוכח העיכוב באישור הסיוע בקונגרס האמריקאי. בהמשך ייוועד עם שר החוץ אנתוני בלינקן.
למרות שטראמפ איננו המועמד המועדף על משתתפי דאבוס, לפי גורם לשעבר במשרד האוצר האמריקאי, הקהילה העסקית בארצות הברית "מתרגלת לרעיון שטראמפ עשוי לחזור, ושאולי זה לא יהיה גרוע כמו שחושבים". הסיבה לכך היא שגורמים רבים באמריקה התאגידית לא מרוצים ממדיניות ביידן, ובמקביל, הם זוכרים היטב את ההטבות שקיבלו מטראמפ.
עבור מתנגדי טראמפ, החדשות הטובות הן כי הפריימריס באייווה אינם מנבאים בדרך כלל ניצחון, בפרט כשמדובר בנציגי המפלגה הרפובליקנית. ניתוח של התוצאות בעשרות השנים האחרונות, מראה כי רק 12.5% מהרפובליקנים ו־20% מהדמוקרטים שניצחו בפריימריס באייווה ניצחו גם בבחירות לנשיאות. מבין הרפובליקנים, ג'ורג' וו. בוש הוא היחיד שניצח באייווה וגם בבחירות לנשיאות, כאשר מקרב הדמוקרטים רשמו את ההישג הזה ג'ימי קרטר וברק אובמה. הפריימריס הבאים של המפלגה הרפובליקנית יתקיימו בניו המפשיר ב־23 בינואר.
חרף אווירת החשש שהישרה טראמפ, בדאבוס נשמעו גם קולות אופטימיים. הנגיד הצרפתי פרנסואה וילרוי, מבכירי הבנק האירופי המרכזי, ציין כי ייתכן ואירופה תיחלץ ממיתון ואינפלציה. במקביל, נגידי הבנקים האירופיים הנמיכו ציפיות בכל הנוגע לאפשרות להורדת ריבית בעתיד הקרוב. "אל לנו להסתמך על הורדות ריבית ב־2024", אמר רוברט הולצמן, הנגיד האוסטרי. נשיא הבונדסבנק הגרמני יואכים נייגל הוסיף: "להערכתי עוד מוקדם לדבר על הורדות".
אתמול עלתה לדיון גם המלחמה בעזה, זאת במסגרת דברים שאמר ראש ממשלת קטאר השייח' מוחמד בן עבד רחמן אל ת'אני. להשקפתו, ישראל חייבת להסכים להליך מוקצב בזמן להשגת פתרון שתי המדינות, שכן זו הדרך היחידה להבטחת יציבות בישראל וברשות הפלסטינית כאחד. עוד הוסיף, כי רק הפלסטינים יוכלו להחליט האם חמאס ימשיכו לשלוט בעזה גם ביום שאחרי. בהתייחסו להתקפות החות'ים אמר אל ת'אני, כי התגובות הצבאיות בהובלת ארצות הברית לא יבלמו אותם, אלא רק מסכנות בהסלמת המצב, וכי סיום המלחמה בעזה הוא הפתרון היחיד. "עלינו להתייחס לנושא המרכזי שהוא עזה על מנת לסדר את כל השאר. אם נתמקד רק בסימפטומים ולא נטפל בבעיות האמיתיות, הפתרונות שנשיג יהיו זמניים", הדגיש.