מה יש בעגלת הקניות הסינית? בגדים, צעצועים – ורעלים
מה יש בעגלת הקניות הסינית? בגדים, צעצועים – ורעלים
הרשויות בדרום קוריאה מצאו בבדיקה מדגמית כי מוצרים שמגיעים מאתר שיין הפופולרי מכילים כימיקלים רעילים הרבה מעל הרמה המותרת. הרגולטור בישראל לא מפקח על חבילות ביבוא אישי
מה כוללת עגלת הקניות מהאתרים הסיניים הפופולריים כמו שיין, טמו ועלי אקספרס? מתברר שחוץ מבגדים, אקססוריס וצעצועים במחירים נמוכים במיוחד, יש בה גם כימיקלים רעילים. הרשויות בדרום קוריאה מצאו לאחרונה כי מוצרי ילדים שמשווקים על ידי שיין מכילים כימיקלים רעילים הרבה מעל הרמות המקובלות בשווקים. איך זה קורה? היעדר רגולציה ופיקוח על חומרי הייצור במפעלי הענק בסין.
בשבוע שעבר פרסמו הרשויות בדרום קוריאה כי בבדיקה שערכו למוצרי שיין, שכללו בין היתר נעלי ילדים, תיקי עור וחגורות, נמצא שכמה מהם הכילו כמויות גבוהות של פתלטים, כימיקלים המשמשים לריכוך פלסטיק. זוג נעליים אחד הכיל פי 428 מהרמה המותרת, ומוצרים פי 153. פתלטים גורמים להפרעות הורמונליות, מחלות לב, כמה סוגי סרטן ובעיות פוריות.
מתוך שמונת מוצרי העור לילדים מבית שיין נמצאו חומרים רעילים בשבעה מוצרים. אחד המוצרים, נעלי ילדים, אף הכיל פורמלדהיד ברמות הגבוהות פי 1.8 מהרמה המותרת. זהו חומר כימי שחודר לדרכי הנשימה ומוגדר כמסרטן. בחגורת עור אחת נמצאה עופרת בכמות של פי 1.78 יותר מהמותר, חומר שעלול לפגוע במערכת הרבייה ולהגביר את הסיכוי לסרטן.
בבדיקות בטיחות שנערכו מתחילת אפריל גם במוצרים של ענקיות המסחר האלקטרוני שיין, עלי אקספרס וטמו מצאו הרשויות בסיאול ש־43% מתוך 93 מוצרים מכילים חומרים רעילים. פריטים אלה כוללים עשרות מוצרי ילדים כמו שעונים, ערכות חימר, צעצועים ועפרונות. בשמשייה שנמכרת בטמו ובעלי אקספרס נמצאו כימיקלים מזיקים וריכוז מופרז של עופרת. שמשיות לחלונות לרכב לילדים הכילו פלסטין פי 324 מהתקן.
הרשויות בדרום קוריאה דרשו משיין להסיר מהאתר את המוצרים הרעילים, אולם באתר נמכרים כ־600 אלף פריטים לפי ההערכות, ורק עשרות מהם נדגמו באירופה ובדרום קוריאה. בחודש שעבר האיחוד האירופי הוסיף את שיין לרשימת חברות הדיגיטל שצריכות לאכוף כללי בטיחות מחמירים יותר.
ומה לגבי ישראל? בארץ אין כל תקן למוצרי טקסטיל, כך שחברות האופנה המקומיות והאתרים הסיניים יכולים למכור לתושבים בגדים שבהם חומרים מסוכנים לבריאות בניגוד לתקנות הקיימות, למשל, באיחוד האירופי. בישראל קיימים תקנים המגבילים שימוש בחומרים רעילים במוצרי ילדים ובמוצרים הבאים במגע עם מזון, אולם כשאלה מגיעים ביבוא אישי מעבר לים, אין כל מגבלה ופיקוח עליהם. בשל הפטור ממכס על חבילות בעלות של עד 75 דולר, היקפי ההזמנות גדולים, ומוצרים רבים נכנסים לארץ ללא עמידה בסטנדרטים המקובלים במדינות המפותחות. מדי חודש מטפל דואר ישראל לבדו (רק חלק מהחבילות מגיעות לצרכנים באמצעות הדואר) בכ־2.3 מיליון חבילות מעלי אקספרס. לפי הערכות בשוק, באפריל־מאי הגיעו לארץ כ־6 מיליון חבילות ביבוא אישי, כ־75% מהן מהאתרים הסיניים. במרבית המקרים, החבילה מכילה יותר מפריט אחד.
יאיר דביר, ראש תחום צרכנות בגרינפיס ישראל: "מדובר במדיניות כלכלית מכוונת הנפוצה בכלל תעשיית האופנה המהירה אשר פועלת ללא הפסקה לקצץ את עלויות הייצור על ידי שימוש בחומרים מסוכנים וירודים".