שינויי אקלים הביאו לאובדן 14% משוניות האלמוגים בעולם
שינויי אקלים הביאו לאובדן 14% משוניות האלמוגים בעולם
לפי דו"ח, הלבנת אלמוגים היא הסיבה העיקרית הגורמת למותם של האלמוגים מרעב, תהליך שנגרם כתוצאה מהתחממות האוקייינוסים. שוניות תומכות בלפחות 25% מהמינים הימיים בכדה"א, והתועלת הכלכלית מהן עומדת על 2.7 טריליון דולר בשנה
שינויי אקלים הביאו לאובדן 14% משוניות האלמוגים בעולם בעשור שאחרי 2009 – כך לפי דו"ח נרחב שפרסם השבוע ארגון Global Coral Reef Monitoring Network (GCRMN).
אף ששוניות אלמוגים מכסות רק 0.2% משטח האוקיינוסים והימים בעולם, הן תומכות בלפחות 25% מהמינים הימיים, מהוות חלק משמעותי בהגנה על חופים, ותומכות ברווחה, במזון ובתעסוקה של מאות מיליונים אנשים.
אלמוגים פגיעים במיוחד לשינויי אקלים
לפי הערכות, התועלת הכלכלית שקשורה לאלמוגים עומדת על 2.7 טריליון דולר בשנה, מתוכם 36 מיליארד דולר בתיירות. ואולם, אלמוגים פגיעים במיוחד להשלכות של שינויי אקלים כמו התחממות והחמצת אוקיינוסים, לצד נזקים מקומיים כמו שפכים וזיהום ימי.
הדו"ח העדכני של GCRMN על מצב שוניות האלמוגים בעולם הוא השישי שמפרסם הארגון, הראשון מאז 2008, והראשון שמבוסס על ניתוח כמותי של מאגר עולמי שכולל מידע ניטור גולמי שסיפקו יותר מ-300 גופים. המידע מכסה תקופה של יותר מ-40 שנה, בין 1978 ל-2019, וכולל כמעט 2 מיליון תצפיות ביותר מ-12 אלף אתרים ב-73 מדינות (נתונים ממפרץ אילת לא נכללו במחקר).
לפי הממצאים, אחרי אירוע הלבנת האלמוגים הנרחב שהתרחב ב-1998, במסגרתו מתו 8% מהאלמוגים בעולם (שווה ערך לכל שוניות האלמוגים בים האדום ובמפרץ עדן), אוכלוסיית האלמוגים רשמה התאוששות במשך כעשור עד שחזרה לרמות שלפני ההלבנה הגדולה. אולם, בין 2009 ל-2018 סבלו שוניות האלמוגים בעולם מתמותה הדרגתית שהקיפה בסוף התקופה 14% מכלל האלמוגים – יותר מכל האלמוגים שחיים כיום בשוניות האלמוגים באוסטרליה.
התמותה היא בעיקר תוצאה של אירועי הלבנה תכופים ורחבי היקף, שגדלו בתדירות ובהיקף הגיאוגרפי שלהם ומנעו משוניות אלמוגים להתאושש. "בשעה שאירועים מקומיים, כמו מחלות אלמוגים, התפרצויות של כוכב הים 'כיפת-קוצים קטלנית', סערות טרופיות, דיג יתר ואיכות מים ירודה כתוצאה מזיהום שמקורו ביבשה שיחקו תפקיד בתמותת שוניות האלמוגים, קשה להעריך את התרומה שלהם בלי מידע ממומחים מקומיים", נכתב בדו"ח.
אירועי הלבנה רחבי היקף
"מנגד, אירועי הלבנה רחבי-היקף, שנגרמו כתוצאה מעלייה בטמפרטורת מי הים, הם הגורם המשבש הגדול ביותר שפוגע בשוניות האלמוגים בעולם". לפי הדו"ח, יש התאמה בין חריגות יוצאות דופן בטמפרטורת מי הים לבין אירועי הלבנה משמעותיים.
הלבנת אלמוגים הוא תהליך שבמסגרתו נפגעות ומתות האצות הסימביוטיות שחיות באלמוגים (מה שמוביל לאובדן הצבע שלהם ומכאן השם), ומוביל פעמים רבות למותם של האלמוגים עצמם כתוצאה מרעב.
"התחזית לשוניות האלמוגים בעולם ב-2021 היא עגומה", כתבה בפתח הדו"ח יו"רית הוועדה המייעצת לפרויקט שימור שונית המחסום הגדולה באוסטרליה, פנלופי וונסלי. "הצורך לפעולה כדי להתמודד עם התדרדרות שוניות האלמוגים עבר מ'עדיפות גבוהה' ל'דחוף' ל'קריטי'. שוניות נמצאות בנקודת משבר, שקשורה להשפעות של שינוי אקלים".
חרף הממצאים הקשים, החוקרים מציינים שעלייה בכיסוי האלמוגים העולמי הממוצע בין 2002 ל-2009 וב-2019 מצביעה על כך ששוניות האלמוגים חסינות ויכולות להתאושש בהנתן התנאים הנכונים."הפחתת הלחצים המקומיים על שוניות אלמוגים כדי לשמור על החסינות שלהם היא קריטית בעת שמתמודדים עם האיומים העולמיים שמציב שינוי האקלים", נכתב.