יו"ר קרן המטבע מזהירה: עלייה בסיכון ליציבות הפיננסית
יו"ר קרן המטבע מזהירה: עלייה בסיכון ליציבות הפיננסית
יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, קריסטלינה גאורגייבה, אמרה בפורום הפיתוח של סין: "גם אם תהיה תחזית טובה יותר ל-2024, הצמיחה העולמית תישאר הרבה מתחת לממוצע, והתחזית הכללית עדיין חלשה". גאורגייבה מזהירה כי פיצול גיאו-כלכלי עלול לפצל את העולם לגושים כלכליים מתחרים, ולהביא ל"פילוג מסוכן שישאיר את כולם עניים יותר ובטוחים פחות"
יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, קריסטלינה גאורגייבה, אמרה היום (א'), כי גברו הסיכונים ליציבות פיננסית וקראה להמשך ערנות. זאת למרות שפעולות של הכלכלות המתקדמות הרגיעו את הלחץ בשוק. גאורגייבה חזרה שוב על דעתה ש-2023 תהיה שנה מאתגרת עם האטה בצמיחה העולמית מתחת ל-3%, עקב נזקי מגיפת הקורונה, המלחמה באוקראינה וההידוק המוניטרי. גם אם תהיה תחזית טובה יותר לשנת 2024, הצמיחה העולמית תישאר הרבה מתחת לממוצע ההיסטורי שלה של 3.8%, והתחזית הכללית עדיין חלשה, אמרה בפורום הפיתוח של סין.
קרן המטבע הבינלאומית, שחזתה השנה צמיחה עולמית של 2.9%, אמורה לפרסם תחזיות חדשות בחודש הבא. גיאורגייבה אמרה כי קובעי המדיניות בכלכלות המתקדמות הגיבו בנחישות לסיכוני היציבות הפיננסית בעקבות קריסות הבנקים, אך עדיין נדרשת ערנות. "אנו ממשיכים לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות ומעריכים את ההשלכות הפוטנציאליות על התחזית הכלכלית העולמית ועל היציבות הפיננסית העולמית", אמרה, והוסיפה כי קרן המטבע שמה לב במיוחד למדינות הפגיעות, בעלות הכנסה נמוכה ורמות גבוהות של חוב.
גאורגייבה הזהירה עוד כי פיצול גיאו-כלכלי עלול לפצל את העולם לגושים כלכליים מתחרים, ועקב כך להביא ל"פילוג מסוכן שישאיר את כולם עניים יותר ובטוחים פחות". לפי גאורגייבה, ההתאוששות הכלכלית החזקה של סין, עם צמיחת תמ"ג חזויה של 5.2% ב-2023, מביאה תקווה מסוימת לכלכלת העולם, כאשר סין צפויה להוות כשליש מהצמיחה העולמית ב-2023. "קרן המטבע הבינלאומית מעריכה שכל עלייה של נקודת אחוז בצמיחת התמ"ג בסין מביאה לעלייה של 0.3 נקודת אחוז בצמיחה בכלכלות אחרות באסיה", אמרה.
גאורגייבה קראה לקובעי המדיניות בסין לפעול להעלאת הפריון ולאזן מחדש את הכלכלה, עם פחות השקעות ויותר פעולות לצמיחה יציבה המונעת מצריכה, גם באמצעות רפורמות שוק שיביאו לאיזון בין המגזר הפרטי למפעלים בבעלות המדינה. רפורמות כאלה יכולות להעלות את התמ"ג הריאלי ב-2.5% עד 2027, ובסביבות 18% עד 2037, אמרה גאורגייבה. עוד היא הוסיפה כי איזון מחדש של כלכלת סין יסייע לה גם להגיע ליעדי האקלים שלה, כיוון שהמעבר לצמיחה מונעת צריכה יצנן את הביקוש לאנרגיה, יפחית פליטות ויקל על לחצים לאבטחת האנרגיה. פעולה זו תפחית לדבריה את פליטת הפחמן הדו-חמצני ב-15% במהלך 30 השנים הבאות, ועקב כך לירידה של 4.5% בפליטות העולמיות באותה תקופה.