במהלך חסר תקדים: אירופה יוצאת נגד האזרח הרוסי הפשוט
במהלך חסר תקדים: אירופה יוצאת נגד האזרח הרוסי הפשוט
הסכם משנת 2007 שאפשר הנפקת ויזות לרוסים במהירות ובעלות נמוכה, נכנס להקפאה. המשמעות: אזרחים רוסים שיבקשו להגיע לחופשה או לקניות במדינות האיחוד האירופי יתייצבו בפני הליך יקר ומסורבל
במהלך ראשון המופנה ישירות נגד האזרח הרוסי הפשוט מאז הפלישה לאוקראינה, האיחוד האירופי החליט לפני כמה ימים להקפיא את הסכם הוויזות שגיבש עם רוסיה ב־2007. מדובר בהחלטה פוליטית שננקטה בתגובה לתוקפנות הרוסית ואשר השלכותיה יהיו סרבול וייקור הליך הגשת הבקשה לוויזה עבור אזרחים רוסים המבקשים לבקר במדינות הגוש.
בעוד האיחוד האירופי כבר השעה את הסכם הנפקת הוויזות עבור בכירים ויזמים סמוך לפלישה, אזרחים רגילים יכלו עדיין להגיע לאיחוד האירופי לצורכי נופש או לסיבות אחרות. "זה הולך להיות קשה יותר ומסורבל יותר וכתוצאה מספר הוויזות החדשות יפחת משמעותית", ציין ג'וספ בורל, השר האירופי הממונה על מדיניות החוץ, בסיומה של פגישה לא רשמית שנערכה בין שרי החוץ בפראג. בין השאר, עלות הנפקת הוויזה תתייקר מ־35 יורו לכ־80 יורו. "ראינו הרבה רוסים מגיעים לצורכי פנאי וקניות, כאילו לא משתוללת מלחמה באוקראינה", אמר. "אי אפשר להמשיך במצב של 'עסקים כרגיל'". במסגרת המדיניות החדשה, דרכונים שינפיקו הרשויות ברוסיה בשטחים הכבושים באוקראינה לא יוכרו בשטחי האיחוד האירופי. השרים ביקשו עתה מהנציבות האירופית לבחון כיצד ניתן להתמודד עם כ־12 מיליון ויזות שכבר הונפקו עבור רוסים ועדיין נמצאות בשימוש.
בורל התנגד באופן אישי להשתת חרם מוחלט על אזרחים רוסים, בטענה כי על הגוש האירופי להיות "סלקטיבי יותר" ולהשאיר את הדלת פתוחה למי שמנסים להימלט משלטונו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. "אנחנו לא רוצים לנתק את עצמנו לחלוטין מהרוסים שמתנגדים למלחמה באוקראינה", הוא אמר.
גרמניה, צרפת, פורטוגל וספרד נקטו עמדה דומה נגד המהלך התקדימי. מאידך, מולן התייצבה קבוצה של מדינות ממזרח וצפון אירופה, ובהן אסטוניה, לטביה, ליטא, פינלנד, דנמרק, פולין וצ'כיה, אשר התאחדו בדרישתן לנקוט מהלכים נרחבים שיפחיתו משמעותית את היקף הנפקת הוויזות לרוסים. להשקפתן, האוכלוסייה הרוסית תומכת באופן מוחלט בנשיא פוטין, וכפועל יוצא, בפלישה שיזם לאוקראינה. "אין לנקוט עמדת 'עסקים כרגיל' ולאפשר המשך תיירות רגילה", ציין שר החוץ הפיני פקה האוויסטו, שהדהד את דברי בורל.
פינלנד כבר הפחיתה ב־90% את מספר הוויזות שהיא מנפיקה לרוסים, זאת בעקבות זרם של תיירים רוסים שחצה את הגבול המשותף והמשיך בדרכו לנמלי תעופה פיניים ומשם ליעדים חמים יותר באיחוד האירופי. לפי נתוני Frontex, סוכנות ביקורת הגבולות האירופית, מאז פרוץ המלחמה בשלהי פברואר, כמעט מיליון אזרחים רוסים נכנסו באופן חוקי לגוש האירופי בדרכי היבשה, בעיקר דרך המדינות הנורדיות והבלטיות. הנתיבים הללו נבחרו, לאחר שהמרחב האווירי האירופי נסגר בפני מטוסים רוסיים במסגרת הסנקציות המערביות.
לפי התקנות האירופיות, מדינות האיחוד מורשות להנפיק ויזות המיועדות לשהייה קצרה במדינה אחת, ובנוסף קיימות ויזות שנגן, שמאפשרות ניידות ברחבי אזור שנגן, שבו לא נדרשים דרכונים.
משום ששנגן הוא אזור נטול גבולות, הנפקת ויזה מסוג כזה מחייבת החלטה שתוסכם על כל המדינות החברות (בולגריה, רומניה, קרואטיה, קפריסין ואירלנד הן מחוץ לאמנה). ההסכם שגובש ב־2007 אמור היה לאפשר יחס מועדף לאזרחים רוסים. מאז הפלישה, כמה מדינות כבר נקטו מהלכים חד־צדדיים כדי לעצור או להגביל את מספר הוויזות שהן מנפיקות לרוסים, זאת להוציא ויזות לצורכי איחוד משפחות, נושאים דיפלומטיים וסיוע הומניטרי.
בורל ציין כי זרם המבקרים הרוסים, שהתגבר בחודשי הקיץ, הציב "סיכון בטחוני" עבור המדינות השכנות ועשוי לחייב נקיטת מהלכים נוספים מצדן. "המצב בגבול הפך להיות מאתגר", הוא אמר. "המדינות הללו יכולות לנקוט מהלכים ברמה הלאומית כדי להגביל כניסה לאיחוד האירופי דרך גבולותיהן, וזאת בכפוף לחוקי שנגן".
אף שהרעיון של השתת חרם ויזות הגיע ממדינות מזרח אירופה, הוא צבר תמיכה בימים האחרונים בקרב ממשלות אחרות, כולל הולנד. "בעוד מגעים בין אישיים הם חשובים, כעת אנחנו רואים בעיקר רוסים עשירים שמגיעים לאירופה כדי לעשות קניות", ציין שר החוץ ההולנדי וופקה הוקסטרה. "זה לא רעיון טוב. יש היגיון בהגבלת סוג הנסיעות הזה". מנגד, גרמניה וצרפת, הכלכלות המובילות של האיחוד האירופי, לא תמכו בהשתת חרם כולל. גם ספרד ופורטוגל נקטו עמדה דומה בציינן כי יש להעניש את מכונת המלחמה הרוסית ולא את האזרחים הפשוטים.