סגור

"סין תלווה כסף לרוסיה לפי מודל חסין בפני סנקציות"

בנקים סיניים צפויים לשחק תפקיד מפתח בסיוע פיננסי לרוסיה שיחליש את החרם המערבי. התמיכה תתאפשר בזכות חשיפה מועטה למערכת התשלומים הדולרית. אנליסט: "סין תסייע לרוסיה מאחורי הקלעים"

סין ערוכה להשליך חבל הצלה כלכלי לרוסיה, זאת ברקע הידרדרות יחסי ולדימיר פוטין עם המערב והפגיעה של הסנקציות המערביות במוסקבה בעקבות המשבר באוקראינה.
אנליסטים פיננסיים ומומחים גיאופוליטיים סבורים כי סין קרוב לוודאי תסייע לרוסיה להתמודד עם הסנקציות הללו, זאת בעיקר באמצעות עסקאות להקצאת משאבים והלוואות מצד בנקים ממשלתיים מובילים, בעודה מבקשת במקביל להימנע מפגיעה בכלכלתה ובאינטרסים הפיננסיים שלה.
"דרגת התמיכה הסינית בפעולות של רוסיה עשויה להוות גורם רב השפעה בעיצוב המשבר", ציין טום ראפרטי, אנליסט מטעם אקונומיסט אינטליג'נס יוניט, בבייג'ינג. מאז שריכזה רוסיה 190 אלף חיילים ליד הגבול האוקראיני, בייג'ינג מנסה להשיג איזון בין תמיכתו של נשיא סין שי ג'ינפינג בפוטין לבין האינטרס של בייג'ינג לשמירה על יציבות באזור.
בעוד חיילים רוסיים זרמו לאוקראינה בגיבוי מטחי טילים, דובר מטעם משרד החוץ הסיני חואה צ'וניינג, נמנע מתיאור מהלכי מוסקבה כפלישה וחזר על הודעות משרד ההגנה הרוסי. במקביל, בייג'ינג חזרה ואישררה את התנגדותה ל"סנקציות חד־צדדיות בלתי חוקיות". "מאז 2011, ארה"ב השיתה למעלה מ־100 סנקציות על רוסיה", אמר חואה לעיתונאים בבייג'ינג. "ועדיין, האם הסנקציות האמריקאיות פתרו את הבעיה? האם העולם הוא מקום טוב יותר בגלל הסנקציות הללו? האם העניין האוקראיני ייפתר בזכות הסנקציות האמריקאיות על רוסיה? האם הביטחון האירופי יובטח בזכות הסנקציות האמריקאיות על רוסיה?" חואה גם תייג את ארה"ב כזרז להתהוות המשבר האוקריאני, לאחר ש"הסלימה את המתיחות, זרעה בהלה ואפילו קידמה את האפשרות של מלחמה".
לבייג'ינג היסטוריה של העברת סיוע כלכלי למוסקבה במהלך המשברים של פוטין עם המערב, כולל בעקבות סיפוח חצי האי קרים ב־2014. "אלא אם המערב ישית מחיר משמעותי על סין, סין עדיין תסייע לרוסיה מאחורי הקלעים", ציין יאקוב יקובובסקי, עמית בכיר בתוכנית הסינית במרכז ללימודי המזרח, בוורשה.
הבנקים הסיניים הגדולים לענייני מדיניות (הבנק לפיתוח חקלאי, בנק הפיתוח והבנק ליצוא־יבוא) הנבדלים מהמסחריים הממשלתיים, צפויים לשחק תפקיד מפתח בתמיכה כלכלית. רוסיה היא בפער משמעותי המובילה בקבלת הלוואות ממוסדות סיניים רשמיים, שהיקפן הגיע ל־151 מיליארד דולר בשנים 2017-2000, כך לפי AidData,
מעבדת מחקר בינלאומית בקולג' ויליאם ומרי בווירג'יניה. ההלוואות הללו כללו 86 מיליארד דולר, חלקם בתנאי ריבית מועדפים, מבנקי המדיניות הממשלתיים הסיניים ובנקים מסחריים, המגובות בעיקר במשלוחים עתידיים של נפט. באופן מיוחד, בנק הפיתוח הסיני ובנק היצוא־יבוא הסיני מבודדים מענישה מערבית, זאת בהיעדר עניין עסקי מצד ארה"ב. "הם חשופים פחות למערכת הדולרית ויש להם יותר אופציות מימון בדרכים שונות או חדשניות, שהן פגיעות פחות למהלכי סנקציות", מציין ראפרטי. "לגבי הבנקים המסחריים, הם עדיין יקחו בחשבון את ההשפעה האפשרית על פעילותם בשווקים אחרים ואת גישתם למערכת הדולרית".
בנקי המדיניות של סין מלווים כסף בעיקר ל"דרום הגלובלי", מציין יאקובובסקי. "יש להם פחות חשש לפגיעה בגלל הפרת סנקציות אמריקאיות", הוסיף. "סין קרוב לוודאי תלווה שוב כסף לרוסיה לפי המודל החסין בפני סנקציות".
מאז סיפוח קרים, יכולתה של בייג'ינג לרכך את המכה כתוצאה מסנקציות התחזקה, זאת לאחר ששתי המדינות צמצמו באופן עקבי את השימוש בדולר ביחסי הסחר הדו־צדדיים שלהן. גם קשרי הסחר שלהן התרחבו, והגיעו לשיא של למעלה מ־145 מיליארד דולר ב־2021, המשקף צמיחה דו־ספרתית שנתית.
יכולתה של רוסיה להוציא את העוקץ מהסנקציות באמצעות הגדלת הסכמים במטבעות אחרים התבטאה בשורה של הסכמי אנרגיה שערכה באחרונה עם סין. ההסכמים הללו עקפו את המערכת הפיננסית מבוססת הדולר באמצעות הלוואות ואשראי ביואן. כאשר פוטין נועד עם שי בבייג'ינג החודש, גזפרום הרוסית ו־CNPC הסינית חתמו על הסכם ל־25 שנה על נתיב חדש לאספקת גז, צינור פאוור אוף סייביריה, שהושק ב־2019 וצפוי להגיע לתפוקה מלאה ב־2025. רוסנפט, יצרנית הנפט המובילה ברוסיה והיצואנית המובילה של נפט לסין, האחראית על 7% מכלל הביקוש השנתי במדינה, הגיעה להסכמות החודש עם CNPC לאספקת 100 מיליון טונות של נפט לסין דרך קזחסטאן, על פני עשור. רוסיה וסין מקדמות גם צינור גז שלישי, דרך מונגוליה, כאשר לפי אנליסטים הסכם בעניין ייחתם עד סוף השנה.
מוקדם יותר החודש, גזפרום נפט הודיעה כי היא מעבירה ליואן את חוזי התדלוק למטוסים רוסיים בסין, החברה הרוסית הראשונה שעושה זאת.
למרות ההסכמים הללו, מומחים מציינים כי קיים עדיין נתח משמעותי של מסחר רוסי המתבצע במערכת הדולרית. בתשעת החודשים הראשונים של 2021, רוסיה וסין ביצעו 8.7% מהסחר שלהן ברובלים ו־7.1% במטבעות אחרים, כך לפי נתוני הבנק המרכזי של רוסיה. דולרים ויורו היוו 36.6% ו־47.6% מהסחר הרוסי־סיני, בהתאמה.
ארה"ב בודקת במקביל את האפשרות להשתמש בפיקוח על היצוא כדי לנתק אספקה של שבבים לרוסיה, כפי שעשתה לחואווי הסינית. המהלך ישתק את אספקת הרכיבים הרוסית לתעשיות חיוניות, מטלקומוניקציה ועד קידוחי נפט.