סגור
אלון מאסק סם אלטמן OpenAI
אלון מאסק וסם אלטמן ( ANDREW CABALLERO-REYNOLDS and Sergei GAPON / AFP)

מאסק לביהמ"ש: למנוע מ-OpenAI להפוך לחברה למטרות רווח

המיליארדר וסטארט-אפ הבינה המלאכותית שלו טוענים כי OpenAI מפרה את מטרתה המקורית כעמותה ללא כוונת רווח, ומבקשים צו מניעה לבקשתה להפוך לחברה למטרות רווח מלאות. עוד נטען כי ענקית ה-AI מפרה חוקים נגד מונופולים ומגבילה את התחרות. דובר OpenAI: "מאסק ממחזר שוב את אותן תלונות חסרות בסיס"

אלון מאסק מבקש מבית משפט פדרלי בארה"ב למנוע את הפיכתה של ענקית הבינה המלאכותית OpenAI לחברה למטרות רווח.
מאסק, סטארט-אפ ה-AI שלו xAI, וחברת הדירקטוריון לשעבר של OpenAI שיבון זיליס הגישו בקשה לצו מניעה זמני נגד ענקית הבינה המלאכותית, שגם אמור אמור לאסור עליה לדרוש מהמשקיעים בה להימנע ממימון מתחרים, בהם xAI.
התביעות המשפטיות האחרונות מייצגות החרפה בסכסוך המשפטי בין מאסק, OpenAI ומנכ"ל החברה סם אלטמן, וכן גורמים אחרים, בהם המשקיע הטכנולוגי רייד הופמן ומיקרוסופט.
במרץ 2024 תבע מאסק את OpenAI בבית משפט בסן פרנסיסקו, ואז חזר בו מהתלונה והגיש אותה מחדש כמה חודשים לאחר מכן בבית משפט פדרלי. עורכי הדין של מאסק בתביעה הפדרלית, בראשות מארק טוברוף בלוס אנג'לס, טענו בתלונתם כי OpenAI הפרה את חוקי RICO (פדרציה למניעת פשע מאורגן).
באמצע נובמבר, הורחבה התלונה והתובעים הוסיפו טענות שלפיהן מיקרוסופט ו-OpenAI הפרו חוקים נגד מונופולים, לאחר שיצרנית ChatGPT ביקשה כביכול מהמשקיעים שלא ישקיעו בחברות מתחרות, כולל הסטארט-אפ החדש של מאסק, xAI. מיקרוסופט סירבה להגיב.
בבקשה לצו מניעה זמני, טוענים עורכי הדין של מאסק כי יש לאסור על OpenAI "להפיק תועלת ממידע תחרותי רגיש שהושג שלא כדין באמצעות החפיפה בדירקטוריונים של OpenAI ומיקרוסופט". דובר OpenAI מסר כי "הניסיון הרביעי של מאסק, אשר ממחזר שוב את אותן תלונות חסרות בסיס, ממשיך להיות חסר כל בסיס".
OpenAI הפכה לאחד הסטארט-אפים הגדולים בשנים האחרונות, עם ChatGPT שהביא להתלהבות עצומה מ-AI ומודלי שפה גדולים קשורים.
מאז שמאסק השיק את xAI ביולי 2023, עסק ה-AI החדש שלו השיק את הצ'אטבוט Grok וגייס עד 6 מיליארד דולר בשווי של 50 מיליארד דולר, בין היתר כדי לרכוש 100,000 שבבי אנבידיה, כפי שדווח ב-CNBC. "מיקרוסופט ו-OpenAI מבקשות כעת לחזק את שליטתן באמצעות חסימת גישה של מתחרים להון השקעה (חרם קבוצתי), תוך המשך ההנאה מעשרות שנים של מידע רגיש תחרותי משותף בשנים המעצבות של הבינה המלאכותית", כתבו עורכי הדין בתביעה.
OpenAI החלה את דרכה ב-2015 כעמותה ללא כוונות רווח ובהמשך ב-2019 הומרה למודל רווח מוגבל, שבו העמותה של OpenAI הייתה הישות המנהלת של החברה הבת למטרות רווח. כעת היא נמצאת בתהליך של המרה לחברה למטרות רווח מלאות, מה שעשוי להפוך אותה למושכת יותר עבור משקיעים. תוכנית השינוי המבני תאפשר גם ל-OpenAI לשמור על מעמד העמותה שלה כישות נפרדת.
עורכי הדין כתבו כי התנאים שביקשה OpenAI מהמשקיעים להסכים אליהם מהווים "חרם קבוצתי" אשר "חוסם את הגישה של xAI להון השקעה חיוני". עורכי הדין הוסיפו מאוחר יותר ש-OpenAI "לא יכולה להסתובב בשוק כמו פרנקנשטיין, שחובר יחד מכל מיני צורות תאגיד המשרתות את האינטרסים הכספיים של מיקרוסופט". יו"ר ועדת הסחר הפדרלית לינדה כהן הכריזה בתחילת השנה כי הסוכנות הפדרלית תיזום "בדיקת שוק על ההשקעות והשותפויות המתגבשות בין מפתחי בינה מלאכותית וספקי ענן עיקריים". כמה מהחברות שוועדת הסחר הפדרלית הזכירה במסגרת המחקר כללו את אמזון, מיקרוסופט OpenAI, Alphabet ו-Anthropic.
מיקרוסופט השקיעה כמעט 14 מיליארד דולר ב-OpenAI אך באוקטובר חשפה במסגרת הדוח הרבעוני כי תרשום הפסד של 1.5 מיליארד דולר בתקופה הנוכחית, בעיקר בשל הפסד צפוי מ-OpenAI. באוקטובר סגרה OpenAI סבב מימון משמעותי שהעריך את הסטארט-אפ ב-157 מיליארד דולר. Thrive Capital הובילה את המימון, והשתתפו משקיעים נוספים, כולל מיקרוסופט ואנבידיה. השתתפו.
OpenAI ניצבת מול תחרות גוברת מסטארט-אפים כמו xAI, Anthropic וענקיות טכנולוגיה כמו גוגל. שוק הבינה המלאכותית הגנרטיבית צפוי להגיע להכנסות של מעל טריליון דולר תוך עשור, והוצאות עסקיות על בינה מלאכותית גנרטיבית זינקו ב-500% השנה, על פי נתונים עדכניים של Menlo Ventures.