סגור
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. האם ייתן עצמאות לנגידה החדשה? (צילום: Adem ALTAN / AFP)

פרשנות
ארדואן מינה נגידה - עכשיו הוא חייב להעניק לה עצמאות

שליט טורקיה מינה שר אוצר ונגידה שחריגים בנוף המינויים שלו. הצעד יכול להעיד על שינוי כיוון משמעותי באנקרה, אך אם הנגידה הטרייה לא תקבל גיבוי מארדואן בכל הקשור למדיניות המוניטרית ולא תאריך ימים בלשכתה, זו תהיה מכה שתקשה על סיכויי התאוששות המשק הטורקי

שני המינויים החשובים ביותר במערכת הכלכלית הממשלתית של טורקיה בשבוע האחרון באישורו של הנשיא טאיפ רג'פ ארדואן יכולים להעיד על שינוי כיוון משמעותי. זה נכון שניסיון העבר מלמד שהשליט הטורקי אימפולסיבי בוודאי כשזה אמור לגבי מינויים בתחום הכלכלי, אבל הפעם נדמה שגם הוא הפנים כי יש צורך לחשב מסלול מחדש.
מינויו של שר האוצר מחמט סימסק לתפקיד שר האוצר בתחילת השבוע ומינויה של האישה הראשונה לתפקיד נגידת הבנק, חפיזה גאיה ארקאן היום חריגים בנוף המינויים של ארדואן בשנים האחרונות. סימסק ששימש בעבר בתפקיד שר האוצר הוא כלכלן מוערך בעל ניסיון בין לאומי במגזר המימון. הוא הצהיר עם כניסתו לתפקיד כי טורקיה צריכה לחזור "לקרקע המציאות" והדגיש כי משימת העל שלו תהיה לסייע לבנק המרכזי להוריד את האינפלציה. רק לפני ימים אחדים דיווחה טורקיה רשמית כי שיעור האינפלציה בחודש אפריל ירד אל מתחת ל-40% לראשונה מזה 16 חודשים אבל כלכלנים עצמאיים סבורים כי בפועל שיעור האינפלציה גבוה הרבה יותר מהנתון הרשמי.
המינוי של ארקאן נראה יותר של סימסק מאשר של ארדואן. לפי הדיווחים מטורקיה, סימסק שנפגש עם ארקאן השבוע התרשם ממנה וממה שהשמיעה לו כיצד היא רואה את הדרך לטיפול באינפלציה ולכן הפכה המועמדת המובילה שלו מתוך מספר מועמדים שהיו ברשימה. הפגישה שלה עם ארדואן הייתה החותמת הסופית למינויה. מבקריה יטענו כי היא חסרת ניסיון בתחום המוניטרי וגם העובדה ששימשה בתפקיד בכיר עד זמן קצר לפני קריסת פירסט ריפבליק בנק בארה"ב מעורר חששות לגביה.
בחודשים האחרונים, פרסמה ארקאן טור שלה באחד העיתונים הטורקיים המובילים (דוניה) ובו עסקה בנושאי כלכלה ופיננסים בטורקיה ובעולם. באחד ממאמריה האחרונים ניתן למצוא רמז לתפישתה הכלכלית שהיא רלוונטית ביותר למצב כיום בטורקיה. וכך היא כתבה: "האתגרים המאקרו-כלכליים בעולם הם רק 'ההשלכות הראשוניות' של חוסר היציבות במדינות המפותחות שנגרם כתוצאה מריביות ריאליות נמוכות ושליליות".
העתיד הכלכלי של טורקיה תלוי במידת העצמאות שארדואן יאפשר לבנק המרכזי. נאג'י אקבאל הנגיד האחרון שהעז להעלות ריבית בשנת 2021 פוטר על ידי ארדואן שכפה על הנגידים שבאו אחריו הורדת ריבית, דבר שתרם להאצת האינפלציה, להרתעת המשקיעים ולהיחלשות ניכרת של המטבע. הבנק המרכזי זקוק עכשיו לא רק לעצמאות אלא גם ליציבות. ארקאן הופכת לנגיד החמישי בתוך ארבע שנים ואם היא לא תאריך ימים בלשכתה ולא תוכל לממש את המדיניות הרצויה - תהיה זו עוד מכה שתקשה על סיכויי התאוששות המשק הטורקי.