בן המהגרים עשה היסטוריה: רישי סונאק נבחר לראש ממשלת בריטניה
בן המהגרים עשה היסטוריה: רישי סונאק נבחר לראש ממשלת בריטניה
שר האוצר לשעבר הוא היחיד שאסף די ממליצים במרוץ להחלפת ליז טראס, והוכרז כמנצח אחרי שיריבתו היחידה פני מורדנט פרשה רגע לפני הדד-ליין. איש העסקים בן ה-42, בנם של מהגרים הודים, יהיה רה"מ הלא-לבן הראשון בתולדות בריטניה והצעיר ביותר זה 200 שנה. הוא זכה לשבחים על תפקודו בקורונה, אך נישואיו לבתו של מיליארדר ודיווחים על נכסיו, הכוללים אחוזה עם 5 חדרי שינה, יצרו לו דימוי אליטיסטי. ליהודים אמר: "אלחם ב-BDS, יש יסוד להעברת השגרירות לירושלים"
המפלגה השמרנית בבריטניה הכריזה אחר הצהריים (יום ב') כי שר האוצר לשעבר רישי סונאק ניצח במרוץ להחלפת ראש הממשלה המתפטרת ליז טראס. כבר בשעות שלפני ההכרזה עליו הסתמן סונאק כמועמד היחיד שהגיע לרף של 100 ממליצים בקרב חברי הסיעה השמרנית בפרלמנט, הרף שנקבע לעלייה לסיבוב השני בפריימריז, וכך אכן קרה בסופו של דבר.
כיוון שנותר ללא יריבים, הפך סונאק באופן אוטומי למנהיג המפלגה השמרנית ולפיכך גם לראש הממשלה. המועד האחרון להגשת ההמלצות נקבע ל-16:00 שעון ישראל, ואחר הצהריים עוד עשתה יריבתו האחרונה של סונאק, פני מורדנט, מאמצים להגיע לרף 100 הממליצים - אבל דקה אחת לפני כן הודיעה על פרישה מהמרוץ.
סונאק, שמעיד על עצמו כ"גיק" וכחובב של "מלחמת הכוכבים", הוא אדם הלא-לבן הראשון שמתמנה לראש ממשלת בריטניה. בגיל 42, הוא יהיה גם ראש הממשלה הצעיר ביותר שהיה לבריטניה זה יותר מ-200 שנה.
טראס, נזכיר, התפטרה בשבוע שעבר אחרי 45 ימים בלבד בתפקיד, שאליו נבחרה על-ידי המפלגה השמרנית רק בספטמבר, בתום חודשיים של פריימריז להחלפת בוריס ג'ונסון, שהודח מראשות המפלגה והממשלה בעקבות הפרשות שבהן הסתבך. טראס, שתיזכר כאדם בעל הכהונה הקצרה ביותר אי-פעם בתפקיד ראש ממשלת בריטניה, נאלצה להתפטר אחרי שהתוכנית הכלכלית שהציגה לחילוץ המשק הבריטי מהקיפאון וממשבר יוקר המחיה טלטלה את השווקים, הבריחה משקיעים, גרמה לצניחה בערך הפאונד – והוכרזה ככישלון חרוץ.
בצל המשבר הפוליטי החריף החליטה הפעם המפלגה השמרנית שלא לערוך פריימריז ארוכים כפי שהיא נוהגת לעשות בדרך כלל, אלא לסנן מראש את המועמדים כך שבמרוץ יישארו לכל היותר שלושה – מי שיצליחו להשיג לפחות 100 חתימות מ-357 המחוקקים השמרנים בפרלמנט. הכוונה הייתה להעמיד את שני המועמדים הנותרים להצבעה מקוונת מזורזת של חברי המפלגה ולהכריז על המנצח ביום שישי הקרוב, אבל כיוון שסונאק הוא היחיד שעמד בתנאים המרוץ הסתיים כבר היום.
סונאק סומן כבר ביום חמישי כמועמד המוביל להחליף את טראס. למעשה, עוד בפריימריז שנערכו בקיץ הוא זכה לתמיכת מחוקקים שמרנים רבים יותר מאשר טראס במרוץ להחלפת ג'ונסון, אבל כשהשניים הגיעו לקו הגמר וההצבעה נפתחה למתפקדי המפלגה – אלה נתנו לטראס ניצחון מובהק. בימים האחרונים שקל ג'ונסון להתמודד מול סונאק על חזרה לתפקיד שממנו סולק רק לפני חודש, אבל אמש, אחרי שחזר לשם כך מחופשה בקריביים ונועד עם סונאק, הודיע כי הוא מוותר.
מול סונאק נותרה מועמדת אחת, שרת ההגנה לשעבר פני מורדנט, ואף שנכון לאתמול היא השיגה 25 ממליצים בלבד היא סירבה עד הרגע האחרון לפרוש מהמרוץ. בצהריים עוד אמר דובר הקמפיין שלה כי בעקבות פרישת ג'ונסון היא מקיימת שיחות עם מחוקקים כדי לגייס אותם למחנה שלה, וטען שהיא "משיגה את המספרים". כאמור, רגע לפני הדד-ליין בשעה 16:00 הודיעה מורדנט על פרישה מהמרוץ, אחרי שנכשלה להשיג את מספר החתימות הדרוש. בהודעה שלה קראה מורדנט לשמרנים להתאחד לטובת המדינה: "לרישי יש את תמיכתי המלאה. מתוך חובתנו למדינה, לעצמנו ולרישי - עלינו להתאחד ולעבוד יחד לטובת האומה. יש עבודה רבה לעשות".
לאחר הכרזתו כמנצח ינאם סונאק בעוד זמן קצר בפני המחוקקים בפרלמנט, ובהמשך הוא צפוי לנסוע אל המלך צ'רלס ולקבל ממנו את המינוי הרשמי לראש הממשלה. הסיעה השמרנית נהנית מרוב מוחלט בפרלמנט בעקבות ניצחונה הענק בבחירות של 2019, ולכן מי שנבחר למנהיג השמרנים מתמנה מיד גם לראש הממשלה. הוא יהיה ראש הממשלה השני ברציפות שהשמרנים בוחרים בעצמם, מבלי להניח את הבחירה לפתחו של העם, ועל רקע זה דורשת מפלגת הלייבור מהאופוזיציה, שנהנית כעת בסקרים מיתרון ענק של יותר מ-30% על השמרנים, להקדים את הבחירות הכלליות משנת 2024 לחודשים הקרובים.
סונאק, בן 42, הוא בנם של מהגרים ממוצא הודי שנולד בסאות'המפטון. לפרלמנט הבריטי נבחר לראשונה ב-2015, ומאז הוא נחשב לכוכב עולה בשורות המפלגה, ועד לפני חודשים אחדים נתפס כמועמד המוביל להחלפת ג'ונסון, בין השאר הודות לאופן שבו ניהל את הכלכלה הבריטית בימי הקורונה. אלא שהדרכים שבהן הציע לטפל במשבר הכלכלי בתחילת השנה וההאשמות שלפיהן בגד בג'ונסון כשהחליט להתפטר מתפקיד שר האוצר ובכך לזרז את הפלת הממשלה, פגעו במעמדו בתוך המפלגה השמרנית. טראס, לעומתו, נותרה נאמנה לג'ונסון עד לרגע האחרון, ולא התפטרה מממשלתו, ורבים מעריכים כי עובדה זו סייעה לה לנצח בפריימריז בקיץ.
מעמדו של סונאק, איש עשיר שעבד בעבר בבנק ההשקעות גולדמן זקס ובקרן גידור, ואחר כך הקים חברת השקעות משלו, התערער בחודשים האחרונים גם בעקבות דיווחים על אורח חייו הראוותני לכאורה, ובשל פרסומים שלפיהם אשתו חמקה מתשלום מיסים. מבקריו מדגישים את העובדה שהוא נשוי לבתו של המיליארדר ההודי נריאנה מורטי, וב"מירור" הבריטי דיווחו כי לבני הזוג יש לפחות ארבעה בתים, כשהמרכזי שבהם כולל חמישה חדרי שינה ושווה כשבעה מיליון פאונד. הדיווחים האלה יצרו לסונאק, בנם של רופא ורוקחת שבצעירותו עבד כמלצר במסעדה הודית ובעזרת הכסף שחסכו הוריו התחנך במוסדות יוקרתיים כמו אוניברסיטת אוקספורד, תדמית אליטיסטית של מי שמנותק מהעם. התדמית הזו בעייתית במיוחד בשעה שהבריטים מתמודדים עם עלייה דרמטית ביוקר המחיה.
במכתב ללובי הפרו-ישראלי במפלגה השמרנית הדגיש לאחרונה סונאק את תמיכתו בישראל: "אני גאה להיות ידיד של ישראל וגאה בכך שכיהנתי בממשלה שרוממה את היחסים בין בריטניה לישראל לדרגתם הגבוהה ביותר אי פעם". כמו טראס גם הוא הבטיח להיאבק בגרעין האיראני וב-BDS ולקדם את הסכם הסחר החופשי בין ישראל לבריטניה. באמצע אוגוסט הצהיר כי הוא מכיר בירושלים כ"בירתה ההיסטורית של ישראל באופן שאי אפשר לערער עליו", והוסיף שיש "קייס חזק מאוד" להעברת השגרירות הבריטית לירושלים ולהכרה בה.