אלופת שחמט שירשה חוב ציבורי עצום: שרת האוצר הבריטית תתניע מחדש את הכלכלה?
אלופת שחמט שירשה חוב ציבורי עצום: שרת האוצר הבריטית תתניע מחדש את הכלכלה?
רייצ'ל ריבס, האשה הראשונה שתוביל את כלכלת הממלכה, נחשבת לכוח המניע שעזר לקיר סטארמר להיבחר לראשות הממשלה. שלושת העקרונות שהיא בונה עליהם להחזרת הצמיחה לאחר 14 שנות קיפאון: "יציבות, השקעות ורפורמות"
ממשלת בריטניה הנכנסת בראשותו של מנהיג הלייבור קיר סטארמר הבטיחה שינוי, ואכן סיפקה אותו בתוך יום מהניצחון הסוחף — מינוי האישה הראשונה לתפקיד שרת אוצר. "המינוי שלי הוא הכבוד הגדול ביותר שזכיתי לו בחיי", כתבה רייצ'ל ריבס (45) ב־X. "לכל הצעירות והנשים שקוראות את זה, זכרו: על השאיפות שלכן לא חלות הגבלות".
על ריבס, לשעבר אלופת הנוער הבריטית בשחמט, הוטלה המשימה המאתגרת של החזרת הכלכלה למסלול צמיחה וסיום עשור וחצי של קיפאון. "חיכינו הרבה זמן כדי לקבל את ההזדמנות לשרת את המדינה שלנו. יש לנו תוכנית מהימנה להביא לשינוי שהמדינה זקוקה לו", אמרה ביום שישי בנאום הניצחון. "צמיחת הכלכלה עומדת בלב העניין".
ריבס, שנבחרה לראשונה לפרלמנט ב־2010, נחשבת ככוח המניע שעזר לסטארמר לזכות באמון הציבור. לפי דיווח ב"גרדיאן", במהלך מערכת הבחירות היא חיזרה אחרי עסקים, הבטיחה לשמור על משמעת פיסקאלית חזקה והציגה שורה של רפורמות שנועדו לעודד צמיחה.
רייצ'ל ריבס (45) מצב משפחתי: נשואה לניקולאס ג'ויסי, עובד ציבור, אם לשניים השכלה: תואר שני מלונדון סקול אוף אקונומיקס עוד משהו: מעריצה של ביונסה, גם אחותה היא חברת פרלמנט
ריבס מתכננת לקדם מדיניות כלכלית שאותה היא מכנה securonomics, כלומר כלכלה יציבה. לדבריה, בריטניה נמצאת בעידן של חוסר ביטחון, והמענה לכך הוא לייצר מדינה חכמה יותר שנשענת על אסטרטגיה בת קיימא. כפי שציינה בספר שפרסמה בשנה שעברה, ריבס קיבלה השראה משרת האוצר של ארצות הברית ג'נט ילן, שאימצה מדיניות המעודדת השקעות בייצור ויצירת מקומות עבודה. עם זאת, התוכנית של ילן מחייבת הוצאות נרחבות מצד הממשל, דבר שריבס תתקשה לעשות. בראיון שהעניקה לאחר הניצחון הסוחף, הביעה ריבס הערכה עגומה לגבי מצב הכלכלה הבריטית. "אין שם יותר מדי כסף", אמרה ל־BBC. החוב הממשלתי של בריטניה הוא ברמתו הגבוהה ביותר מאז תחילת שנות ה־60, ותשלומי הריבית רק הולכים וגדלים. מצב זה הוביל גם לצמצום בתקציבים של השירותים הציבוריים ולהידרדרות איכותם.
אחד הפתרונות שמציעה ריבס הוא הישענות על המגזר הפרטי כדי לפצות על המחסור בהון. "השקעות של הון פרטי הן הלב הפועם של כלכלה מצליחה", ציינה, זאת תוך שינון הבטחת הבחירות, שלא להעלות את מס ההכנסה. בריאיון שהעניקה ל"גרדיאן" ימים ספורים לפני הבחירות, הסבירה ריבס את שלושת העקרונות שיעזרו להערכתה בהובלת בריטניה למסלול של צמיחה: "יציבות, השקעות ורפורמות". לדבריה, השינוי יהיה מהיר מכפי שאנשים חושבים. "רפורמות זה משהו שנוכל להתחיל לבצע באופן מיידי", הדגישה. באותו ריאיון הציגה גם את החזון שלה לבריטניה: "מקום בטוח להשקעות, ומדינה שנוכל לחזור ולהתגאות בה". בכוונת ריבס להעניק למשרד לאחריות תקציבת סמכויות נוספות, זאת לטענתה, לאחר שהמפלגה השמרנית פעלה לאורך השנים להחלשת שומר הסף.
ריבס, שסיפרה בעבר כי הוריה התגרשו בילדותה וכי "לא היה לנו כסף מיותר לבזבז", אמנם עשתה היסטוריה כשהפכה לאישה הראשונה בתפקיד הבכיר, אך הגיעה אליו עם הכלים המתאימים. לריבס תואר ראשון בכלכלה, פוליטיקה ופילוסופיה מאוניברסיטת אוקספורד, תואר שני מלונדון סקול אוף אקונומיקס וניסיון ככלכלנית בבנק המרכזי של אנגליה, כולל שליחות בוושינגטון. לאחר מכן עבדה בבנק HBOS. "היה ברור שהיא מאוד נבונה ושאפתנית", סיפר ל"גרדיאן" הבוס שלה לשעבר בוושינגטון.
מנגד, מבקריה הצמידו לה את הכינוי הלא מחמיא "שרת ויקיפדיה" או "שרת גזור־הדבק", זאת לאחר שהודתה שחלקים בספרה The Women who Made Modern Economics הועתקו מהאתר. ריבס התחייבה לשנות את התקלה הזו במהדורות הבאות.
בתוך כך, ראש הממשלה היוצא רישי סונאק, שהתפטר ביום שישי מתפקידו כיו"ר מפלגת השמרנים, יחזור עתה לחיק המותרות ואינו צריך למהר ולמצוא משרה חדשה. הונו של סונאק ואשתו אקשאטה מורטי מוערך ב־651 מיליון ליש"ט, כך לפי דירוג עשירי בריטניה של ה"סאנדיי טיימס". בשנה החולפת טיפס הונם ב־122 מיליון ליש"ט, זאת בזכות התחזקות מניית ענקית ה־IT ההודית אינפוסיס, שהוקמה על ידי אביה של מורטי.
המשימה הראשונה שעומדת בפני סונאק היא להחליט לאיזה מבתיו לחזור בעקבות עזיבת דאונינג 10. לבני הזוג אחוזה לשימור ביורקשייר ושני בתים בשכונת קנזינגטון בלונדון. עוד בבעלותם, פנטהאוז בסנטה מוניקה, קליפורניה, לשם יוכלו לעבור אם אכן יבחר לעבוד שם בתחום הפיננסים, כפי שטוענות השמועות.