דיווח: בשל הסנקציות על רוסיה - סעודיה הביעה נכונות להעלות את ייצור הנפט
דיווח: בשל הסנקציות על רוסיה - סעודיה הביעה נכונות להעלות את ייצור הנפט
לפי פייננשל טיימס, העלאות בייצור שתוכננו לספטמבר יוקדמו ליולי ואוגוסט. עד כה דחו בסעודיה את בקשות הבית הלבן להאיץ את הייצור, זאת על אף שמחירי הנפט נסחרים קרוב ל-120 דולר לחבית, הרמה הגבוהה ביותר מזה עשור
סעודיה הביעה מוכנות להעלות את ייצור הנפט, זאת אם התפוקה הרוסית תיפול משמעותית בשל הסנקציות, כך לפי דיווח בפייננשל טיימס.
עד כה דחו בסעודיה את בקשות הבית הלבן להאיץ את הייצור, זאת על אף שמחירי הנפט נסחרים קרוב ל-120 דולר לחבית, הרמה הגבוהה ביותר מזה עשור. הגישה בסעודיה גרסה עד כה שעליהם לשמור על המלאי העודף בעתודות.
אולם, החשש ממחסור באספקה התגבר לאחר שבאיחוד האירופי השיתו השבוע סבב סנקציות נוסף על רוסיה, שכולל איסור על יבוא נפט רוסי במכולות. באיחוד האירופי הגיעו גם להסכמה עם בריטניה לאסור על ביטוח ספינות הנושאות את הנפט הרוסי, מהלך שלהערכת האנליסטים יפגע ביכולת של רוסיה להעביר את המשלוחים ליעדים אחרים. "סעודיה מודעת לסיכונים וזה לא באינטרס שלה לאבד שליטה על מחירי הנפט", אמר אחד המקורבים.
מחירי הנפט נפלו היום (ה') לשפל של 112.80 דולר לחבית בשעות המוקדמות של המסחר מ-116.29 דולר בסגירה אתמול. מוקדם יותר השבוע טיפסו המחירים לשיא של חודשיים של 120 דולר לחבית.
לטענת דיפלומטים ובכירים בתעשייה, העמדה של סעודיה היא שאף ששוק הנפט הוא לחוץ עדיין אין מחסורים ממשיים. בהמשך היום מתוכננת פגישה של המדינות החברות באופ"ק ובנות הברית שלהן.
אולם, המצב עלול להשתנות לנוכח ההתאוששות הכלכלית העולמית ממגפת הקורונה, כולל הפתיחה מחדש של ערים מרכזיות בסין, שתוביל להעלאת הביקוש. במקביל, עלתה הסבירות לירידה משמעותית בתפוקת הנפט הרוסית. לפני הפלישה לאוקראינה רוסיה ייצרה מעל 10% מהנפט הגולמי העולמי.
מאז החלה המלחמה נרשמה מתיחות בין ארה"ב והנהגת סעודיה, בראשה יורש העצר הנסיך מוחמד בן סלמן, המשמש כמנהיג דה פקטו של הממלכה. לפי הדיווחים, סעודיה דחתה עד כה את בקשות הבית הלבן ומדינות ה-G7 להאיץ את העלאות הייצור באופן מיידי.
אולם מספר ביקורים בשבועות האחרונים מצד בכירים אמריקאיים, ביניהם ברט מקגורק, מתאם מדיניות הבית הלבן במזה"ת, ועמוס הוכשטיין, נציג האנרגיה של הבית הלבן, סייעו לשיפור הקשרים, כך לפי אחד המקורבים. לטענת שאר האנשים המעורים במגעים בין המדינות, סעודיה הסכימה לשנות את הטון בניסיון להרגיע את עליות המחירים. בסעודיה הבטיחו גם כי יגיבו בהמשך על ידי העלאת הייצור במידה ושוק הנפט ייפגע ממחנק באספקה.
לפי אחד המקורות, התנהלו דיונים לגבי העלאה מיידית בייצור מצד סעודיה ואיחוד האמירויות הערביות, עליה עשויים להכריז בפגישה היום של אופ"ק. עם זאת, המקורבים מדגישים כי לא התקבלו החלטות סופיות ובקרטל עשויים עדיין לדבוק בתוכנית הייצור הנוכחית שבתוקף מאז פרצה הקורונה.
לפי אחד המקורבים, העלאות בייצור שתוכננו לספטמבר יוקדמו ליולי ואוגוסט. עם זאת, כריסטיאן מאלק, ראש חטיבת הנפט והגז בג'יי.פי מורגן, ציין כי בסעודיה "עדיין חוששים משימוש במלאי העודף", שכן הם "מאמינים שהם זקוקים לעתודות כדי להיות מסוגלים להגיב להתפתחויות נוספות בשוק".
"אמנם יהיה מוקדם מדי לשרוף את כל התפוקה העודפת, אך הם מוכנים להגיב אם השוק יתחיל לצאת משליטה. לתפיסתם התפוקה העודפת היא קו ההגנה האחרון נגד הסיכון למיתון וזינוק במחירי הנפט".
שר האנרגיה של סעודיה, הנסיך עבדולעזיז בן סלמן, אחיו למחצה של יורש העצר, הדגיש כי הוא עדיין מתייחס לרוסיה כשותפה קריטית בברית אופ"ק פלוס. שתי המדינות עומדות בראש הקרטל המורחב מאז 2016.
רוסיה עשויה לקבל פטור מעמידה ביעדי התפוקה אם הייצור יירד משמעותית, כפי שקרה ללוב ואיראן.
שר החוץ הרוסי סרגי לברוב מבקר השבוע בריאד וייפגש עם השרים הסעודי ושל האמירויות. המדינות אישרו את ההסכמים שלהם להמשיך בשיתופי הפעולה.