סגור

בריטניה אומרת לא להון רוסי בממלכה: בוטלו ויזות הזהב

תוכנית ויזות הזהב מ־2008 העניקה למשקיעים זרים מסלול מהיר להשתקעות במדינה. ואולם טענות שזו משמשת להלבנת הון רוסי והרצון להעניש את מוסקבה על מהלכיה באוקראינה הביאו להכרזה על ביטול התוכנית ש"פרסה שטיח אדום לכסף מלוכלך"

מלחמות הן מטבען תמיד מלוכלכות, וכך עשויים להיות גם הכסף והזהב. זהו לפחות המסר שבריטניה העבירה בסוף השבוע לרוסיה, כשהודיעה על ביטול "ויזת הזהב" שהעניקה למשקיעים זרים מסלול מהיר להשתקעות במדינה. לונדון, כמו מבקשת לאותת: "אם לא נצליח לנקות את החזית הרוסית־אוקראינית מהכוח הפולש, לפחות נטהר את עצמנו מהכסף הרוסי המלוכלך שיושב בכספות שלנו".
שרת הפנים של בריטניה, פריטי פאטל, אישרה ביום חמישי את הדיווחים שלפיהם יבוטלו לאלתר אשרות משקיעים Tier 1 (המכונות ויזות הזהב), המציעות תושבות למשקיעי הון בממלכה. מסגרת זו הוצגה לראשונה ב־2008 כדי לעודד בעלי הון מחוץ לתחומי האיחוד האירופי להשקיע בבריטניה. המסגרת אמנם עברה מאז בדיקה מחודשת על רקע חששות שהיא תנוצל לרעה, ואולם הודעת הממשלה בסוף השבוע קשורה ישירות לקריאות שרים בממשלה לנתק את הקשרים עם מוסקבה לנוכח איום הפלישה לאוקראינה ושיגורם של קרוב ל־200 אלף חיילים רוסים לאזור הגבול. ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, שנשאל על כך, אמר בסוף השבוע כי "הגיע הזמן לנקוט סנקציות קשות נגד המשטר הרוסי ונגד חברות רוסיות גדולות בעלות חשיבות אסטרטגית. יש להפסיק את גיוס כספי החברות הרוסיות בשווקים הפיננסיים של לונדון", אמר.
אשרת המשקיעים Tier 1 מציעה תושבות למי שמשקיעים בבריטניה לפחות 2 מיליון ליש"ט, ומאפשרת למשפחותיהם להצטרף אליהם. לאחר מכן, בעלי האשרות יכולים להגיש בקשה לתושבות קבע בבריטניה, כאשר מהירות ההליך תלויה בגובה ההשקעה. השקעה של 2 מיליון ליש"ט מאפשרת הגשת בקשה תוך חמש שנים, כאשר ההליך מתקצר לשלוש שנים כשגובה ההשקעה עומד על 5 מיליון ליש"ט או שנתיים כשגובה ההשקעה מגיע ל־10 מיליון ליש"ט.
בדו"ח שחיברה ועדת המודיעין והביטחון של הפרלמנט ב־2020 על ההשפעה הרוסית בבריטניה, היא דרשה לנקוט גישה "נוקשה יותר" לאישור אשרות אלה. הוועדה טענה כי בריטניה מספקת "מנגנונים אידיאליים" למיחזור כספים בלתי חוקיים, והוסיפה שהיא הפכה ל"מכבסה" להון זר.
משרד הפנים הבריטי מסר כי כבר ב־2015 בוצעה רפורמה בתוכנית כדי להבטיח שהיא לא משמשת למעשי שחיתות. הרפורמה נועדה לבצע בדיקות נוספות לגבי הזמן והאופן שבהם רכשו המשקיעים את הונם. מאז 2019 המשקיעים המועמדים לקבלת תושבות גם צריכים להוכיח שהם מחזיקים בחשבון בבנק בבריטניה. הבנקים גם נדרשים כעת להשלים בדיקות מסוימות לפני פתיחת חשבונות למועמדים לקבלת תושבות, ואלה נדרשים להגיש ניירת נוספת אם כספיהם מושקעים באמצעות רשת הכוללת מספר חברות.
בדו"ח שחיברה ועדת המודיעין והביטחון של הפרלמנט על ההשפעה הרוסית בבריטניה, היא דרשה לנקוט גישה "נוקשה יותר" לאישור אשרות אלה. הוועדה טענה כי בריטניה מספקת "מנגנונים אידיאליים" למיחזור כספים בלתי חוקיים, והוסיפה שהיא הפכה ל"מכבסה" להון זר
בריטניה החליטה לבחון שוב את הליך קבלת האשרה לאחר שיחסיה עם רוסיה הידרדרו בעקבות הרעלת הסוכן הרוסי לשעבר סרגיי סקריפל בסולסברי, ב־2018. מאז פתיחת התוכנית, ב־2008, הנפיק משרד הפנים 14,516 אשרות משקיעים לאזרחים זרים, ביניהן 2,581 לאזרחים רוסים. בשנה שעברה הונפקו עד ספטמבר 798 אשרות, 82 מהן עבור אזרחים רוסים ו־210 עבור אזרחים סינים. הארגון Transparency International, שהוקם ב־1993 על ידי פקידים לשעבר של הבנק העולמי כדי להיאבק בשחיתות הגלובלית, הזהיר אז כי התוכנית "פתוחה לרווחה" לניצול מצד גורמים מושחתים וזאת בגלל הבדיקות המאוד מצומצמות שבוצעו לגבי מקור העושר שלהם.

הוזרמו מיליארדי ליש"ט

ה"אובזרוור" העריך שבשני העשורים האחרונים הוזרמו לבריטניה מיליארדי ליש"ט של אזרחים רוסים. דו"ח שחיבר ארגון הצדקה Spotlight on Corruption וזכה לכותרת "שטיח אדום לכסף מלוכלך", הזהיר ביולי 2021 מפני חולשה מתמשכת של תוכנית ויזות הזהב, שלדבריו נשענת יותר מדי על מוסדות פיננסיים בבדיקת הנאותות ומניעת הלבנת הון. מנכ"לית הארגון סוזן הולי, אמרה: "אנחנו יודעים שרוסיה שאפה להחדיר אנשים לבריטניה וזו היתה דרך קלה מאוד לעשות זאת. הם ודאי מתפקעים מצחוק מהמדינה הזו שמאפשרת בכזו קלות לאנשים להיכנס לתחומה ללא בדיקות נאותות".
Transparency International זיהה יותר מ־5 מיליארד ליש"ט שאותם כינה "הון חשוד" שבו נעשה שימוש לרכישת נכסים בבריטניה, כשחמישית ממנו הגיעה מרוסיה. גם דו"ח של משרד הפנים זיהה "כמות משמעותית של כספים רוסיים לא חוקיים, או כאלה הקשורים לרוסיה", ואשר משמשים לרכישת נכסים ומכוניות יוקרה, תשלום דמי לימוד בבתי ספר, או מתן תרומות למוסדות תרבות, כאמצעי ל"הלבנת מוניטין".
לא תמיד קל לזהות את מקור הכסף מאחר שמרבית הנכסים רשומים על שם חברות זרות. כך למשל, בוויילס ואנגליה רשומים 94 אלף נכסים בבעלות של חברה זרה. רק ארבעה מהם רשומים בבעלות של חברות רוסיות בעוד שההערכה היא שמקורן של רכישות רבות הוא באזרחים רוסים שמסתתרים מאחורי חברות שבסיסן מעבר לים, במקומות כמו איי הבתולה הבריטיים.
היקף השימוש בחברות הללו נחשף באוקטובר 2021 בהדלפה של כמעט 12 מיליון מסמכים שזכו לכינוי מסמכי פנדורה. חוקרים זיהו אז יותר מ־700 חברות זרות שהחזיקו בנכסים בבריטניה, ומצאו ש־5% מהם היו בבעלות של אזרחים רוסים. כך למשל, הפוליטיקאי ואיש העסקים הרוסי, אלכסיי צ'פה, עשה ב־2011 שימוש בחברה רשומה באיי הבתולה הבריטיים כדי לרכוש אחוזה בת עשרה חדרי שינה בהולנד פארק שבלונדון. היא נמכרה בשנה שעברה תמורת 25 מיליון ליש"ט.

גיוסים באמצעות הנפקות

חברות רוסיות גם הצליחו לגייס סכומים גבוהים במכירת מניות בבורסה של לונדון. כך למשל חברת האנרגיה (En+ Group) שבזמן ההנפקה הראשונית שלה היתה בשליטת אולג דריפסקה, מקורבו של הנשיא פוטין.
דו"ח של Center for American Progress, צוות חשיבה המקורב לממשל ביידן, הזהיר בשבוע שעבר כי נדרש מאבק "נוקשה יותר" בהלבנת ההון מצידה של בריטניה, שהפכה יעד מרכזי בעבור אוליגרכים רוסים. הצוות הוסיף כי בריטניה תידרש לפעולה יעילה יותר במקרה של הטלת סנקציות נגד רוסיה סביב המשבר באוקראינה.
השרה פאטל אמרה לאחר ההחלטה לבטל את ויזות הזהב, כי יש לה "אפס סובלנות לניצול מערכת ההגירה שלנו... עלינו לעצור את האליטות המושחתות המאיימות על הביטחון הלאומי שלנו ומפזרות כסף מלוכלך בערינו". היא הוסיפה כי מדובר רק ביריית הפתיחה במאבק נגד השחיתות וההון הלא חוקי וכי תוצג גם תוכנית פעולה.
ואולם באופוזיציה ניצלו את עצם קיומה של המסגרת עד כה להתקפה פוליטית: מסגרת ויזות הזהב כמוה כ"הזמנה להלבנת הון בבריטניה על מגש זהב", טען כריס בראיינט, חבר פרלמנט של הלייבור בוועדה לענייני חוץ של בית הנבחרים. הממשלה חייבת לנו דין וחשבון על האופן שבו היא נוצלה. בריטניה חייבת לשים קץ להתמכרותה לכספים מפוקפקים. איני מצליח להבין מדוע שרת הפנים לא נפטרה מהם כבר לפני עידנים. היא הרי אפילו ישבה בוועדת החוץ כשהמלצנו על כך".
הליברל־דמוקרט לורד וולאס דרש אף הוא בחודש שעבר להשעות את התוכנית כשהצהיר בבית הלורדים (הבית העליון של הפרלמנט) כי "נהוג לטעון שאנחנו מדינה גלובלית גדולה, אבל בעודנו מוכרים כאן תושבות אנו מתנהגים כמו קפריסין ומלטה".