סגור

ניו יורק: הנדל"ן למגורים מזנק בזכות הורים מפנקים והייטקיסטים

שיא של 30 שנה בעסקאות למכירת דירות הוכיח כי המגורים העירוניים הוספדו טרם זמנם. בין הרוכשים: הורים אמידים לסטודנטים, הייטקיסטים ופרקליטים מפירמות גדולות. השטחים המסחריים מתקשים עדיין להתאושש בגלל העבודה מהבית

שוק הנדל"ן למגורים בניו יורק מתעורר לחיים, זאת בעיקר בזכות מקומיים משפרי דיור ותושבי מדינות אחרות בארה"ב שמגיעים לעיר בציפייה להתאוששות שאחרי הקורונה.
ברבעון השלישי של 2021 נמכרו למעלה מ־4,500 דירות בניו יורק, כך לפי דו"ח דגלאס אלימן, המציין כי אלה הנתונים הרבעוניים הגבוהים ביותר מזה למעלה משלושה עשורים. "הרבה מהאנשים האלה ראו מה קרה אחרי התרסקות שוק הדיור ב־2008", ציינה דונה אולשאן, מנהלת חברת הנדל"ן אולשאן בניו יורק, שצוטטה ב"וול סטריט ג'ורנל". "הם הבינו שכאשר ניו יורק נמצאת במכירה, זה לא יימשך לאורך זמן".
המחיר החציוני לדירות קונדו וקו־אופ במנהטן הגיע לשפל של מיליון דולר ברבעון השני 2020, צניחה של כמעט 18% לעומת התקופה המקבילה ב־2019, כך לפי ג'ונתן מילר, מנכ"ל חברת השמאות מילר סמואל. המגמה שיקפה את הבריחה של אנשים מהעיר ואת הלחץ של בעלי דירות בפלח היקר יותר, למכור את הנכסים. עם זאת, במקביל לעלייה המחודשת בהתעניינות וכניסת דירות יקרות יותר לשוק, המחיר החציוני לנכסים במנהטן חזר לרמות שקדמו למגפה. שוק הדיור משגשג גם בברוקלין ובקווינס, שם המחירים החציוניים הגיעו לשיא של כל הזמנים.
אך לא כל השכונות משתתפות בחגיגה. כך למשל, דירות קו־אופ לא משופצות אינן מבוקשות במיוחד, וביקושים חלשים נרשמו גם למגדלי היוקרה החדשים ברחוב 57 מערב הידוע כשדרת המיליארדרים, זאת בהיעדר רוכשים זרים. שלא כמו התחממות השוק הניו יורקי בעבר, כאשר רוכשים מחוץ לארה"ב גרמו לזינוק במחירים, הסגרים הכפויים ברקע המגפה צמצמו את נוכחותם בשוק. ברבעון השלישי הם היוו 11% בלבד מהמכירות של נכסים בבנייה, זאת בהשוואה לכ־28% שנתיים קודם לכן. כך לפי פמלה ליבמן, מנכ"לית סוכנות הנדל"ן קורקראן.
אולשאן סבורה כי המגמה של התחזקות הביקושים תמשיך ככל הנראה גם ברבעון הראשון של השנה הבאה, זאת גם במקביל לחזרה הצפויה של תיירים זרים לעיר, שתוביל לעלייה מחודשת ברכישות הזרות.

יזמים במקום בנקאים

הרוכשים החדשים, שמבקשים לנצל את הריביות הנמוכות והתשואות היפות שרשמו תיקי ההשקעות שלהם, סבורים כי גם הנחות קטנות במחירי הרכישה הופכים אותה למשתלמת בטווח הרחוק. פחות משנתיים לאחר פרוץ המגפה, שרבים חששו כי תפגע בביקושים לנכסים עירוניים, החליטו אלפי משפחות להשקיע בעיר ניו יורק. בעוד המקומיים שיקפו 53% מכלל המכירות ברבעון השלישי, ברוקרים דיווחו גם על ביקושים ערים של לקוחות מניו ג'רזי וקונטיקט, כמו גם תושבי קליפורניה הרוכשים בית שני.
קבוצה בולטת אחת של רוכשים היא הורים בעלי אמצעים הקונים נכסים לילדיהם או מסייעים להם במימון. לפי ליסה ליפמן, סוכנת בבראון האריס סטיבנס, מדובר בהורים לסטודנטים באוניברסיטת ניו יורק כמו גם הורים לזוגות בשנות ה־30 וה־40 לחייהם. "אם בעבר הרוכשים היו בעיקר בנקאי השקעות ומשקיעי קרנות גידור, כיום מדובר באנשי הייטק, יזמים, משקיעי פרייבט אקוויטי ועורכי דין מפירמות גדולות".
2 צפייה בגלריה
סביבת מלון ווטסון ב מנהטן ניו יורק
סביבת מלון ווטסון ב מנהטן ניו יורק
מנהטן
(צילום מסך: האתר המסחרי של המלון)
הפשיעה בעיר הסלימה
הפעילות הערה במגזר הדיור מתקיימת בעוד עסקים רבים מתקשים להתאושש מהמגפה. במידטאון מנהטן, באזור העסקים המזרחי שרשם את הפגיעה הקשה ביותר, היקף השטחים המסחריים הפנויים הוכפל לכמעט 30%, זאת בעיקר בשל היעדרם של עובדי המשרדים הסמוכים, שממשיכים לעבוד מהבית או לכל היותר במודל היברידי. לפי מועצת הנדל"ן של העיר ניו יורק (REBNY), המודל החדש הביא לפגיעה קשה במסעדות, בתי הקפה והחנויות באזור. נתוני REBNY מראים כי רק כ־25%־30% מהעובדים ממשיכים להגיע למשרדים, כלומר כ־60 אלף אנשים צורכים ארוחות צהריים, תספורות ומוצרי צריכה, לעומת 180 אלף עובדי משרדים ששהו באזור לפני הסגרים. כשני שלישים מהחברות דחו את חזרתן למשרדים לתחילת 2022, כך לפי מחקר של חברת גרטנר שפורסם באוגוסט.
השלכות המגפה מורגשות היטב גם בנתונים המדאיגים של הפשיעה האלימה בעיר ובעלייה במספר מחוסרי הבית. לפי נתוני משטרת ניו יורק, במחצית הראשונה של השנה זינקו פשעי השנאה בעיר ב־98% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, תקריות הירי זינקו ב־73% ומקרי השוד, ב־46%. מספר מחוסרי הבית נאמד בכ־78 אלף אנשים, ההיקף הגדול ביותר בארה"ב, לעומת כ־63 אלף בלוס אנג'לס וכ־11 אלף בסיאטל, המדורגות שנייה ושלישית.