סגור
מכירת בצלים ב הודו
מכירת בצלים בהודו (צילום: גטי אימג'ס)

כלכלת הודו הפכה "בת ערובה" בשל זינוק במחירי הבצל

פגעי מזג האוויר מייקרים את הירקות, ובראשם הבצל שמחירו זינק ב-165% בשנה החולפת; מדובר במרכיב מרכזי ברוטב הקארי האהוב על ההודים, והדבר מכביד על הצרכנים; במקביל, שיעור האינפלציה נותר מעל היעד מה שמונע מהבנק המרכזי מלהוריד את הריבית

רוטב קארי ללא בצל נחשב לחילול הקודש בחלקים גדולים מהודו, ולכן גם שינוי קל במחיר הירק הופך לשיחת היום ברחבי המדינה. כך היה בשנה החולפת, כשמחיר הבצל עלה ב-165%. לאחרונה פורסם כי הממשלה האריכה ללא הגבלה את האיסור לייצוא הבצל.
מחירים של ירקות נוספים עלו גם הם, ולמשל מחירן של העגבניות הוא כעת יותר מכפול מבתקופה המקבילה אשתקד.
מזג אוויר קשה הוא הגורם העיקרי למצב. הבצורת מהשנה שעברה וגל החום המתמשך פגעו בשרשראות האספקה של מוצרי מזון שכיחים כמו דגנים וירקות. הטמפרטורות בחלקים גדולים של המדינה עלו ב-4-9 מעלות צלזיוס מעל הממוצע בשלב זה של השנה, והחום הכבד גרם לכך שכמויות גדולות של ירקות שנקצרו ואוחסנו לאחרונה התקלקלו. הוא מאיים לפגוע גם בזריעה של יבולים חדשים. מחירי המזון, שעלו בשיעור שנתי של 8.7% באפריל ומאי, אחראים לכמחצית סך סל הקניות לצרכן, והעלייה החדה במחירי המזון גם שמרה על שיעור האינפלציה מעל יעד 4% של הבנק המרכזי, ומנעה ממנו להוריד את שיעור הריבית.
"כלכלת הודו עודנה בת הערובה של העליות במחירי המזון", כך אמר מייקל פאטרה, סגן נגיד הבנק המרכזי של הודו, "מחירי המזון מונעים כל אפשרות לשינוי כלשהו במדיניות הכלכלית". עם זאת, שמירה על שיעורי הריבית הגבוהים, נראית כ"קורבן מוגזם", כך אמר ג'ינת' וורמה, חבר בוועדת המדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי.
מתח הורגש השבוע כאשר הממשלה הודיעה על מגבלות באגירת חיטה ע"י הסוחרים. "הטלת מגבלות מלאי הייתה רק אפשרות אחת. יש לנו כלים רבים כדי לוודא שמחירי החיטה לא יעלו בצורה לא נורמלית", כך אמר שר המזון של הודו, סנג'יב צ'ופרה, והוסיף שאין במדינה מחסור בחיטה.
הממשלה מחזיקה גם באפשרות להסיר מסי יבוא – שכיום עומדים על 40% במקרה של החיטה – וזאת כדי לשמור על המחירים. אך ראש הממשלה נרנדרה מודי רוצה גם לשמור על יחסים טובים עם מגזר החקלאות לקראת הבחירות בשתי מדינות מחוז שנסמכות על חקלאות המתוכננות להמשך השנה. הורדת המכסים תאפשר יבוא דגנים זולים יותר, אך תפגע ברווחי החקלאים המקומיים. לעת עתה החליט מודי להעלות את המחיר שהממשלה מוכנה לשלם לחקלאים ב-5.4% ל-275 דולר לטונה של אורז, המחולק למשפחות מעוטות אמצעים ללא עלות. ישנם סימנים לכך שלחצי המחירים לא צפויים להירגע בקרוב, בשל מזג האוויר הקשה שעוד צפוי.
עם זאת, לא נראה שהאינפלציה ושיעור הריבית הגבוהים מרתיעים עדיין משקיעים. "אם אתה מדבר עם חברות הודיות, אפילו על אינפלציה של 6%, זה לא משפיע עליהן כי הן צומחות בקצב כפול או יותר", כך אמר ג'יימס תום, מנהל קרן New India Investment Trust שנסחרת בלונדון. "הן רגילות לעבוד בסביבה כזאת כבר עשורים, זוהי הנורמה".