הקרב על המוחות: כך מתכנן ביידן למשוך מדענים רוסים לארצות הברית
הקרב על המוחות: כך מתכנן ביידן למשוך מדענים רוסים לארצות הברית
נשיא ארצות הברית מעוניין להאיץ את בריחתם של מדענים רוסים לאחר הפלישה לאוקראינה. לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס", הבית הלבן העביר לקונגרס הצעה המקלה משמעותית את תנאי קבלת הוויזה, ולפיה מדענים רוסים בתחומים נחשקים לא יצטרכו להוכיח שיש מעסיק הממתין להם בארצות הברית
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן מעוניין שהקונגרס יאיץ את הליך קבלת הוויזה למדענים רוסים שרוצים לעזוב את המדינה לנוכח הפלישה לאוקראינה, זאת כחלק מהמאמצים להגביר את בריחת המוחות שכבר יצאה לדרך, ולמנוע מהנשיא ולדימיר פוטין חלק מהאנשים המוכשרים במדינה, כך לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס".
ההצעה של הממשל, שהועברה לקונגרס במסגרת חבילת הסיוע המתבקשת בגובה 33 מיליארד דולר לאוקראינה, כוללת הקפאה למשך ארבע שנים של הדרישה שמדענים שמגישים בקשה לוויזות מסוג H1-B צריכים מעסיק המחכה להם בארצות הברית. בכך יבטלו למעשה את אחד המכשולים הגדולים שעומדים בפני אנשים המעוניינים לעבור לארצות הברית.
השינוי יחול רק על אזרחים רוסים עם תואר שני או דוקטורט במדעים או בתחומי הנדסה כמו בינה מלאכותית, הנדסה גרעינית או פיזיקת קוונטים. לטענת בכירים בממשל, למהלך כזה יש יתרון כפול – הוא יפגע ברוסיה ובמקביל ייטיב עם ארצות הברית.
רוב הוויזות מסוג זה בתעשיית הטכנולוגיה ניתנות לעובדים מהודו. כ-1,800 רוסים השיגו מעמד תושב קבע חוקי בכל שנה לפני פרוץ המגפה בהתבסס על סיווג השמור בעיקר לפרופסורים, חוקרים ואקדמאים עם תארים מתקדמים, זאת אם יש להם מעסיק שמשמש כספונסר עבורם.
עם זאת, גם אם השינוי יאושר, כל המועמדים עדיין יידרשו לעמוד בדרישות אחרות, כולל הליך בידוק ביטחוני.