הסנקציות על דן גרטלר יוסרו? התוכנית השנויה במחלוקת של הממשל האמריקאי
הסנקציות על דן גרטלר יוסרו? התוכנית השנויה במחלוקת של הממשל האמריקאי
איש העסקים הישראלי שהואשם בשחיתות בקונגו נמצא תחת סנקציות אמריקאיות מאז 2017, אך כעת מקדמים במשרד האוצר עסקה שתאפשר את חזרתו למערכת הפיננסית בתמורה למכירת ההחזקות שלו בשלושה מכרות במדינה בכ-300 מיליון דולר. ארגוני זכויות אדם וחברי קונגרס מחו: "גרטלר ירוויח מנכסים שהשיג בדרכים מפוקפקות על חשבון הציבור בקונגו"
איש העסקים הישראלי דן גרטלר צפוי להרוויח מאות מיליוני דולרים הודות לתוכנית שנויה במחלוקת של הממשל האמריקאי. העסקה תכלול גם את הסרת הסנקציות שהושתו נגדו בתמורה לכך שימכור את ההחזקות שנותרו לו במכרות בקונגו, כך לפי דיווח בפייננשל טיימס.
הממשל האמריקאי השית את הסנקציות על גרטלר ב-2017 לאחר שהואשם בשחיתות בהתנהלותו בקונגו. אולם הוא ממשיך להרוויח תמלוגים משלושה פרויקטים במדינה. לפי ההצעה האמריקאית, משרד האוצר יעניק לגרטלר רישיון "מיוחד" למכירת ההחזקות שלו בשלושת הפרויקטים הללו בחזרה לממשלה בקונגו, כשבהמשך הוא יקבל רישיון "כללי" שיעניק לו מחדש גישה למערכת הפיננסית בארה"ב.
עוד לא הוחלט מה יהיה הסכום הכולל שגרטלר יקבל כתוצאה מהעסקה, אך לפי בכירים בממשל הסכום קרוב לוודאי יעמוד על סביבות 300 מיליון דולר. לפי הערכות הממשל, גרטלר הרוויח בשנה שעברה 120 מיליון דולר בתמלוגים, אותם קיבל ביורו כדי לעקוף את הסנקציות. לטענת יוזמי ההצעה, הסרת הסנקציות של גרטלר תעניק יותר הזדמנויות לחברות המאושרות על ידי ארה"ב לקבל גישה למתכות כמו נחושת וקובלט, הנחוצות לבניית תשתיות לאנרגיה נקייה.
העסקה המתגבשת היא חלק ממדיניות ממשל ביידן לקדם את הגישה למתכות מסוג זה ולהעמקת הקשרים עם קונגו מאז בחירתו ב-2018 של הנשיא פליקס צ'יסקדי. קונגו היא יצרנית הנחושת הגדולה באפריקה וספקית הקובלט הגדולה בעולם, אך תעשיית הכרייה של המדינה נשלטת בידי חברות סיניות.
העסקה עם גרטלר כבר ספגה ביקורת מצד ארגוני זכויות אדם וארבעה חברי קונגרס. לטענתם, הסרת הסנקציות כחלק מעסקה שמעשירה את גרטלר אף יותר תערער על המהימנות של משטר הסנקציות האמריקאי. "אנחנו חוששים שאם הסנקציות יוסרו, גרטלר ירוויח מהנכסים הללו שהשיג בדרכים מפוקפקות על חשבון הציבור בקונגו", כתבו חברי הקונגרס המתנגדים במכתב לשרת האוצר ג'נט ילן. בממשל טענו בתגובה כי גרטלר יישאר ברשימת הסנקציות וכי הרישיון הכללי שיאפשר את גישתו למערכת הפיננסית האמריקאית יוסר אם הוא יפר את תנאי העסקה.
גרטלר החל את עסקיו בקונגו ב-1997 כשהיה בן 23 בלבד, והצליח להתקדם הודות לקשרים קרובים שפיתח עם הנשיא דאז ג'וזף קבילה, שהעניקו לו השפעה רבה על סקטור הכרייה במדינה. הוא השיג גישה לכמה מהמכרות הרווחיים ביותר. אולם 20 שנה לאחר מכן הממשל האמריקאי השית עליו סנקציות בטענה כי החברות שלו היו מעורבות בעסקאות מושחתות שמנעו מקונגו הכנסות של יותר מ-1.36 מיליארד דולר בין השנים 2010 ו-2012. גרטלר מכחיש את ההאשמות. לפי מגזין פורבס, הונו של גרטלר מוערך ב-1.5 מיליארד דולר. מגרטלר, משרד האוצר ומשרד החוץ האמריקאי ומהממשלה בקונגו לא התקבלה תגובה לדיווח.