סמים, חטיפות ותרומות: כך התעשר הטליבאן במיליארדים בדרך לכיבוש אפגניסטן
סמים, חטיפות ותרומות: כך התעשר הטליבאן במיליארדים בדרך לכיבוש אפגניסטן
לפי דו"ח של האו"ם, מקורו של רוב הכסף של הטליבאן בפעילויות פליליות כמו ייצור אופיום, סחר בסמים, סחיטה וחטיפה לצורכי כופר. כמו כן גייס הארגון האסילאמיסטי כספים ונשק מרוסיה, איראן ופקיסטן. ייתכן שכיבוש אפגניסטן יסייע לטליבאן לגייס כספים נוספים
הכיבוש מחדש של אפגניסטן על ידי הטליבאן אולי הפתיע רבים ברחבי העולם, אבל מבחינה כלכלית הארגון האיסלאמיסטי גייס הון שנע בין מאות מליונים עד כמיליארד דולר בשנה, כך דווח באתר voanews. הערכות אחרות מדברות על מיליארדים. בינתיים, נכנסו היום (א') כוחות הטליבאן לעיר הבירה קאבול, ובעקבות זאת פונו עובדי השגרירות האמריקנית מהמדינה.
גופי מודיעין אמנם מודים שלא ניתן לחשב בדיוק כמה כסף הצליח הטליבאן לגייס, אך בכל זאת ההערכות נעות בין 300 מיליון ל-1.6 מיליארד דולר בשנה. דו"ח של נאט"ו העריך כי התקציב השנתי של הטליבאן עבור השנה הפיננסית 2020-2019 עמד על 16 מיליארד דולר. לפי אותו דו"ח שווי הנדל"ן שבידי הארגון עמד על 80 מיליון דולר, וההכנסות ממסים ודמי סחיטה על 160 מיליון דולר.
לפי דו"ח של האו"ם שפורסם ביוני האחרון ומבוסס על גופי המודיעין של המדינות החברות בארגון, מרבית הכסף מקורו בפעילויות פליליות שונות כמו ייצור אופיום, סחר בסמים, סחיטה וחטיפה לצרכי כופר. לפי הערכה אחת, פעילות הסחר בסמים לבדה הכניסה לטליבאן כ-460 מיליון דולר.
בדו"ח של האו"ם ציינו עוד כי מנהיגי הטליבאן ניזונו במידה רבה גם מתרומות, כולל מה שבאו"ם מכנים "רשת של ארגונים לא ממשלתיים" ומתומכים אמידים.
רוסיה, פקיסטן ואיראן
בארה"ב ההערכה בשנים האחרונות היתה שהטליבאן השיג כספים, כלי נשק ואפילו הכשרות ואימונים מרוסיה. מומחים אחרים מציינים שהטליבאן ממשיך לגייס כספים מפקיסטן ובמידה פחותה גם מאיראן. עם זאת, בעוד שנראה שהטאליבן גייס מספיק כסף שיאפשר לו לכבוש את אפגניסטן, ההערכות גורסות כי אין לו מספיק מימון לשלוט במדינה לבדו. לפי הנתונים המעודכנים ביותר שאספו בבנק העולמי, ממשלת אפגניסטן הוציאה 11 מיליארד דולר ב-2018, כש-80% מתוכם הגיעו מסיוע של מדינות זרות.
"נראה שאפילו הטליבאן מכירים בצורך הדחוף של אפגניסטן בסיוע זר", אמר בחודש מרץ ג'ון סופקו, המפקח הכללי של ארה"ב למאמצי הבנייה מחדש של המדינה. עם זאת, יש שמציינים כי כיבוש אפגניסטן יעזור להם להשיג מימון נוסף, כך שקרוב לוודאי שיעבור זמן עד שירגישו לחץ פיננסי.
מת'יו לויט, מנהל התוכנית נגד טרור במכון וושינגטון למדיניות למזרח הקרוב ולשעבר בכיר במשרד האוצר האמריקאי, הסביר לאתר voanews כי לאחר שיכבשו את אפגניסטן כולה יקבלו גישה לכספות של הבנק המרכזי, לחשבונות ממשלתיים ולהזדמנויות להקלה במיסוי. להערכתו, הטאליבן ישרוד את ההפסד של מיליארדי דולרים בסיוע זר. למדינה כמכלול "זה לא יהיה טוב", הודה. "אבל זה לא חלק מהמטרות של הטאליבן", הסביר.