סגור

חשש מאפקט בומרנג: הסנקציות על רוסיה יפגעו בענקיות האנרגיה בעולם

למרות הניסיון לפגוע רק בסקטור הפיננסי של רוסיה, קשה יהיה למנוע פגיעה בחברות הסחר והאנרגיה שפועלות במדינה. התלות האירופית בגז וחומרי גלם רוסיים מחדדת את הדילמה של המערב

חברות נפט וחברות סחורות מהגדולות בעולם בסכנה לחוות שיבושים בעסקים הנרחבים שלהן ברוסיה אם במערב יממשו את האיום להטלת סנקציות "חסרות תקדים" על המדינה בשל הרחבת הפלישה לאוקראינה.


בארה"ב מתמקדים בצעדים שיפגעו בסקטור הפיננסי של רוסיה ובחברים במעגל הפנימי של הנשיא ולדימיר פוטין, ומנסים לא לפגוע ישירות באספקת הנפט והגז הרוסי לאירופה, וכתוצאה מכך להעלות את מחירי האנרגיה הגבוהים גם ככה.

2 צפייה בגלריה
תחנת כוח תרמית שנפגעה אתמול מהפגזה בעיירת הגבול שחאסטיה שבמחוז הבדלני לוהאנסק אוקראינה
תחנת כוח תרמית שנפגעה אתמול מהפגזה בעיירת הגבול שחאסטיה שבמחוז הבדלני לוהאנסק אוקראינה
תחנת כוח שנפגעה אתמול מהפגזה בעיירת הגבול האוקראינית שחאסטיה, שבמחוז הבדלני לוהאנסק
(צילום: AFP)
אולם, האיום של מדינות ה־G7 להטלת סנקציות פיננסיות וכלכליות על "טווח רחב של יעדים סקטוריאליים ותעשייתיים" עדיין עלול לפגוע בחברות נפט כמו BP, של (Shell), אקסון מוביל וחברות למסחר בסחורות כמו גלנקור, ויטול וטרפיגורה, שלכולן קשרים עסקיים חשובים במדינה.
"סנקציות נרחבות יהיו בעייתיות ביותר לסקטור האנרגיה, גם אם לא יכוונו ישירות נגד היצוא", הגיבה ליביה פאגי, ראש חטיבת הסיכונים הפוליטיים בפירמת הייעוץ GPW. תעשיית האנרגיה של רוסיה היא כל כך נרחבת והמעורבות של בעלי בריתו של פוטין כה מושרשת שהסנקציות החדשות יחייבו את החברות המערביות לכל הפחות "להפסיק הכל בפתאומיות בזמן שהן עובדות על החשיפה שלהן".
חברת הנפט הבריטית BP היא הבעלים של קרוב ל־20% מיצרנית הנפט הגדולה ברוסיה, רוסנפט, ואילו יריבתה של שולטת ב־27.5% מפרויקט הגז סחאלין־2 של גזפרום במזרח רוסיה. אקסון פועלת ברוסיה כבר 25 שנים ומאז 2005 היא מייצרת נפט וגז במזרח רוסיה כחלק משותפות עם שתי חברות־בנות של רוסנפט.
רוסיה מספקת לאירופה כ־40% מהגז שלה. היא גם יצרנית הנפט השלישית בעולם. “למערב אין הרבה מרחב פעולה לגבי סנקציות שלא יפגעו ישירות באינטרסים שלו“
לטרפיגורה ולוויטול יש אחזקות בפרויקט נפט ארקטי שנוי במחלוקת שמנהלת רוסנפט, והן סוחרות גדולות בנפט רוסי. גם Gunvor, שבסיסה בז'נבה, סוחרת בנפט רוסי ואילו גלנקור מחזיקה ב־10.55% מ־EN+, חברת הכוח ההידרואלקטרי והמתכות שהיתה בבעלות האוליגרך הרוסי אולג דריפסקה. יש לה גם אחזקה קטנה ברוסנפט. ארה"ב והאיחוד כבר הטילו ב־2014 סנקציות על רוסנפט, יצרנית הנפט הממשלתית, לאחר סיפוח חצי האי קרים.

הגישה לטכנולוגיה נחסמה

הסנקציות נבחרו כדי להבטיח שרוסנפט תוכל להמשיך לייצא נפט וגז תוך בלימת הצמיחה העתידית שלה. זה נעשה על ידי חסימת הגישה של יצרנית האנרגיה למימון מערבי עם מועד פירעון של מעל 90 יום, וחסימה של הגישה לטכנולוגיה ולכוח האדם הנחוצים לפעילויות מסוימות. סנקציות אישיות הוטלו גם על מנכ"ל רוסנפט איגור סצ'ין ואלה מונעות מאנשים וחברות אמריקאיות לעשות איתו עסקים.
בעקבות זאת, BP לדוגמה הצליחה לאסוף בשנה שעברה מרוסנפט 2.4 מיליארד דולר בדיבידנדים, והמנכ"ל ברנרד לוני ממשיך לכהן בדירקטוריון החברה. בריאן או'טול, לשעבר מומחה לסנקציות במשרד האוצר האמריקאי, מעריך שהעוצמה של סנקציות חדשות הקשורות לסקטור האנרגיה תהיה דומה ככל הנראה, וכי קיימת סבירות נמוכה ש"סנקציות משמעותיות על גזפרום ורוסנפט ישפיעו על האספקה הנוכחית".
במקום זאת, הוא מעריך כי הסנקציות עשויות להיות מכוונות נגד פרויקטי תשתיות כמו צינורות גז או עסקים כגון חברות מסחר רוסיות. "דברים מסוג זה יהיו קלים יותר לעיכול ולא תהיה להם השפעה על הייצור הנוכחי, אך יעבירו מסר שסקטור האנרגיה אינו חסין לגמרי".
בשבוע שעבר איים נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כי הסנקציות החמורות ביותר יהיו מכוונות נגד המוסדות הפיננסיים הגדולים ביותר ברוסיה. לפי או'טול, המשמש כיום כחוקר במכון המחקר אטלנטיק קאונסל בוושינגטון, צעדים מסוג זה, כמו חסימת רוסיה מרשת התשלומים הבינלאומית SWIFT, לא ימנעו כנראה מחברות מערביות לקבל או לבצע תשלומים לאספקת אנרגיה, אך יקשו את הפעילות של חברות כמו BP או של.

יהיו עוד סבבי ענישה

הלימה קרופט, ראש חטיבת האסטרטגיה בסחורות ב־RBC קפיטל מרקטס, ציינה כי בממשל ביידן ממשיכים להדגיש כי אין בכוונתם לפעול ישירות נגד יצואניות האנרגיה הרוסיות, אך חלק מהסנקציות שנשקלות "יקשו" על חברות נפט בינלאומיות. "הצעדים הללו ככל הנראה לא נמצאים גבוה ברשימה אך עשויים להיכלל בסבב השני או השלישי של צעדי הענישה", אמרה.
BP, של ואקסון סירבו להגיב לכתבה. בריאיון שהעניק ל”פייננשל טיימס” מוקדם יותר החודש אמר לוני כי BP תדאג לגבי סנקציות חדשות רק אם וכאשר ייצאו לפועל. "בואו נחכה ונראה מה יקרה. יש היום סנקציות, אנחנו מצייתים להן ונמשיך לעשות זאת". גם טרפיגורה, ויטול, גלנקור ו־Gunvor סירבו להגיב.
ב־2008 כשארה"ב הטילה סנקציות על דריפסקה וחברות האלומיניום שלו רוסאל ו־En+, שוקי המתכות נכנסו כתוצאה מכך לסחרור ונוצרו שיבושים משמעותיים לשרשראות האספקה. רוסאל, שבה יש לגלנקור אחזקה של 9%, הוחרמה על ידי מוסדות פיננסיים, דבר שיצר בעיות חמורות לחברות האירופיות והוביל לעלייה של שליש במחיר האלומיניום בבורסת המתכות של לונדון. רוסיה היא גם יצרנית מרכזית של פלדיום, שבשימוש יצרניות המכוניות להסרת פליטות רעילות מאדי האגזוזים, וכן של פלטינום, נחושת וניקל, רכיבים מרכזיים בסוללות.
אולם, הסיכון הגדול ביותר לשוקי הסחורות לא יגיע מהטלת סנקציות אלא מהתגובה הפוטנציאלית של רוסיה, כך להערכתה של קרופט מ־RBC. "יש חשש גדול שרוסיה תהפוך את הסחורות לכלי נשק בתגובה להתמודדות אפשרית עם הסנקציות החמורות ביותר עד כה", הסבירה. "בהתחשב בשוק ההדוק גם ככה, עם מחירי הגז שטיפסו לשיא ונפט שנסחר לראשונה זה שבע שנים במחיר של מעל 90 דולר לחבית, כל מהלך מצד רוסיה להגבלת ההיצע ידחף את המחירים גבוה אף יותר".
שר האוצר של גרמניה כריסטיאן לינדנר הזהיר בשבוע שעבר שבקרמלין עלולים להגיב על ידי הפחתת או אף עצירת משלוחי הגז לאירופה. רוסיה מספקת לאירופה כ־40% מהגז שלה. היא גם יצרנית הנפט השלישית בגודלה בעולם, אחרי ארה"ב וסעודיה. בשנה שעברה היא ייצרה בסביבות 10 מיליון חביות ביום, כ־10% מהתפוקה העולמית. "למערב אין הרבה מרחב פעולה בכל הקשור לסנקציות שלא פוגעות באופן ישיר באינטרסים המסחריים שלו", הוסיפה פאגי.