המחירים בבריטניה מרקיעים: האינפלציה בשיא של 24 שנה
המחירים בבריטניה מרקיעים: האינפלציה בשיא של 24 שנה
מדד המחירים לצרכן טיפס ב-3.2% במהלך 12 החודשים עד אוגוסט - העלייה החדה ביותר מאז שהחל התיעוד ב-1997. התחזיות דיברו על עלייה של 2.9%. בין הסיבות לעלייה החדה - זינוק במחירי המכוניות המשומשות
מדד המחירים לצרכן בבריטניה זינק ב-3.2% במהלך 12 החודשים עד אוגוסט, כך לפי נתונים רשמיים המתפרסמים היום (ד') ומצביעים על העלייה הגדולה ביותר מאז תחילת התיעוד בינואר 1997. סקר של רויטרס צפה 2.9% לחודש אוגוסט. בחודש יולי זינק המדד ב-2% בחישוב שנתי. כך לפי דיווח של CNBC.
המשרד לסטטיסטיקה לאומית שפרסם את הנתונים ציין כי העלייה "עשויה להיות שינוי זמני", והוסיף כי התוכנית הממשלתית Eat out to help out - המעודדת אזרחים לבלות במסעדות בעזרת הנחות והטבות, שהוצגה בשנה שעברה - עשויה להיות גורם משמעותי לעלייה.
"באוגוסט 2020 ירדו מחירים רבים במסעדות ובבתי הקפה בגלל תוכנית הטבות המסעדות שהציעה ללקוחות אוכל ומשקה במחצית המחיר (עד שווי של 10 פאונד) בין הימים שני ורביעי", נכתב בהודעת המשרד. "מכיוון שהתוכנית תוכננה מראש לטווח קצר, השינוי כלפי מעלה בשיעור האינפלציה השנתי באוגוסט 2021 צפוי להיות זמני".
הנתונים מתפרסמים על רקע עליית מחירי האנרגיה, ובזמן שהמדינה ממשיכה להיפתח מחדש לאחר המגבלות שהוטלו בעקבות התפשטות נגיף הקורונה. האינפלציה בבריטניה נמצאת מעל היעד של 2% שהציב הבנק המרכזי במדינה.
סמואל טומבס, כלכלן ראשי בחברת המחקר Pantheon Macroeconomics, הדגיש כי גם מחירי המכוניות המשומשות היוו גורם בעלייה המפתיעה. "העלייה החודשית הגדולה מהרגיל בליבת מדד המכירים לצרכן בחודש אוגוסט נבעה בעיקר מעלייה עצומה של 4.9% במחירי הרכב המשומשים.
עוד אמר טומבס כי סביר שמדד המחירים לצרכן לא יעלה עוד במהלך ספטמבר, מכיוון שבנקודה זו בשנה שעברה מחירי המסעדות חזרו לעצמם. עם זאת הוסיף כי עלייה בתקרת מחירי האנרגיה והעלאת היטל המס על ענף התיירות יכולות לתרום לזינוק באוקטובר.