הנקמה של פוטין: הרוגים ופצועים בטילים על קייב וערים ברחבי אוקראינה, גם גשר הופצץ
הנקמה של פוטין: הרוגים ופצועים בטילים על קייב וערים ברחבי אוקראינה, גם גשר הופצץ
נשיא רוסיה האשים אמש את אוקראינה בפיצוץ בגשר האסטרטגי המחבר את ארצו לחצי האי קרים, וטען שמדובר ב"מתקפת טרור". הבוקר נראה שהגיעה נקמתו: טילים פגעו במרכז קייב, וגם גשר שם הופצץ. פיצוצים דווחו גם בלבוב וערים נוספות, הרחק מקו החזית. בלילה תקפה רוסיה רב-קומות בזפוריז'יה, אחרי עשרות הרוגים בתקיפות קודמות בעיר: "פוטין טרוריסט שמדבר עם טילים"
מתקפה על קייב, אחרי חודשים של שקט בבירת אוקראינה, ודיווח על פיצוצים בעוד ערים ברחבי המדינה: הרשויות בקייב דיווחו הבוקר על הרוגים ופצועים במתקפה רוסית על העיר, שבחודשים האחרונים זכתה לשקט יחסי במלחמה - והחיים בה חזרו אט-אט לשגרה. בעיר נשמעו הבוקר אזעקות, ודקות לאחר מכן, בסביבות 08:15 לפי השעון המקומי, נשמעו במרכזה שלושה פיצוצים עזים, ועשן נראה מיתמר מכמה נקודות שם.
ב"גרדיאן" דיווחו כי לפחות ארבעה טילים פגעו בקייב, ובתמונות שהופצו בהמשך נראו רכבים עולים באש ולפחות גופה אחת שזרועה על הכביש. בהמשך הפיצו האוקראינים סרטון ממצלמת אבטחה שבו נראית פגיעה בגשר בקייב, ליד "אנדרטת קשת החירות" בעיר, אנדרטה שהוקמה בתקופת ברית המועצות לסימול האחדות בין האוקראינים לרוסים. ראש העיר ויטלי קליצ'קו מסר כי "תשתית אזרחית קריטית" בקייב נפגעה. בתיעוד אחר שהופץ נראה מכתש בפארק בקייב, סמוך למתקן שעשועים.
פחות משעה לאחר גל התקיפות הראשון, ב-09:19, דווח על פיצוצים נוספים בקייב, ושלושה פיצוצים לפחות נשמעו גם בסביבות 10:09. לפי הדיווחים פיצוצים אירעו גם בערים לבוב וטרנופיל במערב אוקראינה ודניפרו שבמרכזה - אזורים שגם הם נמצאים הרחק מקו החזית. לשכתו של הנשיא וולודימיר זלנסקי דיווחה כי נראה ש"ערים רבות" הותקפו הבוקר, וזלנסקי עצמו מסר כי הרוסים "מנסים להשמיד אותנו ולמחוק אותנו מעל פני האדמה". שר החוץ שלו, דמיטרו קולבה, האשים כי פוטין הוא "טרוריסט שמדבר עם טילים". בצל המתקפות באוקראינה, גם ברוסיה דיווחו הבוקר, בסביבות 10:00, על פיצוץ עז בעיר בלגורוד - השוכנת סמוך לגבול האוקראיני. לפי שעה לא ברור מה התרחש בבלגורוד.
המתקפות הרוסיות מגיעות כשברקע חשש גדול באוקראינה מנקמתו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על ההשפלה הכבדה שספג שלשום עם הפיצוץ בגשר שמחבר את רוסיה לחצי האי קרים, שאותו סיפח פוטין מאוקראינה כבר ב-2014. בצל המכה שספג, פוטין צפוי לכנס היום את מועצת הביטחון שלו, שם ידון עם בכירים במשטרו במצבה הבעייתי למדי של מוסקבה במלחמה. אף שעצם כינוס המועצה אינו דבר חריג, פרשנים בעולם תהו אם כינוסה מעיד אולי על כוונת הקרמלין להסלים את מהלכיו נגד הממשלה בקייב, כשברקע גם האיומים המרומזים שלו לשימוש אפשרי בנשק גרעיני טקטי.
אמש התייחס פוטין לראשונה לפיצוץ בגשר קרים - פרויקט הדגל שקידם באופן אישי אחרי סיפוח חצי האי ושאותו השיק בעצמו ב-2018 - והאשים כי השירות החשאי של אוקראינה עומד מאחורי מה שכינה "פעולת טרור" נגד תשתית מרכזית של המדינה. הנשיא הרוסי אמר במהלך פגישה עם ראש ועדת החקירות של רוסיה אלכסנדר בסטריקין כי אנשי השירות האוקראיני הם "המבצעים, היוזמים והמממנים של הפעולה", כפי שצוטט בסוכנויות הידיעות הרוסיות.
הפיצוץ האדיר שגרם לקריסתו החלקית של הגשר אירע בשבת בבוקר, כאשר לפי השלטונות הרוסיים משאית תופת התפוצצה על הכביש. הפיצוץ גרם גם להתלקחותם של שבעה קרונות שהסיעו דלק במסילת הרכבת הבנויה מעל הכביש. לפי השלטונות הרוסיים, בפיצוץ נהרגו שלושה בני אדם שהיו במכונית פרטית שנסעה לצד אותה משאית ממולכדת. במפגש אמש עם פוטין טען בסטריקין כי החקירה שנערכת כעת העלתה שמאחורי המתקפה עומדים, כך לטענתו, אזרחים רוסים וכן אזרחים זרים. לטענת בסטריקין, המשאית שהתפוצצה נסעה לפני כן בבולגריה, גאורגיה, ארמניה וכן במחוזות הרוסיים צפון אוסטיה וקרנסודאר - החבל הרוסי שאליו מתחבר גשר קרים.
אורכו של גשר קרים, שמכונה גם גשר קרץ' על שם המצר שמעליו הוא עובר, הוא 19 ק"מ – מה שהופך אותו לגשר הארוך ביותר באירופה והארוך ביותר שרוסיה בנתה אי-פעם. מלבד היותו סמל בולט ביותר של הכיבוש הרוסי בקרים, יש לגשר חשיבות אסטרטגית רבה עבור מוסקבה: הוא משמש נתיב מרכזי להעברת ציוד צבאי מרוסיה לכוחות שלה שפועלים בדרום אוקראינה. אוקראינה כבר איימה בעבר לתקוף את הגשר, ואף תיארה אותו כ"יעד מס' 1" שלה בשל חשיבותו הסמלית והאסטרטגית.
באוקראינה עצמה חגגו בכירים את פיצוץ הגשר ורמזו לאפשרות שהיא זו שעומדת מאחורי פעולת החבלה – אבל נזהרו מלקחת אחריות פומבית וישירה. כך גם עשו בשלל פעולות החבלה הקודמות שאירעו בקרים בחודשים האחרונים, בראשן זו שאירעה בחודש אוגוסט, אז חוללו פיצוצים ענקיים הרס רב למטוסי קרב רוסיים בבסיס חיל האוויר סאקי שבחצי האי. ממש כמו באותה פעולת חבלה בבסיס סאקי, גם כעת אישר בפני "ניו יורק טיימס" בכיר אוקראיני עלום שם כי ארצו היא זו שעומדת מאחורי הפעולה, ונראה שאישש את האשמתו של פוטין כאשר ציין שמי שתכנן אותה היו שירותי המודיעין האוקראיניים.
הבוקר שוחח עם ה"טיימס" גורם צבאי בכיר נוסף באוקראינה, שתיאר את הפיצוץ בגשר קרים כ"פעולה מצוינת". לדברי אותו בכיר, "הפעולה הראתה את הכישלון של רוסיה להבטיח אפילו את ביטחונם של היעדים החשובים והמקודשים ביותר שלה. הגשר הוא חבל הטבור המלאכותי שמחבר בין הגנב לבין הרכוש הגנוב שלו. כל מה שאינו טבעי ושהושג באופן לא חוקי חייב להיהרס". יצוין כי למרות ההשפלה שספג פוטין בפיצוץ הגשר - שאמור היה להיות תחת אבטחה כבדה לפי הצהרותיה של מוסקבה - הוא לא קרס באופן מלא, ותוך שעות לאחר הפיצוץ כבר חודשה התנועה בו באופן מוגבל, הן בכביש עצמו והן במסילת הרכבת שמעליו.
באוקראינה מיהרו לדחות את האשמתו של פוטין ולפיה הפעולה הייתה "מתקפת טרור". יועצו של הנשיא וולודימיר זלנסקי, מיכאילו פודוליאק, אמר הלילה: "יש כאן רק מדינת טרור אחת, וכל העולם יודע מי היא. האם פוטין מאשים את אוקראינה בטרור? זה ציני מדי אפילו עבור רוסיה". אוקראינה, נזכיר, מאשימה את רוסיה בביצוע שלל פשעי מלחמה קשים במהלך הפלישה שלה - בראשם הפצצות חוזרות ונשנות נגד יעדים אזרחיים.
הפצצה נוספת שכזו אירעה גם הלילה: המושל האוקראיני של מחוז זפוריז'יה בדרום-מזרח המדינה, אולכסנדר סטארוך, אמר כי רוסיה הפגיזה בעיר בעלת אותו השם בניין דירות רב-קומות, וכי במקום יש מספר לא ידוע של פצועים. "כתוצאה ממתקפת טילים במרכז זפוריז'יה, נהרס שוב בניין מגורים רב מקומות. יש פצועים", כתב המושל בעמוד הטלגרם שלו.
אתמול בלילה נהרגו לפחות 13 בני אדם ויותר מ-60 נפצעו ואושפזו, בהם עשרה ילדים, במתקפת טילים רוסית על מתחם בנייני מגורים בעיר. בניין בן תשע קומות התמוטט באופן חלקי כתוצאה מהמתקפה ונגרם נזק לעוד בניינים רבים. הרשויות דיווחו בתחילה על 17 הרוגים, אך עדכנו בהמשך את המספר ל-13. שתי המתקפות הללו הגיעו אחרי מתקפה נוספת על העיר זפוריז'יה, ביום חמישי, אז דווח על 19 הרוגים.
"היה פיצוץ אחד, ואז נשמע עוד אחד", אמר ל-AP תושב זפוריז'יה מוקולה מרקוביץ' בן ה-76, שאיבד את ביתו בתקיפה הרוסית אתמול בלילה. "מתי זה ייבנה מחדש? אני לא יודע. אני נשאר בלי דירה בסוף חיי". תהום ברוחב של 12 מטרים לפחות נפערה במקום שבו עמד אחד הבניינים שקרס. טטיאנה לזונקו בת ה-73 ובעלה אולקסיי תפסו מחסה במסדרון דירתם בקומה העליונה, לאחר ששמעו סירנות תקיפות אוויריות: "למה הם מפציצים אותנו? למה?". במרחק של כשלושה קילומטרים משם, בשכונת אחרת שנפגעה גם היא בתקיפה, שלושה מתנדבים חפרו קבר לכלב רועה גרמני שנהרג לאחר שרגלו ניזוקה מהפיצוץ.
נשיא אוקראינה זלנסקי אמר בסרטון שפורסם אמש בחשבון הטלגרם שלו כי "שוב זפוריז'יה, ושוב התקפות חסרות רחמים שמופנות כלפי האזרחים שלנו, ומכוונות לבנייני מגורים באמצע הלילה". שר החוץ של אוקראינה דמיטרו קולבה כינה את התקיפות על האזרחים כפשע מלחמה, והפציר בפתיחת חקירה בינלאומית נגד מוסקבה. על פי חיל האוויר האוקראיני, ששת הטילים שפגעו במתחם בנייני המגורים בזפוריז'יה שוגרו מאזורים שרוסיה כבשה במחוז שאותו סיפחה יחד עם עוד שלושה בשבוע שעבר. בירת המחוז, שנושאת כאמור את אותו השם, נותרה בשליטה אוקראינית.
גורמים רשמיים ברוסיה לא הגיבו לתקיפות, ובכירי מערכת הביטחון במדינה נמנעו מאזכור ישיר של הפיצוץ בגשר קרים. המתקפות הרוסיות הגיעו לאחר שמשרד ההגנה במוסקבה הודיע שלשום על מינוי חדש בצמרת הצבא הרוסי: סרגיי סורוביקין, גנרל בן 55 שפיקד על חיל האוויר משנת 2017, שמעתה ינהיג את הצבא הרוסי באוקראינה. מדובר במינוי שלישי לתפקיד בכיר בצבא הרוסי בשבוע האחרון, שבו רוסיה הדיחה שני מפקדי מחוזות מתוך חמישה. לפי משרד ההגנה הבריטי מדובר ב"גנרל אכזר ומושחת בצורה ידועה לשמצה - אפילו בסטנדרטים של הצבא הרוסי".
במקביל, שגריר ארצות הברית לשעבר באו"ם, ביל ריצ'רדסון, אמר כי הכדורסלנית האמריקאית בריטני גריינר ופול ווילן, אמריקאי אחר המוחזק ברוסיה, עשויים להשתחרר עד סוף השנה הנוכחית ממעצרם במדינה. בריאיון ל-CNN אמר השגריר לשעבר כי הוא נפגש עם בכירים ומקורבים לנשיא פוטין במהלך נסיעתו למדינה בחודש ספטמבר, על אף שלא ייצג בביקורו את ארה"ב. "קיימת אופטימיות זהירה לגבי המשא ומתן לשחרור השניים", אמר ריצ'רדסון, שהוא גם מושל ניו-מקסיקו לשעבר, ומי שעבד באופן פרטי כדי להבטיח שחרור עצורים אמריקאים בחו"ל.
ריצ'רדסון הוסיף כי הוא סבור שבמסגרת חילופי העצורים ישוחררו בתמורה לאמריקאים שני רוסים, שאת שמם לא ציין. כשנשאל אם שני האמריקאים עשויים להשתחרר עד סוף השנה, השיב: "אני לא אוהב לנבא, אך מעריך שכן". בחודש אוגוסט חשפה ארה"ב לראשונה בפומבי פעולה קונקרטית לשחרורה של כוכבת ה-WNBA גריינר, שנעצרה בשדה התעופה במוסקבה בפברואר בגין חשדות הקשורים לסמים. בלינקן אמר אז כי הוא מצפה לשוחח עם מקבילו הרוסי סרגיי לברוב, לראשונה מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה, כדי לדון בעסקה ובנושאים אחרים.
בלינקן לא מסר פרטים נוספים לגבי העסקה שהוצעה לרוסים, אך גורם המעורה בנושא אמר אז כי הממשל האמריקאי הציע להעביר לרוסיה בתמורה לווילן וגריינר את ויקטור בוט, שהורשע בסחר בנשק. לצד גריינר, ארה"ב דורשת כאמור לשחרר בעסקה גם את פול ווילן, אמריקני בן 52 ואיש מארינס לשעבר. ווילן נשלח לפני שנתיים ל-16 שנים בכלא הרוסי, לאחר שהורשע בעבירות ריגול. בית המשפט קבע אז שווילן, שנעצר במהלך חופשה במוסקבה בדצמבר 2018, ירצה את עונשו במושבת עונשין מרוחקת עם אבטחה מקסימלית.
עם זאת, בשבוע שעבר אמרו בבית הלבן כי טרם קיבלו "הצעה נגדית רצינית" מרוסיה לגבי עסקת שבויים אפשרית. ריצ'רדסון התעקש שהרגיש שהבכירים הרוסים שעמם נפגש "מוכנים לדבר", אולם גורמים בכירים בארה"ב אמרו בשבועות האחרונים שאזרחים פרטיים אינם יכולים לנהל מו"מ בשם ממשלת ארה"ב. ריצ'רדסון אמר כי תיאם את עבודתו עם הבית הלבן, וציין את מאמציו הקודמים לשחרור אזרחים אמריקאים שבויים, בהם העיתונאי האמריקאי דני פנסטר, ששוחרר ממאסר במיאנמר בשנה שעברה.