סגור
בן סלמן ו ג'ו ביידן
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן (צילומים: בלומברג, רויטרס)

בניגוד לממשל: משקיעים ובנקאים אמריקאים נוהרים ל"דאבוס של המזרח התיכון" בסעודיה

מערכת היחסים בין המדינות הידרדרה בשל החלטת הממלכה לקצץ בייצור הנפט בניגוד לבקשת ביידן, אך מבחינת אנשי העסקים האמריקאים הכל ממשיך כרגיל. גורמים כלכליים באבו דאבי: "על רקע המצב הקשה של הכלכלה, סעודיה בולטת כיעד של צמיחה והזדמנויות"

מערכת היחסים בין ארצות הברית לסעודיה הידרדרה לאחרונה בשל החלטת הממלכה לקצץ בייצור הנפט, בניגוד לבקשת הממשל האמריקאי, אך מבחינת המשקעים והבנקאים הבכירים בארצות הברית שנוהרים השבוע לכנס הכלכלי שמארגנת סעודיה, העסקים ממשיכים כרגיל. לפי דיווח ב"פייננשל טיימס", ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, מייסד בלאקסטון סטיבן שוורצמן ודיוויד סלומון, מנכ"ל גולדמן זאקס, הם בין הבכירים האמריקאים שמתוכננים לקחת חלק בכנס FII שיתקיים בריאד.
כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", גם אנשי העסקים הישראלים מתעניינים בממלכה הסעודית, ולראשונה יו"ר בנק ישראלי ישתתף גם הוא באותו הכנס שייערך בסעודיה. יו"ר בנק לאומי סאמר חאג' יחיא יצא הלילה לממלכה כדי להשתתף בכנס בנושא השקעה אחראית בבירה ריאד, והוא ייקח חלק בפאנל בנושא "שינויים בעולם הבנקאות וההשקעות לטובת הכלכלה הגלובלית אחרי המגפה".
הכנס, שכבר זכה לכינוי "דאבוס של המדבר", נפתח היום (ג'), שבועיים בלבד לאחר שנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הזהיר את סעודיה שיהיו "השלכות" להחלטת אופ"ק להוריד את יעדי ייצור הנפט היומיים ב-2 מיליון חביות. בבית הלבן האשימו את סעודיה, יצואנית הנפט המובילה בעולם, בתמיכה ברוסיה, אך מבחינת הבנקים האמריקאיים הרצון ליהנות מעושר הנפט של הממלכה פירושו שאין להם שום בעיה להמשיך לעשות עסקים עם סעודיה ולתמוך בכנס השנתי שמארגן יורש העצר הנסיך מוחמד בן סלמאן.
בעוד במרבית העולם מודאגים ממיתון אפשרי, בסעודיה נהנים מעליית מחירי הנפט בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה, ולפי ההערכות המדינה תיהנה השנה משיעור צמיחה מהגבוהים ביותר בעולם, והתמ"ג צפוי להתרחב ביותר מ-7%. "בעולם שבו שוקי ההון כבויים וההכנסות של בנקי ההשקעות בירידה, המפרץ הפרסי בהחלט מעורר תשומת לב", אמר בכיר בבנק אמריקאי.
הכנס הכלכלי יוצא השנה לדרך גם על רקע קידום התוכניות של בן סלמאן לגוון את הכלכלה ולפתח את המדינה. קרן העושר הריבונית של סעודיה נחשבת לאחת הפעילות ביותר באזור ורוכשת נכסים זרים ומקדמת פרויקטי ענק.
בכל זאת בכנס לא ישתתפו נציגים של הממשל האמריקאי, בניגוד לשנה שעברה אז השתתף דון גרייבס, סגן שר המסחר. דובר של הממשל טען כי לא יהיו נציגים בכנס בשל "בעיות בלוחות הזמנים", והוסיף כי ההחלטה התקבלה עוד לפני ההודעה על הקיצוץ בייצור הנפט. בבית הלבן אף הכחישו דיווח שהממשל פועל להניא את מנכ"לי הבנקים מהשתתפות בכנס. דיימון ושוורצמן כבר נאלצו לבטל את השתתפותם בכנס ב-2018 בעקבות הביקורת הציבורית על בן סלמאן, שהואשם בהזמנת רציחתו של העיתונאי ג'מאל חשוקג'י.
מארגני הכנס טענו מצדם כי נציגי הממשל כלל לא הוזמנו – סימן נוסף למערכת היחסים המתוחה בין הממשל לנסיך מוחמד. משתתפים אמריקאים נוספים הם ג'ארד קושנר, חתנו של דונלד טראמפ, וסטיבן מנוצ'ין, שר האוצר בממשל טראמפ. קרן העושר הסעודית משקיעה לפי הדיווחים 2 מיליארד דולר בחברת הפרייבט אקוויטי של קושנר.
לפי מוניקה מאליק, כלכלנית ראשית בבנק המסחרי של אבו דאבי, הממשל האמריקאי אמנם זועם על סעודיה, אך בסקטור הפרטי מביעים נכונות רבה לעשות עסקים באזור. "דבר אחד ברור, על רקע המצב הקשה של הכלכלה העולמית סעודיה בולטת כיעד של צמיחה חזקה והזדמנויות", הסבירה.