אוסטרליה מבטלת את ויזת הזהב: המשקיעים לא תרמו לכלכלת המדינה
אוסטרליה מבטלת את ויזת הזהב: המשקיעים לא תרמו לכלכלת המדינה
התוכנית העניקה תושבות לאנשים שהשקיעו במדינה 3.3 מיליון דולר ויותר - לרוב בתחומים שלא סייעו לכלכלת המדינה. ביטולה התקבל במסגרת רפורמה מקיפה יותר שמתכננת הממשלה במערכת ההגירה, שמטרתה להוריד את מספר המהגרים לרמות שנרשמו לפני המגפה ומשיכת יותר עובדים מיומנים
אוסטרליה הודיעה כי תפסיק לקבל בקשות להשתתפות בתוכנית ויזת הזהב, זאת כחלק מרפורמה נרחבת יותר במדיניות ההגירה שמטרתה למשוך למדינה עובדים מיומנים. התוכנית העניקה תושבות לאנשים המשקיעים לפחות 5 מיליון דולר אוסטרלי (3.3 מיליון דולר) במדינה.
שרת הפנים קלייר או'ניל הודיעה כי לא ניתן להגיש יותר בקשות לתוכנית. לדבריה, התוכנית היא "אספקט אחד מיני רבים" במערכת ההגירה שהממשלה מתכננת לשנות, וזאת כדי "ליצור מערכת שפועלת למען המדינה שלנו".
תוכניות ויזת זהב מסוג זו ספגו בשנים האחרונות ביקורת נוקבת, כשהטענה העיקרית היא שההשקעות מיועדות לרוב לנדל"ן ולנכסים פיננסיים ולא מסייעות לפיתוח הכלכלה. כך למשל, פורטוגל הודיעה החודש כי לא תאפשר יותר השקעה בנדל"ן, ואילו בבריטניה ביטלו לגמרי את התוכנית ב-2022 בשל החשש שהיא מאפשרת זרימה של כספים רוסיים לא חוקיים.
"כבר כמה שנים די ברור שהוויזה הזו לא מעניקה למדינה ולכלכלה שלנו את מה שהן צריכות ממערכת הגירה", הוסיפה או'ניל. לפי דו"ח שפרסם מכון המחקר האוסטרלי גראטן ב-2022, תוכנית הוויזה לא הוסיפה יותר מדי להכנסות המדינה ממסים, אך עלתה לכלכלה סכומים גדולים בשירותים למהגרים החדשים. לפי נתוני הממשלה, מאז 2012 הוענקו אלפי ויזות מסוג זה, כש-85% מהמקבלים הם סינים. "אנחנו רוצים לראות מערכת שעובדת עבור אוסטרליה, מערכת שתאפשר לנו להשיג את המיומנויות הנדרשות לנו", אמר בחודש שעבר ראש הממשלה, אנתוני אלבנייזי.
אסטרטגיית ההגירה החדשה של הממשלה, שנחשפה בדצמבר, אמורה להוריד את מספר המהגרים לרמות שלפני הקורונה. עבור 12 החודשים עד יוני 2023 דיווחו באוסטרליה על כניסתם של יותר מ-500 אלף אנשים למדינה. צעדים נוספים שבכוונתם לנקוט הם: מניעת ניצול של ויזות סטודנט והתמקדות במהגרים מיומנים שיאיישו תחומים שבהם יש מחסור בעובדים.