מחולצות ועד חיתולים: בצורת ברחבי העולם מאיימת על מחירי מוצרי הכותנה
מחולצות ועד חיתולים: בצורת ברחבי העולם מאיימת על מחירי מוצרי הכותנה
תנאי אקלים קשים, מארה"ב ועד סין, צפויים לחתוך בשליש את תפוקת הכותנה בקרב היצרניות המובילות בעולם ולהשפיע על מחיריהם של מגוון מוצרים. מנכ"לית רשת בגדי הילדים צ'ילדרנס פלייס: "זו בעיה ענקית עבורנו"
מזג האוויר הקיצוני הפוקד את העולם זורע הרס בשדותיהם של רוב ספקי הכותנה הגדולים. לפי דיווח של סוכנות בלומברג, בהודו, יצרנית הכותנה המובילה בעולם והיצואנית השלישית בגודלה, גשמים עזים בשילוב התפשטות מזיקים פגעו בגידולי הכותנה בדרגה כה קשה, עד כי המדינה נאלצה לייבא אספקה נוספת.
גם בסין, היצרנית השנייה בעולם, שסובלת מגל חום קיצוני ומהפשרת קרחונים במחוז שינג'אנג האחראי לעיקר ייצור הכותנה, קיים חשש לגבי גורלם של היבולים. ארה"ב, יצואנית הכותנה הגדולה בעולם, מתמודדת עם בצורת קשה הצפויה לגרור את הייצור לרמתו הנמוכה ביותר מזה למעלה מעשור. גם בברזיל, היצואנית השנייה בגודלה, נאבקים בחום קיצוני ובבצורת שחתכו את היבולים בכמעט 30%.
אירועי מזג אוויר קיצוניים הזניקו את מחירי הכותנה ב־26% בשנה החולפת. מוקדם יותר השנה הם הגיעו לרמה הגבוהה ביותר מאז 2011 והם מאיימים להקפיץ את העלויות של מגוון מוצרים - מחולצות טריקו וחיתולים ועד נייר וקרטון.
בשיחה עם משקיעים בשבוע שעבר תיארה מנכ"לית רשת בגדי הילדים צ'ילדרנס פלייס, ג'יין אלפרס, את העלייה במחיר הכותנה כ"בעיה ענקית עבורנו", והוסיפה שהחברה מקווה לראות הקלה מסוימת במחצית השנייה של השנה.
אלא שבינתיים הבצורת החריפה עד כדי כך, שתפוקת הכותנה של העונה, שהחלה החודש, צפויה לצלול ב־28%. כתוצאה, ייצור מוצרי הכותנה צפוי להגיע לרמה הנמוכה ביותר מאז 2009־2010 והמלאים יימצאו בשפל כמעט היסטורי.
הממשל האמריקאי ואנליסטים צופים ירידה בביקושים לכותנה, שאותה הם קושרים לא רק בצניחה באספקה אלא גם בהאטה הכלכלית, בעיקר באירופה ובאסיה, ובהיחלשות הביקוש לבגדים. עם זאת, בעקבות התכווצות היבולים, כל הסימנים מצביעים על כך שמחירי הכותנה יהיו "גבוהים בהרבה" בחודשים הקרובים.על פי דו"ח היבול החודשי של משרד החקלאות האמריקאי, מגדלי הכותנהה יקצרו השנה יבול מצומצם של 12.57 מיליון באלות, הקטן ביותר מאז 2009, וזאת בהשוואה ל־17.52 מיליון בשנה שעברה. (משקלה של באלה הוא 218 ק"ג). טקסס, יצרנית הכותנה הגדולה בארה"ב, צפויה לקצור 2.9 מיליון באלות כותנה, בהשוואה ל־7.7 מיליון ב־2021. תנאי מזג האוויר הם כה גרועים, עד כי המגדלים במדינה צפויים לנטוש שמונה מכל 12 דונם שנטעו באביב.
ארה"ב יחד עם ברזיל מייצגות מחצית מיצוא הכותנה בעולם, וגם התחזית במדינה הדרום אמריקאית עגומה ביותר. לפי קבוצה המייצגת מגדלי כותנה במדינה, אברפה, הבצורת ייבשה כ־200 אלף טונה אספקה. ובעוד הקציר של 2021־2022 קרוב לסיומו, נראה שהייצור יגיע ל־2.6 מיליון טונה או פחות. היבולים של קבוצת בום פוטורו, מיצרניות הכותנה הגדולות בברזיל החולשת על כ־10% מהשטח הנטוע, צנחו ב־27% בהשוואה לעונה הקודמת.
חוליו סזאר בוסאטו, מגדל בסאו דסידריו שבמדינת באהיה, סבל מירידה דומה. היובש מפחית את מספר כדורי הכותנה והופך אותם לקלים יותר בכל אזורי הגידול העיקריים של המדינה, אמר. בוסאטו, שעומד בראש קבוצת אברפה, מכר מראש 75% ממה שציפה לקצור, ובסופו של דבר החמיץ את הזינוק במחירים. בגלל מזג האוויר, הוא הצליח להפיק רק כמות שתספיק לעמוד בהתחייבויותיו החוזיות. "יכולתי להרוויח הר של כסף", אמר לבלומברג.
כדי לא להיפגע מעונה נוספת, החקלאים הברזילאים מתכננים להגדיל את שטחי גידול הכותנה שלהם ב־1 מיליון דונם ל־17 מיליון לעונת 2022־2023, כשהנטיעות יתחילו בינואר. כעת, כשרוב היבול הנוכחי נמכר, חקלאים מחפשים להתחיל לגדר את היבול של 2023 בצורה אגרסיבית יותר כדי לא לאבד שווקים באסיה.
לאחר שייצור הכותנה במדינה הגיע לשפל חסר תקדים והביקושים רשמו עלייה חדה, הודו עלולה להפוך ליבואנית כותנה נטו ב־2023 - כך לפי העיתון הכלכלי ההודי "מינט" שפרסם את התחזית בחודש שעבר. "זו השנה הראשונה שבה ייצור הכותנה ירד ב־20% בעוד שצריכת הכותנה עלתה ב־30%, כאשר הגורם העיקרי לירידה בייצור היו מזג האוויר והמזיקים", אמר מאניש דגה, מנכ"ל קוטון גורו, שמסייעת לחקלאים ההודים.
תחזית הייצור לשנת 2022 ירדה ל־31.5 מיליון באלות כותנה בעוד שהצריכה נאמדה ב־34.5 מיליון באלות. הצפי הוא שהודו תיאלץ לייבא השנה כמעט 1.5 מיליון באלות, הוסיף דגה.
משרד המסחר והתעשייה ההודי מסר ל"מינט", כי בחמש השנים האחרונות 90% מהכותנה ששימשה את התעשייה הגיעו מייצור מקומי ורק כ־5% עד 10%, בעיקר זנים שלא מיוצרים בהודו, יובאו ממדינות אחרות, בהן מצרים, סודן וארה"ב. "אבל לאחרונה, גדלו הסיכויים שנהפוך ליבואן נטו של כותנה, וזאת, כי בעוד שייצור ותפוקת הכותנה לא גדלו, הצריכה שלה עולה", הסביר המזכיר לענייני טקסטיל יו.פי סינג.
הודו מייצגת כ־25% מכלל ייצור הכותנה העולמי והיא צרכנית הכותנה השנייה בגודלה בעולם אחרי סין. בעוד 33% מהיבולים גדלים באזורים שבהם קיימת השקייה, 67% גדלים באזורים התלויים במי גשמים ונפגעו קשות מהבצורת.
מומחים הזהירו כבר בסוף יולי מפני שטפונות ומפולות בוץ שמסכנים את החקלאות במחוז שינג'אנג. המחוז נפגע מגלי חום אשר האיצו את קצב הפשרת הקרחונים וסיכנו את כלל ייצור הכותנה במדינה. 85% מהכותנה בסין מופקים בשינג'אנג, כאשר סין כולה מהווה 21% מתעשיית הכותנה העולמית. סין היא גם יצואנית הטקסטיל הגדולה בעולם, בפער עצום לעומת המתחרות. ב־2020 היא ייצאה טקסטיל בהיקף של 154 מיליארד דולר, כשהרחק מאחוריה ניצב האיחוד האירופי עם יצוא שנתי בהיקף 64 מיליארד דולר.
טמפרטורות קיצוניות שנרשמו בסין ביוני, הגבירו את הביקושים לחשמל כאשר גלי החום האחרונים בשינג'אנג היו ממושכים במיוחד, אמרה צ'ן צ'וניאן, המומחית הראשית של המכון המטאורולוגי של המחוז, שצוטטה ב־CNBC. צ'ן הזהירה שגלי החום מסכנים את היבולים, ובעיקר את הכותנה הזקוקה להשקיה מסיבית. לפי הערכות הקרן העולמית לשימור חיות בר (WWF), נדרשים 20 אלף ליטר מים לייצור ק"ג כותנה, המספיק לייצור חולצת טריקו אחת וזוג ג'ינס.