קפיטליזם 3.0תנו לשמש לעלות: התייקרות הגז מזניקה את התחזיות לשימוש באנרגיה מתחדשת
קפיטליזם 3.0
תנו לשמש לעלות: התייקרות הגז מזניקה את התחזיות לשימוש באנרגיה מתחדשת
מחירי הגז והפחם הגבוהים דוחפים את העולם לאנרגיה המתחדשת הזולה: בחמש השנים הבאות, קיבולת האנרגיה המתחדשת בעולם תוכפל, ותהיה גבוהה מהערכות שניתנו רק בשנה שעברה. בזמן שאירופה, ארה״ב, הודו ואפילו סין מסירות חסמים רגולטורים, ישראל נותרה מאחור עם תוכניות בלתי מחייבות ולוחות זמנים שהוחמצו
מחירי האנרגיה העולים מאלצים ממשלות להאיץ את המעבר לאנרגיה מתחדשת: בחמש השנים הבאות, קיבולת האנרגיה המתחדשת בעולם תוכפל. כך, לפי דוח חדש של סוכנות האנרגיה הבינלאומית שפורסם בשבוע שעבר. מדובר בקיבולת שוות ערך לזו שהותקנה בעולם במשך 20 השנים האחרונות, ודומה לכל יכולת יצור החשמל של סין כיום. אנרגיה מתחדשת תהיה אחראית לבדה כמעט על כלל קיבולת החשמל שתתווסף בעולם בשנים הבאות.
הרחבת הקיבולת המתחדשת בחמש השנים הקרובות תהיה הרבה יותר מהירה ממה שצפתה סוכנות האנרגיה הבינלאומית רק לפני שנה. למעשה, הסוכנות מתקנת את התחזית הצפויה ב־30% כלפי מעלה. הסיבות העיקריות לכך: השאיפה לביטחון אנרגטי ומחירי האנרגיה. בצל המלחמה המתחוללת על אדמת אוקראינה, מחירי הפחם, הנפט והגז מאמירים לשיאים חדשים ומעוררים אינפלציה ברחבי העולם.
את מה שלא עשו הממשלות בשנים האחרונות כדי לעמוד בהצהרות האקלים דוחפת אותן לעשות המלחמה באוקראינה. כשמחירי הדלקים המזהמים עולים - מחירי האנרגיה המתחדשת יורדים, והופכים אטרקטיביים יותר.
ממשלות ועסקים נאבקים להחליף את הגז הרוסי, בזמן שעליית מחירי הפחם, הנפט והגז מעוררת אינפלציה ברחבי העולם, ומדגישה את הסתמכות היתר של היבשת על יבוא נפט וגז מרוסיה. בסוכנות האנרגיה מכנים את המלחמה ״רגע מכריע עבור האנרגיה המתחדשת באירופה”. יו”ר הסוכנות, פאטיח בירול, הסביר כי ״זוהי דוגמה ברורה לאופן שבו משבר האנרגיה הנוכחי יכול להוות נקודת מפנה היסטורית לקראת מערכת אנרגיה נקייה ובטוחה יותר״.
העולם יבנה 2,400 ג'יגה וואט (GW) של כושר ייצור חדש בחמש השנים הקרובות, בעיקר מאנרגיית השמש והרוח. קצב הגידול המהיר יהפוך את האנרגיה המתחדשת למקור ל־90% מהגידול בביקוש לחשמל עד שנת 2025. המשמעות היא, שבעוד שלוש שנים בלבד, העולם ישתמש ביותר פאנלים סולריים לייצור חשמל מאשר בפחם.
התחזיות הנוכחיות מציגות תמונה אופטימית מזו שנחזתה לפני אך כשנה ואף אולי תאפשר להגביל את עליית הטמפרטורה ב־1.5 מעלות צלזיוס עד סוף המאה. עם זאת בשלב זה, העולם עדיין אינו מצליח ליישר קו עם המסלול הנדרש למימוש ההבטחות לאיפוס הפליטות נטו עד שנת 2050, בין היתר מפני שהאנרגיה הנדרשת לחימום עדיין מסופקת ברובה על ידי דלקי מאובנים, למרות השימוש הגובר במשאבות חום.
לפי ההערכות, קיבולת החשמל הנקי שתתווסף באירופה עד שנת 2027 תהיה גבוהה פי שניים מאשר זו שהותקנה ב־5 השנים הקודמות. תחזית הצמיחה באירופה עלתה באופן משמעותי מאז אשתקד (30%), כשאת התיקון כלפי מעלה מובילות גרמני וספרד. גרמניה, למשל, הגדילה את היעדים וקיצרה לוחות זמנים להיתרים בתחום. ספרד ייעלה את ההיתרים והגדילה את קיבולת הרשת שלה עבור פרויקטים של אנרגיה מתחדשת.
הדחיפה של אירופה לאנרגיה מתחדשת לא מונעת רק על ידי דאגה לביטחון אנרגטי בצל המלחמה המתחוללת על אדמתה והתלות בגז הרוסי, אלא גם על ידי השאפתנות האקלימית ביבשת. בשבוע הבא, שרי האנרגיה של האיחוד האירופי יכריעו האם להגדיל את יעדי שיעור הפקת החשמל מאנרגיה מתחדשת שהוצבו לשנת 2030 מ־40% ל־45% כחלק מתוכנית ה־ REPowerEU, שנועדה להוציא בהדרגה את השימוש בגז ובנפט תוצרת רוסיה, לצד הגדלה של השימוש באנרגיה מתחדשת.
מה יכולה לחולל עלייה “קטנה” באמביציה האירופית? צוות חשיבה של מומחים בשם ember סבור שאימוץ יעדי אנרגיה מתחדשת של 45% עד סוף העשור על ידי היבשת לא רק ייטיבו עם האקלים ועם הפחתת זיהום האוויר ביבשת, אלא גם ימנעו עלויות של 200 מיליארד יורו בגז בין 2025 ל־2030.
בסוכנות האנרגיה הבינלאומית מדגישים שאירופה אכן יכולה להאיץ עוד יותר הפריסה של תשתיות אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח בעזרת שינוי מדיניות, למשל באמצעות ייעול וצמצום לוחות הזמנים להיתרים ושיפור תוכניות תמריצים ותמיכה להתקנת פאנלים סולריים על גגות.
לא רק אירופה מאיצה את השימוש באנרגיה מתחדשת. התיקון כלפי מעלה בצמיחת התחום מונע לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית גם על ידי סין, ארצות הברית והודו, שמיישמות מדיניות ומציגות רפורמות רגולטוריות שמאפשרות לתחום לצמוח במהירות גבוהה מההערכות עד כה. לפי תוכנית החומש האחרונה שהציגה, סין, פולטת גזי החממה הגדולה ביותר כיום, תהיה אחראית לכמעט מחצית מתוספת קיבולת החשמל באנרגיה מתחדשת עד שנת 2027.
אנרגיה סולארית בקנה מידה גדול וטורבינות רוח יבשתיות הן האפשרויות הזולות ביותר לייצור חשמל ברובן המשמעותי של מדינות העולם כיום. הקיבולת הסולארית תשלש את עצמה עד שנת 2027, תוך האצה משמעותית של;התקנת פאנלים סולאריים על גגות מגורים ומסחר - צעדים שגם יסייעו לצרכנים להפחית את עלויות חשבונות החשמל בסוף החודש. קיבולת אנרגיית הרוח כמעט ותוכפל, ופרויקטים ימיים יהוו חמישית מהגידול הצפוי.
שרשרת האספקה עצמה עומדת בפני שינויים, ובמרכזה ניצבת סין. אם היום סין שולטת כמעט באופן מלא על כושר הייצור של פאנלים סולריים, מדיניות חדשה בארצות הברית ובהודו צפויה להגביר את ההשקעה בייצור רכיבים הנדרשים לתעשייה בכ־25 מיליארד דולר עד שנת 2027, ולהפחית את חלקה של סין בכושר הייצור העולמי מ־90% ל־75%.
התחזית של סוכנות האנרגיה הבינלאומית יכולה גם ׳להשתדרג׳ כלפי מעלה ב־25% נוספים בהשוואה לתחזית הנוכחית, אילו מדינות העולם יתמודדו טוב יותר עם אתגרי המדיניות, הרגולציה, התשתיות, ההיתרים והמימון. אילו מדינות יגבירו את תשומת הלב לנושא באפיקים הללו, קיבולת האנרגיה המתחדשת הגלובלית עשויה להתרחב בכ־3000 ג׳יגה וואט, ולקרב את העולם למסלול איפוס הפליטות נטו.
דוח סוכנות האנרגיה הבינלאומית מצביע על כך שמדינות שמפחיתות רגולציה ומאפשרות לשוק לצמוח תוך יצירת מסגרת תואמת של תמריצים מצליחות להוביל את המגמה ולשנות את המציאות. בישראל, לעת עתה, התחום אינו מתקדם בהלימה לעולם. בסוף מאי הציגו משרד האנרגיה ורשות החשמל, כיממה לפני שהודיעו על חיפושי גז נרחבים בים, תוכנית של 50 צעדים להסרת החסמים באנרגיה מתחדשת. לתוכנית לא הוצמד לוח זמנים, היא לא אושרה בממשלה, ולא גובתה בתקציב. ישראל לא מצליחה להגביר את השאפתנות שלה בתחום, ונאבקת להשיג את היעדים הנמוכים שהוצבו לשנת 2020 - 10% בלבד של ייצור נקי במשק החשמל.
ממשרד האנרגיה נמסר: “המשרד פועל להסרת חסמים וקידום תחום המתחדשות והפחתת פליטות הפחמן. מפת הדרכים למתחדשות כמו גם צעדי המדיניות הרבים, תיקוני החקיקה, התקציב ועוד, יובאו לאישור הממשלה הבאה”.