סגור

מנדל"ן יוקרה ועד מניות: מצוד עולמי אחרי הכסף הרוסי

טבעת החנק ממשיכה להתהדק סביב ההון הרוסי בהפגנת סולידריות שכמותה לא נראתה. בצעד חסר תקדים הקפיאה וול סטריט את המסחר במניות רוסיות. בניסיון לחמוק מהסנקציות, אוליגרכים מסיטים יאכטות מאירופה למלדיבים

בעוד המערכה הרוסית נגד אוקראינה נמשכת ביתר שאת, והאו"ם כבר מדווח על למעלה מ־600 אלף פליטי מלחמה שעושים את דרכם לגבולות השכנים, ממשיכה הקואליציה המערבית להדק את לולאת החנק הכלכלית סביב רוסיה.


ימים ספורים לאחר שמדינות הצטרפו בזו אחר זו להחלטה לנתק את רוסיה ממערכת הסליקה הבינלאומית SWIFT, ושוויץ שברה את הניטרליות עתיקת היומין שלה בהכרזה על סנקציות חריפות נגד ישויות רוסיות, מהלכי הענישה רק ממשיכים לצבור תאוצה.
בצעד תקדימי, בורסות ניו יורק הודיעו על הקפאת המסחר במניות של חברות רוסיות מובילות במגוון מגזרים, מטכנולוגיה, דרך אנרגיה ועד נדל"ן. במקביל, ארה"ב וצרפת הודיעו על תוכניתן להקים כוח משימה טראנס־אטלנטי אשר יתמקד באיתור ובחשיפה של נכסי אוליגרכים, שעשרות מהם זוהו כמקורבים לנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, המנהלים עבורו את הונו.

פגיעה בחברות ענק רוסיות

במהלך חסר תקדים עצרו אתמול בורסות ניו יורק את המסחר במניות רוסיות הרשומות בוול סטריט, זאת בעקבות הסנקציות החדשות שהטיל הממשל הפדרלי נגד המוסדות הפיננסיים הרוסיים. הקפאת המסחר במניות הללו, שהיא שלב לפני מחיקתן ממסחר, נועדה כדי לאפשר לצוותים הרגולטוריים של בורסות NYSE ונאסד"ק לבחון את מלוא המשמעות של הסנקציות הפדרליות.
החברות הרוסיות שהמסחר במניותיהן הוקפא הן מהבולטות ברוסיה ונפרשות על פני קשת רחבה של מגזרים. בין השאר, הן מונות את חברת המחשבים והתוכנה יאנדקס שמנוע החיפוש שלה הוא הרביעי בגודלו בעולם, את קבוצת HeadHunter שהיא פלטפורמת גיוס העובדים המובילה ברוסיה וכן את חברת Cian, הפלטפורמה המובילה ברוסיה למסחר בנדל"ן. עוד מונות החברות המוחרמות את Mechel, ענקית כריית פחם, ואת מפעילת הסלולר הגדולה ברוסיה, Mobile Telesystems. גם קמעונאית הענק OZON שנחשבת לאמזון הרוסית, נמנית עם המוחרמות.
5 צפייה בגלריה
ההנפקת חברת OZON הרוסית בניו יורק
ההנפקת חברת OZON הרוסית בניו יורק
הנפקת חברת OZON הרוסית בניו יורק
(צילום: נאסד"ק)
המהלכים החריפים הללו מגיעים בעקבות סנקציות שהשית משרד האוצר האמריקאי נגד הבנק המרכזי של רוסיה וקרנות השקעה ממשלתיות, זאת כדי למנוע מנשיא רוסיה ולדימיר פוטין גישה למקורות מימון למכונת המלחמה ולהקשות על ייצוב הכלכלה הרוסית בעקבות מהלכי הענישה המערביים. המהלך תואר כמשמעותי ביותר שהושת על ידי משרד האוצר האמריקאי כנגד כלכלה בגודלה של רוסיה. מוקדם יותר, ענקיות בנקאות אמריקאיות, ובהן ג'יי.פי מורגן, גולדמן זאקס, סיטיגרופ ומורגן סטנלי, הפסיקו לסחור במניות רוסיות הרשומות בניו יורק.
מהלך ענישה נוסף הצפוי בקרוב הוא הסרת חברות רוסיות ממדדי MSCI. מדובר ב"צעד הטבעי הבא", אמר לסוכנות רויטרס מנהל בכיר בחברת המדדים המובילה בעולם, דימיטריס מלאס, המכהן כיו"ר מועצת המדיניות שלה. לדבריו, לא יהיה זה הגיוני להמשיך ולכלול מניות רוסיות במדדים עבור הלקוחות והמשקיעים, שכן בורסת רוסיה היא כעת לא כשירה למסחר בעקבות הסנקציות המערביות.
עוד בתגובה לסנקציות, מערכת הסליקה יורוקליר שבסיסה בבלגיה תחל מחרתיים למנוע ממשקיעים פעולות סליקה הקשורות במכירה ובקניה של מניות, אג"ח ושאר ניירות ערך הנקובים ברובל, בתחומי רוסיה ומחוצה לה. החלטת יורוקליר תנחית מכה נוספת על פעילותה הפיננסית הבינלאומית של רוסיה, שכן הסליקה היא מהלך חיוני למסחר במניות, המבטיח כי הרוכשים יקבלו את ניירות הערך והמוכרים יקבלו את התשלום עבורם. יורוקליר מבצעת פעולות סליקה עבור מגוון בורסות אירופיות כמו גם בנקי השקעות מובילים ובנקים מרכזיים, ופעלה עד כה בשיתוף פעולה עם ענק הבנקאות הרוסי VTB.

ויזה ומאסטרקארד, לא ברוסיה

ימים ספורים אחרי הודעת המערב על ניתוק מספר בנקים רוסיים ממערכת הסליקה הבינלאומית SWIFT, חששותיהם של אזרחים רוסים רבים החלו להתממש באשר ליכולתם להשתמש בכרטיסי אשראי בינלאומיים הנמצאים ברשותם.
החשש הזה כבר הביא להסתערות של אזרחים רוסים על כספומטים בערים ברחבי המדינה, בניסיון לאגור כמות גדולה ככל האפשר של דולרים ורובלים כדי להמשיך ולנהל את התחייבויותיהם הפיננסיות היומיומיות. תורים ארוכים השתרכו גם מחוץ לסניפי בנק רוסיים באירופה בימים האחרונים, מה שעורר את החשש לקריסה אפשרית של הזרוע האירופית של סברבנק, הבנק הגדול ברוסיה. דובר מטעם הבנק מסר כי הם חוו "בריחה משמעותית של פיקדונות בתוך זמן קצר".
חברות כרטיסי האשראי ויזה ומאסטרקארד הודיעו לפני מספר ימים על חסימת מוסדות פיננסיים רוסיים מהמערכת שלהן, זאת בהתאם לסנקציות שהושתו נגד מוסקבה בתגובה לפלישה. שתי החברות התחייבו במקביל לתרומה של 2 מיליון דולר כל אחת, לסיוע הומניטרי לעקורים.
ויזה ומאסטרקארד הם כרטיסי האשראי הבינלאומיים הנפוצים ביותר בשימוש ברוסיה, עם נתח שוק מצרפי של 72%.
בהודעת מאסטרקארד נמסר כי היא "חוסמת כמה וכמה מוסדות פיננסיים" מרשת התשלומים שלה, אך היא לא נקבה בשמות של חברות או פרטים. "אנחנו נמשיך לעבוד עם רגולטורים בימים הקרובים כדי לציית באופן מלא למחוייבויות שלנו", ציינה מאסטרקארד. המתחרה ויזה הודיעה היום כי היא "נוקטת פעולות מיידיות כדי לוודא ציות לסנקציות", וערוכה לפעול בהתאם לכל צעדי ענישה נוספים שיושתו נגד גופים פיננסיים רוסיים.
המהלך של ענקיות האשראי האמריקאיות מגיע ברקע פנייה של אוקראינה, אשר הפצירה כי יסייעו בהגברת הלחץ על הכלכלה הרוסית. בראיון לאתר הכלכלי ניקיי אמר נגיד הבנק המרכזי של אוקראינה, קירילו שבצ'נקו, כי אוקראינה ממתינה למהלכים החלטיים נוספים "שיגבילו את הגישה של התוקף למערכת הגלובלית הפיננסית".
הניתוק ממערכת SWIFT הוא עדיין חלקי, כאשר ניתוק מוחלט, אם יתרחש, צפוי לפי הערכות אנליסטים לכווץ את כלכלת רוסיה בשיעור של 5%. "ניתוק מוחלט ישים סוף לכל העסקאות הבינלאומיות ויגרום לבריחות הון מסיביות", כך לפי מריה שאגינה, עמיתה במכון הפיני לעניינים בינלאומיים, שצוטטה ב־CNN. עבור ארה"ב וגרמניה ניתוק מוחלט יהיה משמעותי במיוחד, שכן הבנקים שלהם משתמשים במערכת בתדירות הגבוהה ביותר כדי לתקשר עם בנקים רוסיים.

לאוליגרכים יהיה קשה למצוא מפלט

ההכרזה הדרמטית של נשיא שוויץ על הצטרפות מעוז הניטרליות למהלכי המערב בהקפאת נכסים של פרטים וחברות רוסיים היא ככל הנראה המהלך החונק ביותר נגד אוליגרכים, שכן עד כה שימשה המדינה האלפינית כיעד המועדף עליהם לפתיחת חשבונות מחוץ לרוסיה.
5 צפייה בגלריה
חיילי נאט"ו צרפתים בדרכם לרומניה
חיילי נאט"ו צרפתים בדרכם לרומניה
חיילי נאט"ו צרפתים בדרכם לרומניה
(צילום: AFP)
בעקבות ההודעה השוויצרית, לונדון, יעד פופולרי אחר עבור אליטת ההון הרוסית, מעלה גם היא את הלהבות כדי לנטרל אפשרות של בעלי הון רוסים להמשיך ולאגור בה את כספם. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון הודיע היום כי יזרז חקיקה שהתנהלה עד כה בעצלתיים, ואשר מטרתה למנוע ממשקיעי נדל"ן להסתתר מאחורי חברות השקעה. בכך, בריטניה צפויה לחשוף את זהותם של משקיעים רוסים רבים, שעתה יהיו יעד להקפאת הון במסגרת הסנקציות החדשות.
ההחלטה מגיעה בעקבות כשל מתמשך של בריטניה לפעול בעניין זה, זאת למרות דליפת מסמכי פנדורה בשנה שעברה, שחשפו כי 1,500 נכסים בבריטניה מוחזקים דרך חברות אופשור סודיות, שחלקן גם קשורות לאליטה הרוסית.
המסמכים חשפו, למשל, כי משפחתו של האוליגרך הרוסי מיכאיל גוטסרייב, שנגדו הושתו סנקציות על ידי בריטניה, האיחוד האירופי וארה"ב בשנה שעברה, מחזיק בנדל"ן בשווי של כ־50 מיליון ליש"ט בסיטי של לונדון ובאזור הווסט אנד. עיקר הנכסים המוחזקים על ידי גורמים שזהותם האישית לא ידועה, מרוכזים בלונדון, במיוחד בווסטמינסטר ובקנזינגטון. פרסום זהות הבעלים נועדה לאפשר לרשויות להתחקות אחר מה שג'ונסון הגדיר "כסף מלוכלך", אך גם יגביר את השקיפות עבור ארגונים חברתיים ועיתונאים. הרישום החדש יחול רטרואקטיבית על נכסים שנרכשו עד לפני 20 שנה באנגליה ובוויילס, והחל ב־2014, בסקוטלנד.

כל נכסי המותרות ייחשפו

הממשל האמריקאי מכוון גם טילים כלכליים מדוייקים נגד האוליגרכים הרוסים, שרבים מהם נמנים עם החוג המקורב לפוטין, ולפי השערות במערב, מחזיקים ומנהלים עבורו חלק משמעותי מהונו, גם אם בכפייה. הסנקציות הללו יתאפשרו באמצעות כוח משימה מיוחד שייעודו לפעול נגד נכסי היוקרה של האוליגרכים, ובראשם יאכטות, מטוסים פרטיים ואחוזות פאר.
גם בצרפת מכינים רשימה של נכסים שבבעלות אוליגרכים, כולל מכוניות ויאכטות, שאותם ניתן יהיה להקפיא במסגרת חבילת הסנקציות של האיחוד האירופי. "בשבוע הקרוב נקים כוח משימה טראנס־אטלנטי שיזהה ויקפיא את הנכסים של חברות ואוליגרכים רוסים שהוטלו נגדם סנקציות — היאכטות, האחוזות וכל שאר הרווחים המפוקפקים שנוכל למצוא ולהקפיא תחת החוק", נמסר בסדרת ציוצים מהבית הלבן.
בתגובה להכרזות הללו, אוליגרכים כבר החלו לנייד את היאכטות שלהם למקומות אחרים. רשת CNBC דיווחה כי מספר יאכטות השייכות למקורבים לפוטין נצפו על ידי גורמי ניטור ימיים משייטות לכיוון המלדיבים ומונטנגרו.
5 צפייה בגלריה
אורסולה פון דר ליין נשיאת הנציבות האירופית אתמול בישיבת חירום
אורסולה פון דר ליין נשיאת הנציבות האירופית אתמול בישיבת חירום
אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית, היום בישיבת חירום
(צילום: AFP)
ואגיט אלקפרוב, נשיא לוקאויל הרוסית, מזיז את היאכטה שלו למונטנגרו, לשם היא צפויה להגיע בימים הקרובים מברצלונה. עם זאת, ייתכן וייאלץ לשנות נתיב, כי במונטנגרו מיהרו להודיע כי בכוונתם להצטרף לסנקציות של האיחוד האירופי. שלוש יאכטות בבעלות רוסית ניצפו בדרכן למלדיבים באוקיינוס ההודי, יעד תיירותי מועדף על הרוסים. עמן נמנית היאכטה של אולג דריפסקה שצפויה לעגון בימים הקרובים במלדיבים, לאחר שעזבה לפני שבועיים את סרי לנקה. דריפסקה הצהיר בתחילת השבוע, כי "שלום נמצא בעדיפות העליונה".
באיחוד האירופי הצטרפו ליוזמה הבריטית ואסרו על כניסת מטוסים פרטיים בבעלות רוסית למרחב האווירי שלהם. פירוש הדבר, שהאוליגרכים יתקשו להטיס את מטוסי הבואינג והגולפסטאר שלהם, אשר בשנה שעברה היו אחראיים על 7% מהתנועה של מטוסים פרטיים ביבשת. "המרחב האווירי שלנו יהיה סגור בפני כל מטוס רוסי, וזה כולל את המטוסים הפרטיים של האוליגרכים", הדגישה נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין בהודעה רשמית.