סגור
ספינת ה תבואה חיטה עם סחורה מתוצרת אוקראינה בים מרמרה הספינה האחרונה שעזבה את אוקראינה לאחר פרישת רוסיה מההסכם יולי 2023

סין בלחץ: "פרישת רוסיה מהסכם התבואה עם אוקראינה עלולה לייקר המזון"

בחודש שעבר פרשה מוסקבה מההסכם שאיפשר יצוא תבואה מאוקראינה דרך נמלי הים השחור; בסין, הקונה הגדולה ביותר של תבואה אוקראינית, חוששים מההשפעות - וקוראים למציאת פשרה

ארה"ב ובנות בריתה מקוות שסין תפתור את המשבר שנוצר לאחר פרישת רוסיה מהסכם משלוחי התבואה עם אוקראינה.
סין, אחת מהשותפות האסטרטגיות החשובות ביותר של רוסיה והכלכלה השנייה בגודלה בעולם, הייתה היעד העיקרי של משלוחי החקלאות האוקראיניים תחת ההסכם שהשיג האו"ם בקיץ 2022. ואולם בחודש שעבר, לאחר כמעט שנה, רוסיה החליטה לנטוש את ההסכם בטענה שהוא מיטיב רק עם אוקראינה.
ההסכם נועד לשחרר את המצור הרוסי על נמלי הים השחור באוקראינה ויצר מסדרון הומניטארי שאפשר מעבר של מעל 1,000 ספינות שנשאו קרוב ל-33 מיליון טונות של חיטה, שעורה, תירס וזרעי חמניה. ההסכם הושג ביולי 2022, כחצי שנה לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, ומאז הגיעו לנמלים הסיניים כ-8 מיליון טונות של מוצרי חקלאות אוקראיניים, ולפי האו"ם מדובר בחלק הארי של המוצרים שנשלחו.
"סין היא הקונה הגדולה ביותר של תבואה אוקראינית, ולכן בעקבות קריסת ההסכם הלחץ שיופעל על בייג'ינג יגדל משמעותית במאמץ למנוע עלייה במחירי המזון", אמר ל-CNBC דיויד ריידל, מייסד חברת המחקר ריידל ריסרץ' גרופ.
שגריר סין באו"ם, זהאנג ג'ון, אמר בתגובה כי להסכם הייתה "השפעה חיובית בשמירה על ביטחון המזון העולמי", ולכן קרא להחזרה מיידית של היצוא האוקראיני ושל כל מוצרי הדישון הרוסיים. "סין מקווה שכל הצדדים הרלוונטיים יגבירו את הדיאלוג ביניהם וייפגשו באמצע הדרך", אמר בפגישה של מועצת הביטחון של האו"ם.
מזכיר המדינה האמריקאי אנטוני בלינקן תקף את רוסיה על הנסיגה מההסכם והתחייב למצוא דרכים לפתור את משבר המזון המתגבר שנוצר בשל כך. "מאז שרוסיה נטשה את ההסכם ב-17 ביולי תוך התעלמות מבקשות העולם, מחירי התבואה עלו ביותר מ-8% ברחבי העולם", אמר. "התגובה של רוסיה למצוקה ולזעם העולמי הייתה הפצצת אסמים וכניסות לנמלי כרייה באוקראינה ואיום לתקוף כל כלי שייט בים השחור, בלי קשר לדגל או למטען שלו".