ממשלת יפן מציעה לעוזבים את טוקיו מיליון ין לילד
ממשלת יפן מציעה לעוזבים את טוקיו מיליון ין לילד
במקביל לילודה המצטמקת והמעבר של צעירים למרכז, אזורי הספר של יפן נותרים עם אוכלוסייה מזדקנת וכ־10 מיליון בתים ריקים ללא דורש. כעת מנסה הממשלה לפזר את האוכלוסיה, לנוכח הצפיפות בטוקיו ומחירי הנדל"ן בה שמרקיעים שחקים
הממשלה ביפן מתכוונת להמתיק את התמריצים הפיננסיים שיוענקו להורים שיבחרו לעזוב את טוקיו, זאת כחלק מהניסיונות לבלום מגמות הנמשכות כבר עשורים של התכווצות דמוגרפית והגירה כלכלית וכדי לעמעם את כוח המשיכה של המטרופולין הגדול בעולם.
לפי אנשים המעורים בתוכנית, הממשלה מתכוונת לנסות לפתות משפחות לעבור לאזורים אחרים וכפריים יותר בעזרת תשלום של עד מיליון ין (7,600 דולר) לילד. התשלום יוענק אם יעזבו את טוקיו הצפופה מדי לטובת אזורים מחוץ לעיר והמחוזות המקיפים אותה. הנתון הזה גבוה פי יותר משלושה מההצעה הנוכחית, שבתוקף מאז 2019, ועומדת על 300 אלף ין.
התשלום המוגדל לכל ילד הוא חלק מההתחייבויות של הממשלה לעודד משפחות צעירות לצאת מטוקיו. משפחות שאכן יעברו יהיו זכאיות גם לתמריצים פיננסיים נוספים, כולל אם יקימו עסק.
לפי תנאי התוכנית, משפחות שיקבלו את הכסף יידרשו לגור במקום החדש במשך חמש שנים לפחות, אחרת יאלצו להחזיר את הכסף.
האוכלוסייה המתכווצת והמזדקנת של יפן והמעבר של צעירים לבירה פגעו בצורה חסרת פרופורציה באזורים מחוץ לטוקיו, אוסקה ומספר ערים גדולות נוספות. כפרים ועיירות רבים התרוקנו כמעט לגמרי, והעסקים שם משוועים ללקוחות ולעובדים זמינים. יתרה מכך, מספר הבתים הריקים ביפן - נכסים שבחלק ניכר מהמקרים לא נדרשו בכוונה על ידי היורשים - צפוי לטפס השנה ל־10 מיליון.
בו בזמן, המעמד של טוקיו כמגנט לפעילות כלכלית במדינה וכיעד המגורים המועדף רק התחזק. ב־2021, על אף ההאטה שנגרמה בשל המגפה והמעבר לעבודה מרחוק, המחיר הממוצע לבית חדש בעיר שבר את השיאים שנרשמו בשיא ימי בועת הנדל"ן של יפן ב־1989, כך לפי המכון לכלכלת נדל"ן. בסביבות 1,300 ערים ביפן כבר הצטרפו ליוזמה ומציעות לארח תושבים שעוזבים את טוקיו. עם זאת, לפי הנתונים הממשלתיים, מעט פחות מ־1,400 אנשים ניצלו את התמריץ הפיננסי למעבר שהוענק ב־2021, נתון המייצג 0.006% מבין 38 מיליון התושבים בטוקיו רבתי.
אתרי האינטרנט של הערים המנסות למשוך תושבים חדשים כוללים שילוב בין תיאור קסמן הכפרי עם חשיפה כנה על מצבן האמיתי. כך למשל העיירה אומג'י השוכנת במחוז קוצ'י ומונה 820 תושבים מתהדרת בכך שהיא מציעה מעונות יום בחינם לילדים, "וכמובן שאין רשימת המתנה". בעיר הסמוכה טאנו מנסים למשוך תושבים למפעל מלח, אך מציינים גם שהגיל של 42% מהאוכלוסייה המקומית הוא מעל 65. היוזמה והעיירות הכפריות זוכות לסיוע גם מצד רשות השידור היפנית NHK, שמקדמת באגרסיביות את הרעיון של מעבר לאזור הכפרי באמצעות תוכנית שעוקבת אחר אנשים שכבר ביצעו את המעבר.
"צפינו בתוכנית ובאופן טבעי עולה הרעיון לעשות משהו כזה", אמרה אריקה הוריגוצ'י, שמתגוררת מאז 2018 בדירה במרכז טוקיו ביחד עם בעלה ובתה. אולם, אין לה כל כוונה להחליף את העיר בכפר. "בעלי עזב את מחוז אומורי כשהיה צעיר כי ידע שיהיה לו קשה למצוא עבודה שם. יש סיבה לכך שהיפנים עוברים לטוקיו, ואני לא חושבת שהממשלה תצליח לשנות זאת". התגובות ברשת לדיווחים על כך שהממשלה מתכוונת להציע תמריץ של מיליון ין לילד כדי לעודד מעבר אופיינו בסקפטיות דומה. "זה נשמע כמו הרבה כסף, אבל זה לא מספיק כדי לשכנע מישהו לעשות ילדים", נכתב בפוסט שהתפרסם באחת הרשתות החברתיות.
המהלך של הממשלה לעודד אנשים לעבור מגיע גם על רקע שיעור הילודה הנמוך במדינה. זו בעיה דמוגרפית כבר מספר עשורים שלא נכנעה לשורה של מאמצים לעידוד ילודה ומשפחות גדולות יותר. שיעור הילודה מתכווץ גם בקצב מהיר יותר מכפי שחזו בעבר. ב־2021, מספר התינוקות שנולדו ביפן נפל למעט יותר מ־811 אלף. לפי תחזיות המבוססות על 9 החודשים הראשונים של השנה שעברה מספר התינוקות שנולדו ב־2022 נפל מתחת ל־800 אלף, לראשונה מאז החל התיעוד בשלהי המאה ה־19. בתחזית שפורסמה ב־2017 על ידי המכון לאוכלוסייה ולביטוח לאומי העריכו כי הרף הזה ייחצה רק אחרי 2030.