פרשנותשאלה של תדמית: חגיגת הנדל"ן של המלך "הצנוע"
פרשנות
שאלה של תדמית: חגיגת הנדל"ן של המלך "הצנוע"
כלפי חוץ היה נראה שעבדאללה הפנים את הביקורת ובשנים האחרונות ניסה לקדם לעצמו תדמית של צניעות, וזה כלל ביקור במסעדות "עממיות", לבוש פשוט ודיבורים על מלחמה בשחיתות. לפי הגילויים של אתמול, מילים לחוד ומציאות לחוד
העיתונים בירדן לא הקדישו את הכותרות שלהם לחשיפת "מסמכי פנדורה" של "שומרים" ולפיה המלך עבדאללה העביר כ-100 מיליון דולר למקלטי מס ורכש 14 בתי פאר במערב. באתרי חדשות עצמאיים הסתפקו בתגובת עורכי דינו של המלך שבה נתנו הסבר לקוני כי הבתים דרושים למלך "מסיבות ביטחוניות".
לפי התגובות ברשתות החברתיות, ספק אם ההסברים הללו הצליחו לשכנע את מתנגדי המלך מבית ומחוץ לממלכה - והם הולכים ומתרבים בעשור האחרון. מוקדם יותר השנה הכריז הארמון כי חשף "ניסיון הפיכה" של אחיו למחצה של המלך הנסיך חמזה. כל חטאו של האחרון היה שבמהלך מפגש עם בני משפחה של קורבנות קורונה שלא זכו לטיפול הולם בבית חולים עקב מחסור בחמצן, הוא הביע הזדהות עם טענותיהם לגבי שחיתות ורשלנות מצד השלטונות. כמו כן, חמזה צבר בשנים האחרונות פופולריות בקרב ראשי השבטים הבדואים, המשענת המרכזית של המלוכה ההאשמית.
ההסתייגות של חלק מראשי השבטים מהמלך עבדאללה אינה חדשה והגילויים של אתמול אף צפויים להעמיק את המגמה. למען האמת, דפוס ההתנהגות וההתייחסות של המלך עבדאללה אינה שונה בהשוואה למנהיגים ערביים אחרים שמשתלטים על נכסי מדינה, משליטים את השפעתם על כלכלת המדינה ומאפשרים לבני משפחתם "לחגוג" על הקופה הציבורית. במקרה של עבדאללה, כבר לפני עשור הביעו ראשי השבטים בגלוי את הסתייגותם הרבה מאורח החיים הפזרני של בת הזוג המלכה ראניה, כשגם למוצאה הפלסטיני הייתה תרומה ליחס כלפיה.
כלפי חוץ היה נראה שעבדאללה הפנים את המסר ובשנים האחרונות ניסה לקדם לעצמו תדמית של צניעות, וזה כלל ביקור במסעדות "עממיות", לבוש פשוט ודגש בכל נאום על הצורך להילחם בשחיתות. לפי הגילויים של אתמול, מילים לחוד ומציאות לחוד.
בירדן, המלך הוא מחוץ לדיון ולביקורת הציבורית ומי שמעז להפר את הכלל הזה בפומבי מוצא עצמו בכלא. גם במקרה הנוכחי יעשו השלטונות הכול כדי להשקיט את הפרשה, למרות שמבחינה תדמיתית הנזק נגרם, בוודאי במדינה שבה התוצר לנפש נמצא בנסיגה הדרגתית מזה כעשור. ירדן ראתה בשנים האחרונות כמה התפרצויות עממיות על רקע המצוקה הכלכלית.
עיתוי הפרסום המביך מגיע דווקא כשהיה נדמה שירדן מצליחה לעלות על מסלול כלכלי חיובי יותר. אחרי המכה הקשה שספג המשק הירדני בשנה שעברה כתוצאה ממשבר קורונה, שבמהלכה נרשמה צמיחה שלילית של 1.6% ונרשם זינוק באבטלה ל-25%, החלו להופיע באחרונה ניצני הבראה. הקרבה לממשל ביידן עוררה תקוות שהוא יחדש את חבילת הסיוע לחמש שנים נוספות (החבילה הנוכחית בשווי 6.4 מיליארד דולר מסתיימת בשנה הבאה).
כמו כן, ממשל ביידן אישר בשתיקה לירדן לנרמל את יחסיה עם סוריה. לפתיחת מעבר הגבול עם סוריה ולחידוש הטיסות הישירות בין שתי המדינות לאחר עשור צפויות השלכות חיוביות על תנועת הסחר ויצירת מקומות תעסוקה בירדן. לארמון בעמאן נותר לקוות שההתאוששות הכלכלית הצפויה, תשכיח לפחות לזמן מה מהציבור את דירות הפאר שנרכשו באנגליה ובארה"ב על חשבונו.