סגור

פרשנות
וולמארט יוצרת חוויה ישנה עם טכנולוגיה חדשה

הזמן של וולמארט דוחק: היא לא רוצה להישאר מאחור כאשר מתרחשת עוד מהפכה טכנולוגית, וזאת אחרי שהשקיעה את 20 השנים האחרונות במאמצים אגרסיביים להדביק את המתחרה הגדולה שלה, אמזון; אבל קשה להאמין שהממשל יעמוד מנגד בזמן שתשיק כסף פרטי שיאתגר את השימוש בדולר

בשנת 2017 הגישה אמזון פטנט למרכז משלוחים דמוי כוורת ממנו יוצאים ונכנסים רחפנים כדבורים מזמזמות.
כך היא דמיינה את מרכז המשלוחים בעולם העתידי. האיור והפטנט נפוצו לכל עבר, והערכות על היתכנות, כמו גם ההשפעות על המרחב העירוני ומרקם החיים, החלו לצוץ. ככה זה כשאת אחת הקמעונאיות הגדולות בעולם, עם מספיק כסף כדי להשתעשע בכל רעיון מבלי לדאוג להשלכות תזרים המזומנים.


וולמארט אינה שונה. כקמעונאית הגדולה בעולם אין לה סיבה להתבונן בהתפוצצותו של טרנד, לעמוד מנגד ולא לעשות דבר. ולכן, כמו קמעונאיות אחרות, לרבות נייקי, אדידס וגוצ'י, גם וולמארט מייצרת לעצמה נתיב פעילות בעולם וירטואלי מבוסס מטבעות קריפטוגרפיים שמכונה היום המטאוורס.

1 צפייה בגלריה
סניף של וולמארט ב ניו ג'רזי
סניף של וולמארט ב ניו ג'רזי
סניף של וולמארט בניו ג'רזי
(צילום: רויטרס)

מדובר במשהו שהוא דמיוני, אבל הזמן של וולמארט דוחק: היא לא רוצה להישאר מאחור כאשר מתרחשת עוד מהפכה טכנולוגית, וזאת אחרי שהשקיעה את 20 השנים האחרונות במאמצים אגרסיביים להדביק את המתחרה הגדולה שלה, אמזון, שביצעה רכישות מקוונות מואצות של כל מה שאפשר. כך צריך להבין את כניסת וולמארט באופן סמלי שכזה. רישום כמה פטנטים הוא אינו משימה יקרה או מורכבת עבורה, ובמציאות של מגפה מתמשכת, שבה הכל הופך יותר ויותר וירטואלי ודיגיטלי, להתכונן לעתיד שבו יקום ויהיה מטאוורס, על החללים הצרכניים החדשים שבו, היא בחירה קלה.
ואולם, בכניסה של וולמארט יש כמה אי־הבנות בסיסיות הן לגבי התחום והן לגבי העתיד. ראשית, כדי לתבוע את ליטרת הבשר שלה, החליטו בוולמארט לעשות את הדבר התאגידי של ה"עולם הישן" ולרשום פטנט במוסד מדינתי על מוצר של ה"עולם החדש" שכל תכליתו לייתר את הצורך זה. שנית, אחת הסיבות לפופולריות של קניות מקוונות של מוצרי צריכה לבית, עיקר פעילותה, היא לא לעבור בין אלפי מוצרים מיותרים בחיפוש אחר המותג המדויק. אפשר להניח שאנשים שכבר רוכשים מוצרים באינטרנט לשם היעילות, לא יחפשו את החוויה הווירטואלית המקבילה למה שהם נמנעים ממנו. במובנים אלה, נוכחות וולמארט במטאוורס לא פותרת בעיה עבור ההמונים, אלא רק יוצרת חוויה ישנה בטכנולוגיה חדשה.
ואולי החשוב מכל, לוולמארט הכנסה של כחצי טריליון דולר בשנה, מחזור עסקאות עצום המתנהל בדולרים, מטבע מבוסס מדינה שעליו היא חייבת דין וחשבון לרשויות המס. האם יש סבירות שתוכל להעביר חלק מפעילותה למטבע קריפטוגרפי מתוצרתה? כאן כבר הופכת פעילותה מלא יעילה לבלתי סבירה. קשה להאמין שהממשל יעמוד מנגד בזמן שתשיק כסף פרטי שיאתגר את השימוש בדולר. המדינה למעשה כבר מנעה מכסף כזה להיווצר על ידי חברת ענק, כשהבהירה לפייסבוק שהיא לא רואה בעין יפה את מאמציה להשיקו (אז הוא כונה ליברה, היום דיים).