דו"ח: חמשת האנשים העשירים בעולם הכפילו את הונם תוך 3 שנים
דו"ח: חמשת האנשים העשירים בעולם הכפילו את הונם תוך 3 שנים
לפי דו"ח שפרסם ארגון הצדקה הבריטי Oxfam לקראת פתיחת פורום דאבוס היום, הונם של חמשת האנשים העשירים בעולם הוכפל מאז 2020 ועומד על 869 מיליארד דולר, ואילו הונם של 60% העניים בעולם התכווץ. "אי אפשר לקבל את הפערים הללו כנורמה החדשה", אמרה מנכ"לית הארגון
הונם של חמשת האנשים העשירים בעולם הוכפל מאז 2020 ל-869 מיליארד דולר, זאת בעוד שהונם של 60% האנשים העניים בעולם – שמספרם עומד על קרוב ל-5 מיליארד איש – התכווץ. כך לפי הדו"ח השנתי שמפרסם ארגון הצדקה אוקספם לקראת הפורום הכלכלי העולמי (WEF), שנפתח היום (ב') בדאבוס.
בדו"ח ציינו עוד כי הפער בין העשירים והעניים קרוב לוודאי שימשיך ויתרחב, ואף יוביל להכתרתו של הטריליונר הראשון בתוך עשור. אולם, אם המגמות הנוכחיות ימשיכו, יעברו עוד 229 לפני שהעוני ייעלם מהעולם.
לפי אוקספם, ההון המצרפי של עשירי העולם גבוה כיום ב-3.3 טריליון דולר מכפי שהיה ב-2020, והוא עלה בקצב המהיר פי 3 מהאינפלציה. הדו"ח מתבסס על נתונים שאספו בחברת המחקר Wealth X, ולפיהם הונם של חמשת האנשים העשירים בעולם – אלון מאסק, ברנר ארנו, ג'ף בזוס, לארי אליסון ומארק צוקרברג – עלה ב-464 מיליארד דולר, שהם 114% מאז 2020, בעוד שההון הכולל 4.77 מיליארד האנשים העניים ביותר, המייצגים 60% מכלל האוכלוסייה העולמית, התכווץ לאורך אותה תקופה ב-0.2%. "אנשים ברחבי העולם עובדים קשה יותר ושעות ארוכות יותר, לעיתים עבור משכורות רעב במשרות לא בטוחות", נכתב בדו"ח. "ב-52 מדינות השכר הממשי הממוצע של קרוב ל-800 מיליון עובדים ירד. העובדים הפסידו סכום מצרפי של 1.5 טריליון דולר בשנתיים האחרונות, המקבילים ל-25 ימים בלי משכורת לכל עובד". יתרה מכך, ה-1% העשירים ביותר מחזיקים ב-59% מכלל הנכסים הפיננסיים העולמיים, ביניהם מניות ואג"ח.
במקביל גם החברות הגדולות בעולם ממשיכות ליהנות מעלייה ברווחים על אף משבר יוקר המחיה. לפי הדו"ח, הרווח הנקי הכולל של 148 מהתאגידים הגדולים בעולם עמד ב-12 החודשים שהסתיימו ביוני על 1.8 טריליון דולר, זינוק של 52% לעומת הרווח הממוצע בין 2018 ו-2021.
בהתאם, באוקספם קוראים להחלת מס על העשירים כדרך לצמצם את אי השוויון. כך למשל נטען כי הטלת מס על עשירי בריטניה יכול להכניס לקופת המדינה 22 מיליארד פאונד בכל שנה, זאת אם יוטל מס של 1%-2% על הון של מעל 10 מיליון פאונד.
"אי אפשר לקבל את הפערים הללו כנורמה החדשה, העולם לא יכול להרשות לעצמו עשור נוסף של הבדלים", מסרה מנכ"לית אוקספם אלימה שיבג'י. "העוני הקיצוני במדינות העניות ביותר עדיין גבוה מכפי שהיה לפני פרוץ הקורונה, אך מספר מצומצם של גברים סופר עשירים מתחרים מי יהפוך לטריליונר הראשון בעולם בתוך עשר שנים". עוד הוסיפה כי הפער הזה אינו מקרי או בלתי נמנע. "ממשלות ברחבי העולם מקבלות החלטות פוליטיות מכוונות שמאפשרות ומעודדות את הריכוז הלא פרופורציונלי הזה של עושר, בעוד שמאות מיליוני אנשים חיים בעוני. אפשר להגיע לכלכלה הוגנת יותר, כזו שעובדת עבור כולנו".