העלאת המכסים של טראמפ לא תפתור את משבר הדיור ויוקר המחיה בארה"ב
העלאת המכסים של טראמפ לא תפתור את משבר הדיור ויוקר המחיה בארה"ב
מאז שנכנס לפוליטיקה, דונלד טראמפ הציע העלאת מכסים ככלי לפתרון בעיות. כעת התעריפים שהבטיח להטיל על קנדה, מקסיקו וסין עלולים להקפיץ את מחירי המזון בארה"ב ולהעמיק את יוקר המחיה
נוהגים לטעון על הנשיא הנבחר דונלד טראמפ כי סגנונו כאוטי ולא צפוי, ועם זאת אין דבר במהלכיו שאינו צפוי. כשהודיע היום שיטיל מכסים על קנדה, מקסיקו וסין, הכל היה מוכר, מהסגנון, לתוכן ועד הפלטפורמה הנבחרת. דבר אחד נותר לא צפוי – כיצד יטפל בבעיית יוקר המחיה של האמריקאי הממוצע.
"כפי שכולם יודעים", כתב טראמפ ברשת החברתית Truth Social, "אלפי אנשים זורמים דרך מקסיקו וקנדה, ומביאים פשע וסמים ברמות שטרם נראו. ב־20 בינואר אחתום על המסמכים כדי לחייב את מקסיקו וקנדה בתעריף של 25% על כל המוצרים הנכנסים לארה"ב דרך הגבולות הפתוחים המגוחכים. התעריף הזה יישאר בתוקף עד למועד שבו סמים, בפרט פנטניל, וכל המהגרים הלא חוקיים יפסיקו את הפלישה לארצנו!".
זמן קצר אחר כך שיתף פוסט ייעודי לסין, שוב בסגנונו הלא מוקפד: "נציגי סין אמרו לי שהם יקבעו את העונש המקסימלי שלהם, זה של מוות, על כל סוחרי סמים שייתפסו עושים זאת, אבל למרבה הצער, הם מעולם לא פעלו. עד למועד שהם יפסיקו, נחייב את סין בתעריף נוסף של 10%".
מנסה לפתור בעיות במכסים
ההודעה לא הפתיעה. מלחמות סחר הן המהלך הראשון והעיקרי שהוא תמיד מציע ככלי לפתור בעיות (הגירה, סמים וייצור מקומי) מאז נכנס לזירה הפוליטית, ולאורך הקמפיין האחרון הוא הבטיח כי יטיל מכסים לכל עבר. למעשה, מרגע שנודע כי טראמפ נבחר לקדנציה שנייה, כל המדינות הרלבנטיות, השווקים והחברות החלו כבר להתגונן, ובמובנים מסוימים מחירים של מטבעות, אגרות חוב ומניות החלו לתמחר את מלחמת הסחר הצפויה. בסין, שם ציפו לשיעורים גבוהים יותר (עד 60%, כפי שהבטיח), אפילו גילו אדישות ולא המטבע המקומי או המדדים המובילים הגיבו. מלחמת סחר בקטנה.
מקסיקו, סין וקנדה הן שלוש הספקיות הגדולות ביותר של ארה"ב. הן צפויות לספוג נזק גדול לכלכלותיהן אם האיום של טראמפ ימומש. יותר מ־83% מהסחורות שמקסיקו מייצאת מגיעות לארה"ב, בקנדה הנתון הזה עומד על 75% ובסין על 15%.
אין בעיה עם היות טראמפ צפוי, יש לזה אפילו ממדים בריאים לפוליטיקה ולכלכלה. במובנים מסוימים ההודעה על המכסים החדשים מממשת חלק מהבטחות הבחירות שלו לטפל ביד קשה בהגירה לא חוקית והברחות סמים. ואלו בעיות מהותיות. כ־75 אלף אמריקאים מתו ממנת יתר ב־2023. משבר האופיאודים היום חמור ומתמשך, וסין ומקסיקו אחראיות מהותיות לכך.
לפי רשות הסמים האמריקאית (DEA), סין היא המקור העיקרי של פנטינל וחומרים הקשורים אליו שנכנסים לארה"ב. חומרים אסורים מוברחים לארה"ב דרך הגבול עם מקסיקו, או נכנסים בגלוי על ידי חברות כימיקלים סיניות שמשתמשות בתקנת המס דה־מינימיס, שמאפשרת מעבר קל וללא בדיקה מהותית של סחורות בערכים נמוכים, כדי לחמוק מגילוי. הלחץ של הממשל האמריקאי על סין ומקסיקו בנושא זה עלה מדרגה בשנה החולפת, עם עלייה חדה של תפיסות בגבול מקסיקו של 12 אלף ק"ג של פנטינל, זאת לעומת כ־1,150 ק"ג שנתפסו ב־2019, בכהונת טראמפ.
משבר סביב מהגרים מתקיים בגבול הדרומי של ארה"ב כבר שנים, ולפי הממשל הפדרלי כ־11 מיליון מהגרים לא מורשים חיו במדינה נכון לתחילת 2022. המשבר הארוך החריף בכהונת ביידן כשב־2022 וב־2023 חצו את הגבול ממקסיקו מעל ל־2 מיליון מהגרים, זאת לעומת 860 אלף מהגרים ב־2019.
מתחמק מיוקר המחיה
אך בעיה אחת נותרת ללא מענה – כיצד יטפל טראמפ ביוקר המחיה? העלאת מכסים על שותפות הסחר הגדולות של ארה"ב יכולה להחמיר אותו אם תוביל לאינפלציה. טראמפ וחברי הקבינט הנבחר שלו טוענים כי העלאת מכסים במקביל להורדת מסים יתמכו בכלכלה ויסייעו לאמריקאי הממוצע. הבעיה היא שהבעיות של האמריקאים ספציפיות מאוד, וקשורות לעלויות מזנקות בדיור ובמזון. טראמפ מתחמק באופן עקבי מלהתייחס לבעיות אלו. בפועל משבר הדיור במדינה הוא אמיתי: מחיר הבית החציוני הוא כעת 420 אלף דולר, כמעט 100 אלף דולר יותר מלפני ארבע שנים. שיעורי המשכנתאות עלו משמעותית מ־2020 ועומדים היום על 7%.
גם משבר ה"מכולת" אמיתי. האינפלציה ירדה, אחרי שיא של 40 שנה, המחירים נותרו גבוהים והתחושה הכללית של הציבור האמריקאי היא שלקנות מצרכים בסופרמרקט היא משימה איומה. בארבע השנים האחרונות מחירי המזון עלו ב־22%. טראמפ לא מציע עדיין פתרון מהותי להורדת מחירי המזון או הדיור.
לא רק שטראמפ לא נדרש לטפל בבעיות הדחופות של האמריקאי הממוצע – יוקר המחיה ומשבר הדיור — אלא שהאופן שבו הוא מבקש לפתור בעיות אחרות יכול להעמיק עוד יותר את הבעיות האלו. מהגרים הם עיקר כוח העבודה הזול והלא מתועד של ענפי הדיור והמזון בארה"ב. גירושם ההמוני צפוי להאט עוד יותר את הבנייה, ולהעלות את מחיר הייצור בשוק המזון. בה בעת הטלת מכסים על מדינות צפויה להוביל להטלת מכסים הדדית, שגם מעלה את מחירי המזון והפלדה. גם בזמן שטראמפ טוען – בצדק – כי הטלת המכסים בקדנציה הראשונה לא דחפה את האינפלציה מעל ל־3%; המשבר אז לא היה חמור כמו היום ואורך הנשימה הכלכלי של האמריקאים היום קצר הרבה יותר.