סגור
סאונה בפינלנד
סאונה בפינלנד (צילום: AP)

בגלל פוטין והגז: תושבי פינלנד מתבקשים לבלות פחות בסאונה

רוסיה עצרה את הגז לפינלנד, והממשלה פותחת בקמפיין "מעלה אחת פחות" לצמצום צריכת האנרגיה. לתושבים היא קוראת להפחית את השהות באמבטיית האדים הפופולרית, שהיא חלק מהמסורת הפינית: "אולי פעם בשבוע זה מספיק"

לנוכח משבר האנרגיה המתהווה ברחבי אירופה בעקבות המלחמה באוקראינה, ממשלת פינלנד הכריזה בשבוע שעבר כי היא מתכוונת לפתוח בקמפיין לחיסכון באנרגיה. הקמפיין, בשם "מעלה אחת פחות", יעודד את תושבי פינלנד להנמיך את החימום בביתם בחורף הקרוב, לבלות זמן קצר יותר במקלחת ואף להמעיט את השימוש בסאונה - אחד מהבילויים הנפוצים והאהובים ביותר במדינה.
בחודשים האחרונים, רוסיה עצרה את אספקת הגז לפינלנד ולמדינות אירופיות נוספות, והביאה לעלייה חדה במחירים. מאחורי הקמפיין, שצפוי להתחיל ב-10 באוקטובר, עומדות ממשלת פינלנד, רשות האנרגיה במדינה, וכן החברת הממשלתית "מוטיבה", שמקדמת קיימוּת.
כאמור, בנוסף להפחתת החימום הביתי ולמקלחות קצרות יותר, הקמפיין יעודד את הפינים לקצר את השהות שלהם בסאונות, ועבור העם הפיני זו גזרה משמעותית. בפינלנד, שבה יש כ-3 מיליון סאונות וכ-5.5 מיליון תושבים, אמבטיית האדים נחשבת למוסד מסורתי כבר מאות שנים: היא משמשת מקום שאליו באים להירגע, לסגור עסקאות, ואפילו לנהל משא ומתן בין מדינות. כיום רוב הדירות הפרטיות החדשות בפינלנד כוללות סאונה פרטית, ואת השהות בה, בעירום, נהוג להעביר בטמפרטורה של 85 מעלות.
נוסף על קיצור השהות בסאונות, הקמפיין יעודד את הפינים לבלות פחות זמן גם עם מכשירים אלקטרונים כמו טלוויזיות, מחשבים וקונסולות משחק, לכבות את החימום במוסכים הביתיים, ולחסוך בדלק על ידי נסיעה איטית יותר.
דוברת חברת "מוטיבה", קטי לקסו, אמרה: "אלו רק כמה אופציות. אנחנו מקווים שהתושבים יבינו שאנחנו עומדים לפני חורף קשה, ויפעלו בהתאם להמלצות הקמפיין מיוזמתם". על הקריאה לבלות פחות זמן באמבטיות האדים הפופולריות, לקסו הוסיפה: "אולי אנשים לא צריכים להפעיל את הסאונה בכל יום. אולי פעם אחת בשבוע תספיק".
"מעלה אחת פחות" הוא קמפיין חיסכון האנרגיה הראשון שמושק בפינלנד מאז משבר הנפט העולמי בשנות ה-70. במאי האחרון, חברת הגז הלאומית של רוסיה "גזפרום" עצרה את אספקת הגז לפינלנד, לאחר שהלסינקי סירבה לשלם עליו במטבע המקומי של רוסיה, הרובל. דרישה זו של מוסקבה הייתה ניסיון לעקוף את הסנקציות שהוטלו עליה בשל פלישתה לאוקראינה.
גזפרום הרוסית סיפקה בשנה שעברה כשני שלישים מצריכת הגז של פינלנד. עם זאת, כמות זו היוותה רק 8% מצריכת האנרגיה הכוללת במדינה. חברת האנרגיה הלאומית של פינלנד, "גזום", מסרה בתגובה לעצירת אספקת הגז מרוסיה כי תפנה למקורות אחרים, בהם אספקת גז מאסטוניה דרך צינור "בלטיקונקטור".