מכת אג"ח: השנה החולפת צפויה להיות הגרועה מאז 1999
מכת אג"ח: השנה החולפת צפויה להיות הגרועה מאז 1999
מדד האג"ח המשולב של ברקליס רשם החזר שלילי של 4.8% מראשית 2021 על רקע הזינוק באינפלציה והכוונה להעלות ריבית; יש מי שתולה תקוות בירידות בשוק המניות, באופן שיאושש את שוק איגרות החוב
השנה החולפת צפויה להיות הגרועה ביותר של שוקי האג"ח מאז 1999, זאת על רקע הזינוק באינפלציה שפגע בנכסים שנחשבים לרוב רגישים לעליות מחירים, כך לפי הפייננשל טיימס. לפי המדווח, מדד האג"ח המשולב של ברקליס, הנחשב כבנצ'מרק נרחב של אג"ח ממשלתיות וקונצרניות בשווי 68 טריליון דולר, רשם החזר שלילי של 4.8% מאז תחילת השנה.
הירידה נובעת בעיקרה משתי תקופות של מכירות חזקות של אג"ח ממשלתיות. בתחילת השנה המשקיעים נפטרו מאג"ח ממשלתיות לטווח אורך, זאת בשל ההנחה שההתאוששות מהקורונה תוביל לתקופה ממושכת של צמיחה ואינפלציה. בפעם השנייה שנרשמה בסתיו האחרון ההתמקדות הייתה במכירה של אג"ח לטווח קצר לאחר שבנקים מרכזיים ברחבי העולם סימנו שהם מתכוננים להגיב לאינפלציה העולה בהעלאת הריביות.
בארה"ב, שמייצגת מעל שליש מהמדד ושהאינפלציה בה זינקה בנובמבר ל-6.8%, שהם שיא של ארבעה עשורים, התשואות על אג"ח ממשלתיות לעשר שנים עלו ל-1.49% מ-0.93% בתחילת השנה, עלייה המשקפת את הירידה במחירי האג"ח. התשואה על אג"ח לשנתיים טיפסה ל-0.65% מ-0.12%.
דואגים? חכו לשנה הבאה
"אנחנו לא צריכים להיות מופתעים מכך שאג"ח הן השקעה גרועה כשהאינפלציה חגה סביב 6%", הגיב ג'יימס אתאי, מנהל בחברת ההשקעות אברדין סטנדרד, "החדשות הרעות למשקיעי אג"ח הן שגם השנה הבאה נראית בעייתית. יש פוטנציאל לזעזוע נוסף אם הבנקים המרכזיים יפעלו מהר מהמצופה, ואיני חושב שהאג"ח בעלות הסיכון הגבוה מתומחרות במחיר אטרקטיבי במיוחד".
בארבעת העשורים האחרונים שהתאפיינו ברובם בעליות בשוקי האג"ח, היו שנים מעטות יחסית עם החזר שלילי ובפער משמעותי אחת מהשנייה. הפעם האחרונה שבמדד המשולב דיווחו על החזרים נמוכים יותר הייתה ב-1999, אז ההפסד עמד על 5.2% לאחר שהמשקיעים נטשו את שוקי האג"ח לטובת מניות הטכנולוגיה.
עם זאת, חלק ממנהלי קרנות האג"ח טוענים שעוד מוקדם להספיד את שוק האג"ח. התשואות על אג"ח ארוכות טווח טיפסו לשיא בחודש מרץ ונפלו חזרה אף שהשווקים לקחו בחשבון שלוש העלאת ריבית מתוכננת בשנה הבאה בארה"ב וארבע בבריטניה, בשילוב עם צמצום תוכנית רכישת הנכסים של הבנק האירופי המרכזי.
לדבריו של נייק הייז, מנהל השקעות בחברת Axa Investment Managers, ההתחזקות האחרונה באג"ח ארוכות טווח הוא סימן שהמשקיעים מאמינים שהבנקים המרכזיים יפגעו בהתאוששות הכלכלית או יובילו לירידות חדות בשוקי המניות, אם יאמצו מהר מדי מדיניות הידוק כלכלית. "ככל שמעלים יותר ריבית עכשיו, כך היא תצטרך לרדת בעוד כשנתיים", הוא הסביר, "אם שוק המניות יספוג ירידות, אנשים יתחילו שוב לחבב את האג"ח. אני לא אומר שצפוי החזר בשיעור דו ספרתי בשנה הבאה, אך העובדה הפשוטה היא שכשמסתכלים אחורה, לרוב לאחר שנה שלילית מגיעה שנה חיובית".