בגלל המחלוקת בסנאט: הסיוע לישראל תקוע, וצפוי לקבל אישור רק ב-2024
בגלל המחלוקת בסנאט: הסיוע לישראל תקוע, וצפוי לקבל אישור רק ב-2024
הקונגרס חוזר מפגרת חג ההודיה, אך אישור הסיוע תקוע בשל מחלוקות על הסיוע לאוקראינה והגדלת המימון לגבול עם מקסיקו. "יהיה קשה ביותר לעשות זאת עד סוף השנה", אמר חבר סנאט רפובליקני. במקביל, גוברות הקריאות להתנות את הסיוע בהגבלת הפגיעה באזרחים
הקונגרס האמריקאי חוזר מפגרת חג ההודיה ואחת המשימות שעומדות בפניו היא אישור הסיוע הנוסף לישראל. בבית הנבחרים שבשליטת הרפובליקנים אמנם העבירו בתחילת החודש חבילת סיוע בגובה 14.3 מיליארד דולר לישראל, אך היא צפויה להיתקל בהתנגדות בסנאט וזאת מכיוון שאינה כוללת את הסיוע שמבקש הנשיא ג'ו ביידן לאוקראינה ומתבססת על קיצוצים במס הכנסה עליהם לא מסכימים הדמוקרטים. בנוסף, שתי המפלגות חלוקות בנוגע למימון לגבול עם מקסיקו. בהתאם, חבר הסנאט מייק טרנר המכהן כיו"ר ועדת המודיעין של הסנאט אמר בריאיון בסוף השבוע כי אישור הסיוע לא צפוי לעבור לפני סוף השנה הנוכחית. "אני חושב שיהיה קשה ביותר לעשות זאת עד סוף השנה", הדגיש.
בניגוד לחבילה שאישרו בבית הנבחרים, בבית הלבן הציעו חבילה בגובה 106 מיליארד דולר, שתכלול סיוע גם לאוקראינה ולטייוואן וכן הגברת האבטחה בגבול הדרומי של ארה"ב. בהתאם, מנהיג הרוב בסנאט צ'אק שומר הודיע כבר כי חבילת הסיוע לישראל בלבד לא תעלה להצבעה.
עם זאת, פרשנים סבורים כי בסופו של דבר יסכימו הדמוקרטים להגדיל את המימון לגבול בתמורה לסיוע לישראל וכן לאוקראינה. "יש סיכוי של 75% שזה יקרה, אבל רק אחרי חג המולד", אמר למרקט ווץ' האנליסט טרי היינס מייסד מכון המחקר Pangaea Policy.
במקביל, גוברות הקריאות בקרב הדמוקרטים להתנות את הסיוע לישראל בהגבלת הפגיעה באזרחים בעזה. בריאיון ל-ABC אמר חבר הקונגרס רו קאהנה כי משרד החוץ "חייב לוודא שהסיוע שלנו לא משמש בשום צורה להפרת זכויות אדם".
בדומה, חבר הסנאט הדמוקרטי כריס מרפי המכהן בוועדת יחסי החוץ של הסנאט אמר ל-CNN כי המחוקקים ידונו לאחר הפגרה בדרך שבה אפשר לבנות את הסיוע לישראל כך שישמש בהתאם לחוקי זכויות אדם. "אנחנו תמיד מתנים את הסיוע שלנו לבנות ברית בהתאם לציות לחוק האמריקאי ולחוק הבינלאומי", אמר והוסיף כי לכן חשוב שהסיוע המועבר לישראל יעמוד בתנאים. "אני חושב שרמת הנזק לאזרחים בעזה היא לא מקובלת...אני חושב שיש מחיר מוסרי למספר כה גדול של אזרחים הרוגים, אזרחים חפים מפשע, לעיתים ילדים, שמאבדים את חייהם, אך אני חושב שיש גם מחיר אסטרטגי. בסופו של דבר החמאס יתחזק, לא ייחלש ובטווח הארוך כל המוות הזה של אזרחים יאפשר להם לגייס עוד בצורה אפקטיבית יותר".
הקריאות הללו זוכות בחלק מהמקרים גם לגיבוי הרפובליקנים. כך למשל, טרנר, יו"ר ועדת המודיעין ענה בתשובה לשאלה כי אף שלא יציעו זאת "אני חושב שהרעיון הזה משקף בצורה מדויקת את המדיניות האמריקאית".