מרק תוותר על תמלוגים מהתרופה לקורונה ב-105 מדינות מתפתחות
מרק תוותר על תמלוגים מהתרופה לקורונה ב-105 מדינות מתפתחות
לפי מנכ"ל MPP, ארגון מאגר הפטנטים של התרופות הנתמך ע"י האו"ם, ההסכם עם מרק הוא ראשון מסוגו, ובזכותו התרופה הגנרית שפיתחו, מולנופיראוויר, תהיה זמינה ביותר ממאה מדינות, גם במתפתחות; "מקווים שההסכם יעודד חברות אחרות ללכת בעקבותיה"
חברת התרופות מרק חתמה על חוזה רישוי תקדימי עם ארגון מאגר הפטנטים של התרופות (MPP), הנתמך על ידי האו"ם, ותוותר על תמלוגים לתרופה שפיתחה נגד קורונה, מולנופיראוויר.
לפי מרק, החוזה לוויתור על התמלוגים יחול על 105 מדינות עם הכנסה נמוכה ובינונית, והוא מאפשר ליצרניות שייבחרו על ידי ה-MPP לייצר גרסאות גנריות של התרופה שפיתחה נגד קורונה, במידה וזו תאושר לשימוש ע"י הרגולטורים.
חברות יוכלו להגיש בקשה לרישוי התרופה, שיכלול גם העברת טכנולוגיות, ויהיה פטור מתשלום תמלוגים כל עוד בארגון הבריאות העולמי (WHO) ימשיכו לסווג את הקורונה כמצב חירום.
זהו החוזה הראשון במסגרתו חברה מוותרת על התמלוגים המגיעים לה עבור טיפול מרכזי במלחמה נגד הקורונה.
בנוסף, עמותת ביל מלינדה גייטס הודיעה בשבוע שעבר כי תוציא עד 120 מיליון דולר כדי להוציא לדרך את הפיתוח של גרסאות גנריות לתרופה של מרק, וזאת כדי לוודא שמדינות עניות יזכה לגישה שווה לתרופה.
מרק כבר חתמה על חוזי רישוי עם מספר יצרניות הודיות בניסיון לעמוד בביקוש העולמי לטיפול, זאת על אף שהוא עדיין לא זכה לאישור רגולטורי.
המהלך הזה של מרק מנוגד לעמדה שבה נקטו יצרניות חיסוני ה-mRNA, פייזר ומודרנה, שמסרבות עד כה לחלוק את הטכנולוגיה שמאחורי החיסונים, מדיניות שספגה ביקורת מבכירים בתחומי הבריאות הציבורית שטוענים שהיא מובילה למחסור בחיסונים במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית.
צ'רלס גור, מנכ"ל MPP אמר כי ההסכם עם מרק הוא ראשון מסוגו מאז פרצה המגפה, ובזכותו התרופה שפיתחו תהיה זמינה ביותר ממאה מדינות. "אנחנו מקווים שההסכם של מרק יעודד אחרים ללכת בדרכה", הוסיף. להערכת המומחים, התרופה של מרק עשויה להיות בעלת תפקיד מרכזי במיגור הקורונה. לפי הניסוים שנערכו, היא מפחיתה בחצי את הסיכוי להתאשפז או למות מהנגיף אם לוקחים אותה בתוך חמישה ימים מההדבקות. הרגולטורים בארה"ב מתוכננים לדון באישור התרופה בפגישה שתתקיים בחודש הבא.
ארגון MPP נוסד על מנת לסייע באספקת טיפולים נגד איידס. בשנה שעברה הורחבה הסמכות שלו כך שתכלול גם טיפולים נגד קורונה. עם זאת, גור הודה כי היה מאוכזב מהתגובה של יצרניות החיסונים ליוזמה. "אני מאוכזב שיצרניות החיסונים לא פנו אלינו כדי לראות אם נוכל לגרום לזה לעבוד", אמר.
ננסי ג'קר, מרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת וושינגטון בסיאטל, אמרה כי ההחלטה של מרק היא מבורכת ומצביעה על כך שבחברה נוקטים בצעדים כדי לעמוד באחריות שלהם מבחינת זכויות אדם. עם זאת, הדגישה כי התרופה אינה גלולת קסם. "מולנופיראוויר לא אמורה להוריד את הלחץ מתעשיית התרופות לחלוק את הרישיונות לחיסונים נגד קורונה ולנקוט בצעדים נוספים לשפר את הגישה לחיסונים".