הסופות מתחזקות, כשליש מהבתים בארה"ב בסכנה
הסופות מתחזקות, כשליש מהבתים בארה"ב בסכנה
עשרות סופות הטורנדו שפגעו במערב התיכון בסוף השבוע העלו לראש סדר היום את סוגיית בטיחות הבתים. לפי נתוני CoreLogic, כ־35 מיליון בתי מגורים חשופים לנזקים כתוצאה מההסלמה בהתחממות הגלובלית
סדרה קטלנית של למעלה מ־35 סופות טורנדו, שפגעה ביום שישי האחרון במערב התיכון בארה"ב, הביאה למותם של 70 אנשים לפחות בקנטאקי, הנפגעת הקשה ביותר. לפי המושל אנדי בשיר, מספר זה עלול לטפס ל־100. קורבנות בנפש דווחו גם באילינוי, טנסי, מיזורי וארקנסו.
עוד לפני שקלול נזקי האירועים הקשים של סוף השבוע, הגיעה השנה עלות הנזקים מסופות טרופיות נכון לסוף נובמבר, ליותר מ־67 מיליארד דולר. לפי נתונים רשמיים של המנהל הלאומי האוקייני והאטמוספירי (NOAA), מדובר בעונת הוריקנים מהיקרות בתולדות ארה"ב. בהתבסס על נתוני המנהל, סופות טרופיות, הכוללות סופות הוריקן וטייפון, היוו למעלה ממחצית העלויות של אסונות טבע בארה"ב ב־2021, כאשר היסטורית, סוג הסופות הזה מדורג כאסון הטבע היקר ביותר. השנה נרשמו העלויות הגבוהות ביותר בלואיזיאנה, כתוצאה מפגיעת הסופה איידה, ואחריה, בניו יורק ובניו ג'רזי.
אסתטיקה ועלויות במרכז
"זהו הטורנדו הקטלני ביותר בתולדות קנטאקי", אמר בשיר במסיבת עיתונאים שלשום, בהבטיחו לתושבים המקומיים, "אנחנו נעבור את זה. אנחנו נבנה מחדש". ברקע הכרזות הממשל הפדרלי להזרמת סיוע לאזורים מוכי האסון, צפה ועלתה שוב הסוגיה של תקן הבנייה בארה"ב.
בעידן של החרפת שינויי האקלים וצפי להסלמה בתדירות אסונות הטבע ובעוצמתם, העמידות של בתי המגורים מקבלת משנה תוקף. לפי נתוני CoreLogic כ־35 מיליון בתים, שהם כשליש מכלל הבתים בארה"ב, נמצאים בסכנת פגיעה מאסונות טבע הקשורים בהתחממות הגלובלית. "הסכנות הללו תמיד היו שם", ציין אנליסט בכיר בחברה בשיחה עם ה"ניו יורק טיימס" מוקדם יותר השנה, "אבל בכל פעם שמתרחשת קטסטרופה, זה מתקרב, אנשים מקבלים את התחושה של 'וואו, זה יכול היה להיות אני'". לפי תחזיות החברה, בעוד 30 שנה, סופה טיפוסית שתפגע לחופי פלורידה עלולה להציף 300 אלף בתים, יותר מפי שלושה הנתון כיום.
לפי נתוני איגוד הבנאים הלאומי של ארה"ב, בעוד רוב הבתים החדשים נבנים לפי תקן שמחייבם להיות עמידים בפני רעידות אדמה, שיטפונות, סופות, הוריקנים ושריפות יער, הרוב המכריע של הבתים למגורים בארה"ב — כ־80% — נבנו עוד לפני שהוצג התקן הבינלאומי בשנת 2000. כפועל יוצא, הם עשויים להידרש לשיפורים על מנת להפוך אותם לבטוחים יותר. עם זאת, לפי מומחים בתחום, סוגיות של אסתטיקה ועלויות הן עדיין המרכזיות במערכת השיקולים של בעלי בתים, ולא האיום של אסונות טבע עתידיים.
ברקע החשש מעלייה בהיקף אסונות הטבע, בארה"ב פועלות כבר מספר חברות המקימות בתים חסינים יותר לפגעי האקלים. חברת בנייה בולטת, שזכתה באוגוסט בפרס החדשנות של משרד האנרגיה האמריקאי, היא דלטק הומז ((Deltec Homes מאשוויל, צפון קרוליינה. החברה, הפועלת מאז 1968, בונה בתים שעמידים בפני סופות הוריקן ושטפונות, ולפי פרסומיה, הם מסוגלים להישאר על תילם גם כשנושבות רוחות במהירות של 305 קמ"ש. עלות בית בן שלוש קומות בשטח של כ־300 מ"ר מגיעה לכ־750 אלף דולר.
נערכים לעתיד לא מובן
לפי נשיא החברה, סטיב לינטון, שאמר את הדברים לניו יורק טיימס, דלטק לא התחילה את דרכה במטרה להקים בתים עמידים לסופות. בשנות ה־60, היא מכרה בתי נופש להשכרה בצורה המעוגלת האופיינית לה גם כיום, על מנת למקסם את ההנאה מהנוף. אך במהלך השנים, הלקוחות הבחינו כי בתיהם עמדו טוב יותר בסופות ובהוריקנים לעומת שכניהם. בשנות ה־90, החברה יצאה בעיצוב מחודש שיעמוד בפני סופות חזקות יותר והחלה לשווק את הבתים כעמידים בפני סערות.
מאז שהוקמה, דלטק בנתה למעלה מ־5,000 בתים. בשנה שעברה, אומר לינטון, ההזמנות זינקו ב־44% לעומת שנה קודם לכן. זאת בשל המעבר של אנשים לבתים פרטיים בעקבות המגפה, אבל גם בגלל ההבנה שהשינויים האקלימיים מצריכים היערכות מיוחדת. בימים אלה עובדת דלטק על פיתוח בתים שיוכלו לעמוד בסערות של עד 362 קמ"ש. מהירות הסופות שפגעו בסוף השבוע והאורך המדויק של נתיבן, טרם חושבו. "התמונה הגדולה היא שאנחנו צריכים להכין את עצמנו לעתיד שאנחנו אולי עדיין לא מבינים", ציין לינטון.