סגור
לי צ'יאנג ראש ממשלת סין החדש מ2023
לי צ'יאנג, ראש ממשלת סין החדש מ-2023 (GREG BAKER/Pool via REUTERS)

סין: ראש הממשלה החדש נכנס לתפקידו, הכלכלה בראש סדר העדיפויות

לי צ'יאנג, מקורבו של הנשיא שי ג'ינפינג, יצטרך לשקם את הכלכלה הסינית מנזקי הקורונה, ולהשיג את יעד הצמיחה החדש, 5%, בלי להאיץ את האינפלציה

לי צ'יאנג, לשעבר ראש המפלגה הקומוניסטית בשנגחאי, נכנס היום (ש') לתפקידו כראש ממשלת סין, התפקיד השני בחשיבותו במדינה. לי הוא מקורבו של הנשיא שי ג'ינפינג, ויהיה אחראי על שיקום הכלכלה לאחר הגבלות הקורונה.
לי (63) נחשב מנהיג פרגמטי וידידותי לעסקים, ועליו תוטל המשימה לחזק את ההתאוששות הלא מאוזנת של סין לנוכח האמון הנמוך בקרב הצרכנים והמגזר הפרטי. לי גם נכנס לתפקיד בעוד המתיחות עם ארה"ב ממשיכה לעלות, זאת לאחר שהממשל האמריקאי חסם את היבוא של טכנולוגיות מרכזיות לסין. הוא מחליף בתפקיד את לי קצ'יאנג, שפורש לאחר שתי כהונות כל אחת של חמש שנים. אולם לאורך העשור הזה תפקידו הצטמצם לנוכח פעולותיו של הנשיא לחזק את כוחו.
לי הוא ראש הממשלה הראשון בזמנים המודרניים שמונה לתפקיד בלי שכיהן קודם לכן בממשלה המרכזית. לכן האנליסטים מביאים בחשבון שצפויה לו עקומת למידה חדה בחודשים הראשונים לעבודה. הוא כיהן כראש לשכתו של שי בשנים 2007-2004 כששימש כמזכיר המפלגה במחוז זהג'יאנג, וההערכה היא כי הקשרים הקרובים בין השניים יסייעו לו להתאקלם במהרה.
"להערכתי, יהיה ללי צ'יאנג הרבה יותר מרחב וסמכויות בתוך המערכת", אמר ל-CNBC טריי מקארבר, ממייסדי חברת הייעוץ טריביום צ'יינה.
לי נבחר לתפקיד לאחר ש-2,936 חברי פרלמנט הצביעו בעדו, שלושה נגדו ושמונה נמנעו. ביום שני הוא כבר ישתתף במסיבת עיתונאים מסורתית לאחר סיום ישיבת הפרלמנט.
אחת המשימות העיקריות של לי תהיה להשיג את יעד הצמיחה של 5% שהציבה הממשלה בלי לגרום לאינפלציה רצינית או לצבירת חובות, כך לדברי כריסטופר בדור מחברת Gavekal Dragonomics. "ההנהגה כבר הסכימה לשנתיים של צמיחה חלשה במיוחד בשם הגבלות הקורונה. עכשיו, כשהוסרו ההגבלות, הם לא יסכימו לעוד שנה חלשה", הסביר.