סגור
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בנאום השנתי
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (רויטרס)

רוסיה השתלטה "זמנית" על נכסים של חברות אנרגיה מגרמניה ופינלנד

נשיא רוסיה פוטין חתם על צו המאפשר למוסקבה לתפוס באופן זמני נכסים של חברות ממדינות "לא ידידותיות", הכוללות את ארה"ב ובנות בריתה; בשלב הראשון השתלטה רוסיה על אחזקות יוניפר ופורטום בחברות-הבנות שלהן במדינה

רוסיה השתלטה באופן "זמני" על נכסים במדינה של שתי חברות אנרגיה זרות - יוניפר הגרמנית ופורטום הפינית - ואותתה על נכונותה של מוסקבה לנקוט צעדים דומים נגד חברות נוספות.
על פי צו שעליו חתם אמש נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, הממשלה במוסקבה רשאית לתפוס באופן זמני נכסים של חברות או פרטים ממדינות "לא ידידותיות", הכוללות את ארה"ב ובנות בריתה בתגובה לצעדים דומים, או לאיום בנקיטת צעדים דומים, מצד אותן מדינות.
הנכסים שמופיעים כרגע בצו הרוסי הם אחזקות יוניפר (83%) ופורטום (98.2%) בחברות-הבנות ברוסיה. שתי החברות ביקשו למכור את האחזקות האלה לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה בפברואר 2022, אולם הקרמלין לא איפשר זאת.
מוסקבה איימה בשנה שחלפה לתפוס נכסים זרים, לאחר שגרמניה השתלטה על הזרוע המקומית של גזפרום הרוסית. הממשלה בברלין גם תפסה בתי זיקוק שהיו בבעלות חלקית של חברת רוזנפט הרוסית, עליה הוטלו סנקציות.
לפי רשות הנכסים הממשלתיים של רוסיה, "הצו לא עוסק בבעלות על הנכסים, ואינו מפקיע אותם מבעליהם. הניהול החיצוני מאפשר לנו להבטיח את יעילות הנכסים בהתאם לחשיבותם לכלכלה הרוסית. הבעלים המקוריים לא יוכל כרגע לקבל החלטות ניהוליות".
בפברואר העריכה יוניפר את שווי מניותיה בחטיבה הרוסית שלה, יוניפרו, ביורו סמלי אחד, דבר המשקף את הסבירות הגבוהה שניסיון המכירה שלה לקונה רוסי לא יצלח. החברה רשמה בדוחותיה הפסד של 4.4 מיליארד יורו על היחידה הרוסית. יוניפר הייתה חברה-בת של פורטום, והולאמה על ידי ממשלת גרמניה כדי למנוע את קריסתה.
פורטום - שמפעילה ברוסיה, בין השאר, תחנות כוח תרמיות - כבר הזהירה את בעלי המניות שלה כי קיים סיכון שנכסיה הרוסיים יופקעו. עד כה מחקה החברה 1.7 מיליארד יורו עבור הנכסים במדינה, ושווים כעת עומד על סכום דומה.
בפברואר אמרה שרת האוצר של ארה"ב, ג'נט ילן, שעל רוסיה לשאת בעלויות הנזק שנגרם עקב פלישתה באוקראינה, אך הוסיפה שישנם מכשולים משמעותיים בפני הפקעה של נכסים רוסיים שהוקפאו. קודם לכן, באוקטובר, אמר נשיא המועצה האירופית, שארל מישל, כי האיחוד בוחן שימוש בנכסים המוקפאים של רוסיה לטובת שיקום אוקראינה.