עוד מהלך לבידוד רוסיה: הבית הלבן מחזר אחרי מאגרי הנפט של ונצואלה
עוד מהלך לבידוד רוסיה: הבית הלבן מחזר אחרי מאגרי הנפט של ונצואלה
שלוש שנים לאחר ניתוק הקשרים הדיפלומטיים עם ונצואלה, בסוף השבוע האחרון הגיעה לקרקאס משלחת מוושינגטון על מנת לקיים שיחות עם ממשלת ונצולה בניסיון לשבור את הברית שלה עם רוסיה. גורמים אנונימיים טוענים כי ארה"ב רואה בנפט הוונצואלי חלופה פוטנציאלית ליבוא מרוסיה
שלוש שנים אחרי שארה"ב ניתקה את הקשרים הדיפלומטיים עם ונצואלה, המלחמה באוקראינה טרפה את הקלפים. אתמול דווח כי בסוף השבוע האחרון הגיעה לקרקאס משלחת של בכירי ממשל מוושינגטון על מנת לקיים שיחות עם ממשלתו של נשיא ונצואלה ניקולס מדורו בניסיון לשבור את הברית שלו עם רוסיה.
בצטטו גורמים רשמיים אנונימיים, "הניו יורק טיימס" דיווח כי ממשל ביידן מונע בין השאר מהחשש כי בנות הברית של רוסיה באמריקה הלטינית — הכוללות את המשטרים האותוריטריים של קובה, ונצואלה וניקרגואה — ייהפכו ל"איומים בטחוניים" אם תירשם הסלמה במערכה האוקראינית. אחרים ציינו כי ארה"ב רואה בנפט הוונצואלי חלופה פוטנציאלית ליבוא מרוסיה, במקרה והבית הלבן ישית סנקציות על הנפט הרוסי.
בוונצואלה קיימות עתודות הנפט הגדולות בעולם והתפוקה שלה נמצאת בתהליכי צמיחה, זאת למרות הסנקציות שהשיתה עליה ארה"ב בניסיון להפיל את מדורו.
סוכנות רויטרס דיווחה כי לא הושגו הסכמות בשיחות שנערכו בסוף השבוע, אך מומחים מציינים כי עצם קיום הפגישה היא איתות לשינוי משמעותי במדיניות האמריקאית כלפי המדינה, אשר שקעה במשבר הומניטרי ומדיני מאז עלה מדורו לשלטון ב־2013.
כריסטופר סבטיני, עמית בכיר לזירת אמריקה הלטינית בקת'אם האוס, ציין כי לא ברורה המטרה המדויקת של הביקור, אף כי גרימת נזק לאינטרסים הרוסיים ולהשקעות בהיקפי עשרות מיליארדי דולרים שביצעה במדינה, נמצאים קרוב לוודאי בראש הרשימה. "כמובן, הם רוצים לנסות ולהקהות את ההשפעה הרוסית באזור", ציין סבטיני, שצוטט ב"גרדיאן" הבריטי. "מדובר כאן גם בהזדמנות להחזיר את המגזר הפרטי האמריקאי לוונצואלה ולדחוק משם את הרוסים".
ארה"ב ניתקה את הקשרים הדיפלומטיים עם מדורו ב־2019 לאחר שממשל טראמפ האשימו בהונאת בחירות ותמך בניסיון הכושל של האופוזיציונר חואן גואיידו להדיחו. מדורו הצליח להישאר בשלטון בעיקר בזכות תמיכה כלכלית מסין, איראן ורוסיה. חברות אנרגיה ובנקים רוסיים שיחקו תפקיד מפתח בהמשך יצוא הנפט מוונצואלה, המקור הגדול ביותר שלה למט"ח, זאת חרף הסנקציות — כך לפי גורמים רשמיים בארה"ב וגורמים רשמיים ואנשי עסקים בוונצואלה.
בחודשים האחרונים חזרו וצפו איתותים לכך כי ארה"ב משנה את עמדתה לגבי ונצואלה, אף כי לפי גורמים רשמיים לא תתבצע הסרה פתאומית של הסנקציות, שלדבריהם נועדו לסייע בהשבת הדמוקרטיה למדינה.