בעקבות הסנקציות: סוחרי ויצרני יהלומים מחפשים דרכים להמשך הרכש מרוסיה
בעקבות הסנקציות: סוחרי ויצרני יהלומים מחפשים דרכים להמשך הרכש מרוסיה
למרות הסנקציות על חברות כריית היהלומים הרוסיות, קונים מהודו, סין והמזרח התיכון בוחנים אופציות להמשך רכישה מחברת אלרוסה. בפגישות עלו אפשרויות תשלום ברובל או ברופי, אך טרם הושג הסכם רשמי שיצריך את אישור הממשל ההודי
הסנקציות שהטילה ארצות הברית על חברות כריית היהלומים ברוסיה יוצרות שיבושים בתעשייה כולה, והותירו את הסוחרים והיצרנים בחיפושים נואשים אחר דרכים להמשיך ולרכוש מרוסיה, הנחשבת לאחת הספקיות הגדולות בעולם של אבנים יקרות.
בסוכנות הידיעות בלומברג דיווחו כי בשבועות האחרונים הקונים במרכזי המסחר הגדולים ביהלומים באנטוורפן ובדובאי ובמרכזי הייצור בהודו מתייעצים עם עורכי דין כדי להבין מה הפירוש בפועל של הסנקציות שהשיתה ארצות הברית על חברת אלרוסה, ולמצוא דרכים שיאפשרו להם להמשיך ולרכוש ממנה. בינתיים היהלומים מרוסיה הפסיקו להגיע לסוראט, המרכז הבינלאומי לליטוש יהלומים, מכיוון שהבנקים בהודו לא יכולים או מוכנים להעביר את התשלומים.
לפי מקורבים, משלחת מטעם אלרוסה ביקרה בהודו בשבוע שעבר וקיימה פגישות עם לקוחות וסוחרים כדי לדון בדרכים שבהן ניתן לקיים את המכירות. עם זאת, השיבושים בתעשייה כבר באים לידי ביטוי במחירי היהלומים. כך למשל מחיר האבנים הקטנות ביותר, שבהן מתמחה אלרוסה, עלה בשבוע האחרון.
אלרוסה נמצאת בשליטה ממשלתית, מכיוון שהממשלה מחזיקה ב-33% מהחברה ורשויות מקומיות ב-25% נוספים. איבוד המלאי של אלרוסה יהיה בעל השלכות חמורות על עולם היהלומים, שכן החברה מייצגת כשליש מהמלאי העולמי של אבנים לא מלוטשות, רמה דומה לנתח של דה בירס, שנהנתה ממונופול בתעשייה עד תחילת המאה.
אלרוסה מתוכננת לקיים השבוע מכירה, אחת מעשר המכירות המתוכננות בכל שנה, אך קרוב לוודאי שלא תמכור שום יהלום בשל הרחקת רוסיה ממערכת התשלומים הבינלאומית. עם זאת, הביקוש ליהלומים נותר גבוה, וקמעונאיות במדינות כמו סין, הודו והמזרח התיכון הביעו נכונות להמשיך ולרכוש מרוסיה. בפגישות שקיימה אלרוסה בהודו עלו האפשרויות של העברת תשלומים ליהלומים ברובל או ברופי כדי לעקוף את בעיית עיבוד התשלומים, אך לפי המקורבים לא הושג הסכם רשמי. בכל מקרה העסקה תזדקק לאישור הממשלה ההודית, שעד כה לא היתה מעורבת בדיונים.
מאלרוסה לא התקבלה תגובה לדיווח.
אפשרות נוספת שעומדת בפני החברה היא למכור את היהלומים לממשלה הרוסית, כפי שעשתה במהלך המשבר הפיננסי של 2008.
השיבושים בשל הסנקציות מורגשים היטב בתעשייה העולמית כולה, שגם ככה מתמודדת עם מחסור ביהלומים לא מלוטשים כבר לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה. בהתאם לכך מחירי היהלומים זינקו בשנה האחרונה על רקע רכישות שיא מצד צרכנים בארצות הברית, השוק שנחשב לחשוב ביותר בתעשייה.