מחירי אנרגיה גבוהים וסכנת מיתון: האתגרים של ראש ממשלת בריטניה הבא
מחירי אנרגיה גבוהים וסכנת מיתון: האתגרים של ראש ממשלת בריטניה הבא
התפטרות ליז טראס העמיקה את אי הוודאות הכלכלית של הממלכה, הסובלת מסחרור אינפלציוני שהוא החמור ביותר בקרב מדינות ה־G7; למחליף שלה לא יהיו הרבה ימי חסד: כבר בסוף החודש צפוי שר האוצר להציג את התוכנית הפיסקאלית בפרלמנט
ראשת ממשלת בריטניה ליז טראס החלה את כהונתה ב־6 בספטמבר עם התקווה וההבטחה להחזיר את הכלכלה למסלול של צמיחה, אך התוכנית הזו השתבשה לחלוטין. במקום זאת הכהונה החטופה שלה (הקצרה בתולדות בריטניה), שהסתיימה ביום חמישי, יצרה איום מהותי על היציבות הפיננסית של הממלכה, הפילה את הליש"ט לשפל היסטורי והציתה בהלה בשוקי האג"ח.
טראס נכנסה לתפקיד בעיצומו של משבר יוקר מחיה מהקשים בתולדות בריטניה, זאת בצל המלחמה באוקראינה וההשפעות המתמשכות של מגפת הקורונה. התוכנית שלה לקיצוצי מסים והגדלת הוצאות בהיקף של 105 מיליארד ליש"ט, בלי לספק פרטים כיצד בדיוק תמומן, הלחיצה את המשקיעים, שהזהירו מפני זינוק בחוב הציבורי.
בימים הקרובים ייכנס להילוך גבוה הליך בחירת ראש הממשלה הבא תוך הימנעות מבחירות כלליות. המפלגה השמרנית הודיעה כי תבחר מנהיג חדש עד 28 באוקטובר, ובינתיים טראס תמשיך לכהן. רשימת המועמדים הפוטנציאליים מונה בין השאר את שר האוצר לשעבר רישי סונאק, שהפסיד לטראס במרוץ לראשות הממשלה, ואת ראש הממשלה לשעבר בוריס ג'ונסון, שהודח ביולי האחרון בעקבות סדרה של שערוריות. כדי להימנע מקמפיין ממושך שעלול להשאיר את המדינה ללא ממשלה מכהנת במשך שבועות ארוכים, בתקופה של משבר כלכלי מסלים, מנהיגי המפלגה החליטו להעניק סמכות רחבה יותר למחוקקים בבחירת המועמד.
בינתיים שר האוצר הנכנס ג'רמי האנט פועל כדי לנסות ולשקם את אמון השווקים. מאז נכנס לתפקיד ביטל האנט את רוב הקיצוצים שיזם קודמו קוואזי קווארטנג. הוא גם הזהיר כי יידרשו קיצוצים מכאיבים בהוצאות כדי לצלוח את "החורף הקשה" העומד בפתח, זאת בצל האינפלציה הגואה והזינוק בעלויות האנרגיה. גורמים באופוזיציה ומחוקקים במפלגה השמרנית דוחפים בעקבות זאת להגדלת ההוצאות בתחומים כמו בריאות, רווחה, פנסיות וארוחות חינם בבתי הספר, כדי לתמוך בשכבות החלשות.
האתגר הראשון שעמו יצטרך להתמודד ראש הממשלה הנכנס (השלישי במספר השנה) יגיע ב־31 באוקטובר, כאשר האנט יציג את תוכניתו הפיסקאלית בפני הפרלמנט. ביום שישי האחרון חזר האנט והדגיש כי הממשלה תעשה כל מה שצריך "כדי להוריד את רמות החוב בטווח הבינוני".
התרסקותה של טראס הפילה את הממלכה עמוק יותר לחוסר ודאות כלכלית, בצל סחרור אינפלציוני שהוא החמור ביותר בקרב מדינות ה־G7. הרכיב המשמעותי ביותר במדד הוא מחירי האנרגיה שיצאו מכלל שליטה בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה וצמצום אספקת הגז כתגובת נגד של הקרמלין לסנקציות.
השאלה הנשאלת כעת היא כיצד יתמודד היורש של טראס עם האמרת חשבונות החשמל ואיום המיתון, והאם זה בכלל אפשרי. לפי נתונים שפורסמו ביום שישי, הוצאות הצרכנים צנחו בחדות והם קונים כעת פחות לעומת התקופה שקדמה למגפה. במקביל שיעורי הריבית צפויים להמשיך ולעלות.
"מדובר בזינוק אל תוך הלא נודע", ציין בשיחה עם "הוול סטריט ג'ורנל" אנטואן בווה, אסטרטג בחברת ING. "צריך לחכות ולראות מי ייבחר להנהגת המפלגה ומה תהיה תגובת השווקים למדיניות הפיסקאלית", סיכם.