סגור
משבר אקלים
סגנית נשיא ארה"ב קמלה האריס נואמת בוועידת האקלים בדובאי, היום
סגנית נשיא ארה"ב קמלה האריס בוועידת האקלים בדובאי. המדינה המארחת דווקא מתכננת להגביר את היקף הקידוחים עד סוף העשור (צילום: Sean Gallup/Getty Images)

חברות הנפט התחייבו להפחית את הפליטות במתקניהן עד אמצע המאה; ארגוני הסביבה: ״מסך עשן״

50 יצרניות גז ונפט חתמו בוועידת האקלים בדובאי על הסכם להפחתת פליטות הפחמן עד 2050. הבעיה: מדובר בהצהרה לא מחייבת שניתנת בעוד רבות מהחברות כבר נסוגו מהצהרות קודמות. במקביל אף אחת מהן לא הסכימה לצמצם את היקף הייצור, מה שעשוי היה לצמצם באמת את היקף הבעיה. הממשל האמריקאי יגדיל את מימון האקלים למדינות המתפתחות


כ-50 יצרניות נפט וגז, כולל ארמקו הסעודית ו-29 חברות נפט לאומיות אחרות, חתמו היום (שבת) בוועידת האקלים הנערכת בדובאי על הסכם להפחתת פליטת הפחמן במתקניהן לאפס נטו עד 2050, ועל בלימת פליטות המתאן לכמעט אפס עד 2030.
מדובר בהתחייבות שנויה במחלוקת, שכן נוסף על כך שאינה מחייבת ונחתמת בשנה שבה חברות נפט רבות נסוגו מהצהרות או תוכניות אקלים שהציגו בשנים האחרונות, אף אחת מהחברות לא הסכימה לצמצם את ייצור הנפט והגז, התחייבות שהיתה עשויה לצמצם באופן דרמטי את פליטות גזי החממה (שכן מרבית הפליטות נגרמות במהלך שריפת הדלקים בעת השימוש בפועל, ולא בעת הייצור).
יתרה מכך, המדינה המארחת השנה את שיחות האקלים, איחוד האמירויות, דווקא מתכננת להגביר ב-42% את היקף הקידוחים שלה עד סוף העשור.
50 החברות שחתמו היום על האמנה, מפיקות כ-40% מהנפט בשווקים העולמיים. הן כוללות 29 חברות נפט לאומיות, וחברות דוגמת של, טוטאל ואקסון מוביל האמריקאית שזיהתה במחקרים שערכה עוד בשנות השישים את השפעת מוצריה על האקלים, אך הפעילה לובי רב עוצמה כדי להטיל ספק בקרב הציבור באשר לידע האקלימי המדעי. למרות שמדובר בהצהרה לא מחייבת, החברות הצהירו כי יציגו תוכנית להפחתת הפליטות במתקניהן עד 2025.
החותמות התחייבו כמעט לאפס את זיהום הפחמן מהפעילות שלהם, המכונה פליטות scope 1 או 2, עד 2050. זה נשמע מרחיק לכת, אך ההתחייבות לא כולל פליטות scope 3, הנובעות משריפת הדלקים – כאשר אלו הן הפליטות המייצרות את הרוב המכריע של נזקי האקלים הנובעים משימוש בפחם, נפט וגז.
לקראת החתימה החגיגית על האמנה בוועידת האקלים, יותר מ-300 ארגוני אקלים מרחבי העולם פרסמו מכתב המבקר אותה בחריפות ואף כינו את ההסכם "מסך עשן". הם דחקו בנשיאות ועידת האקלים לבטל את היוזמה ובמקום זאת להתמקד בהבטחת חבילה מחייבת משפטית להפסקת השימוש בדלקי המאובנים (פחם, נפט וגז), התורמים העיקריים לגזי החממה באטמוספירה המובילים לשינויי אקלים קיצוניים ברחבי העולם.
סוכנות האנרגיה הבינלאומית הצהירה לפני כשנתיים כי הוספת קידוחי נפט וגז גדולים חדשים אחרי השנה הנוכחית, תוביל לכך שהעולם לא יצליח להגביל את עליית הטמפרטורה למעלה וחצי עד סוף המאה ובכך ייכשל בהשגת יעדי האקלים אליהן התחייבו כ-200 מדינות. השבוע הזהיר יו״ר הסוכנות, פתיח בירול, כי לחברות הנפט והגז יהיה קשה יותר לפעול בעתיד. "יותר ויותר אנשים ברחבי העולם, מרחובות ניו דלהי וג'קרטה ועד ניירובי וריו רואים את הקשר הברור בין המשך השימוש הרב בדלקי מאובנים לבין השפעות האקלים החמורות יותר ויותר, אותן הם רואים כמעט על בסיס יומי".
נכון לעכשיו רק 2.5% מההשקעה ההונית של חברות הנפט והגז הולכת לאנרגיה מתחדשת, והן מהוות רק 1% מההשקעות העולמיות באנרגיה הנקייה. לפי בירול, ממשלות צריכות להציג מדיניות כדי לעודד מעבר של תעשיית הדלקים לעידן הבא, אך גם אם לא - לפי המדיניות הנוכחית השימוש בדלקים המזהמים יגיע לשיאו עד 2030, וישאיר את החברות עם עתיד לא ברור.
בירול הזהיר שחברות דלקי מאובנים צריכות להיערך כעת "לירידה מסודרת" במקום לנסות להרחיב או להמשיך את פעילותן. זאת לאחר שבשנה החולפת התקנות האנרגיה המתחדשת האיצו ברחבי העולם, וכעת התחייבו בוועידת האקלים כ-100 מדינות ובהן סין וארה״ב לשלש את היקף האנרגיה המתחדשת שלהן עד סוף העשור הנוכחי.
ועידת האקלים העולמית של האו״ם נפתחה ביום חמישי האחרון, ומארחת בסוף השבוע הנוכחי מנהיגים רמי דרג מרחבי העולם. הוועידה תימשך שבועיים, במהלכם יתנהלו שיחות אקלים בין משלחות מכ-200 מדינות החתומות על אמנת האקלים של האו״ם, במטרה לגבש הסכם שנתי שיתווה את הדרך קדימה להתמודדות עולמית משותפת עם שינויי האקלים – מהפחתת פליטות גזי חממה ועד הסתגלות לשינויים שהם כבר בלתי נמנעים.
נשיא ארה״ב ג׳ו בידן החליט שלא להשתתף השנה בכינוס בשל מיקודו במלחמה המתנהלת במזרח התיכון, אולם מדובר בנושא בעל חשיבות רבה לממשל האמריקאי, ולכן אל הכנס נשלחה היום סגנית הנשיא קמלה האריס. האריס הצהירה כי ארה״ב מתחייבת למימון של 3 מיליארד דולר לקרן של האו״ם שהוקמה במטרה לסייע למדינות מתפתחות לצמצם את פליטת גזי החממה ולהסתגל לשינויי האקלים.